mata duitan

Sunday, June 28, 2009

CONGRATS MIRA AND SMAIL

i know mira was laughing at Smail at this time - Smail tak tahu bersila. hihi

congratulations to my mate, Mira. she is now happily married to Smail, a mr nice guy from Algeria. i'm so happy for mira. when i first looked at Smail i whispered to Mira - kacak okay abang kau! haha! and when i first talked to him, i knew he is the nice guy, very gentle and polite. and that what my brother, aiman told me too. he was the best man on the reception and me, the bridesmaid. aiman said that every time aiman cleaned up the daun2 bunga rampai time renjis2, he'll thank aiman. every time okay. haha.

to mira, be a good wife, jangan garang2 tau. i hope you will not be far from us. huhu. and! anak2 kau mesti comel! mix woohh! hihi

okay, enjoy the pix!

tadaa

bride and groom with gedixbabes

nyum nyum

pengapits

alaa.. i dont have the pix on the pelamin with them. nantilah wait for other peeps camera.

oohh aaahhh urghhhh tomorrow is Monday!

Friday, June 26, 2009

Mira's solemnization vs Michael Jackson

i was driving to Royale Bintang Hotel this morning to pick up our new colleagues from India. and was wondering why the hell all these radios are playing MJ's songs? is it his birthday? is he dead? no way! i thought. and he is dead. yeah everyone knows that now.

well, i was shocked. i must say. in fact really shocked. i'm not a big fan. but i grow up with MJ's songs. dont we all? set aside his personal problems. he is sooo irreplaceable. even james hetfield (metallica), dolores oriordan and even siti nurhaliza punn replaceable kan. (i cant believe i mention her!) but Jacko is one of a kind. he is a legend!

mmhh.. people say famous people will not live long. i dont know. no comment. that's not our job. it's god's.

he is dead as a muslim. right? we believe whoever converts to islam, he will be sinless. so, being a muslim for few months and if he behaved good enough since then, who knows if he has less sins than us? if so, lucky him.

okay, separate story.

tonight i'm going to attend mira's solemnization. i'll be the pengapit. hihi. cant wait to see you tonight dear. but the worst part is, i still dont what to wear tonight or tomorrow. my bad!

have a nice weekend folks! muuaacchss!

Saturday, June 20, 2009

:) :) :)

apabila perut sudah kenyang, kaki adalah malas berjalan. walaupun sedang pakai flat je pun. okay, alasan yang lebih kukuh, tidak mahu bazir wang, risau tak dapat tahan nafsu bila masuk kedai lalu mahu beli macam2. maka wayang yang akan start lagi sejam, kau nak buat apa? aku buat nih. hihi.

muka tahan ngilu

encik supir dah tekanan perasaan terpaksa duduk atas kerusi merah depan promod sambil lihat aku dengan sengal sedang buff kuku. tanpa hirau orang sekeliling.

dapat pacar macam aku memang perlu kesabaran tinggi

dahla encik supir terpaksa menonton monster vs alien! tolong eh, give and take. nyet nyet nyet

wrong angle okayyy apesal jari yang tirus nampak gempal kat sini??? eh eh lupa mana pernah tirus pun.

okay ada cerita pasal perkara yang berada di jari manis aku yang gempal itu. itu adalah cincin pertunangan aku. selama ni kan, aku anggap tu cincin tunang. barang kemas. accessory. dan sebagai tanda aku dan dia bertunanglah. tu je. tapi perkara yang berlaku selasa lepas telah menukarkan persepsi aku terhadap cik cincin tunang kesayangan.

semasa aku sedang menunggu chacha (keretaku) dibasuh, aku dengan muka penat balik kerja dan muka mahu tidur duduk bermalasan di tempat menunggu. tiba2 ada seorang jejaka yang separa kacak (sebab encik supir lagi kacak-bodek je nih) datang mahu beramah mesra dengan aku. maka aku pun berbual jugaklah untuk mengelakkan dicop sombong dan cas cun pulak. walaupun penat, aku jawab je la dia tanya2 ni. sila ingat, muka mahu tidur semakin ketara.

selepas kereta beliau siap, beliau adalah berlegar2 di situ untuk polish2 pulak. aku ingat dah nak blah dah. dan kemudian beliau datang kepada aku semula.

aku: (balikla weyh. aku malas la nak bual) dlm hati je ah.
beliau: okay la, kereta i dah siap. i gerak dulu ok
aku: oh ok. bye!
beliau: can i have ur number?
aku: errr errrr (tengah fikir nak bagi alasan)
beliau: oh tak boleh eh?
aku: mmh.. yeah. sorry!
beliau: sebab cincin tu eh?
aku: yep!
beliau: ok2, it's ok. bye! see u around.
aku: allright, bye!

lalu beliau pergi. dan tinggalkan aku kat situ dengan satu perasaan aneh. my ring can talk! yes it really speaks up for me that day. baru aku sedar betapa berharganya cincin itu. aku tak tau macam mana nak describe tapi secara tiba2 adalah tergedik rasa sayang gila2 kepada si pemberi cincin. aku rasa aku adalah tersengih sendiri masa tu. dan sayang juga bertambah kepada cik cincin. now i'm thinking of giving a name to her. hehe.

tiba2, encik tunang call. terus terbuat suara gedik cakap, sayangggg i love you.. maka encik tunang pun dah pelik kenapa perempuan ni tadi penat sangat time call tiba2 jadi horny. eh jadi gedik je tak horny ok. hihi.

lagi 5 bulan lebih aku dan dia akan kahwin. kadang2 aku rasa tak sabar sangat. hehehe. gatal. tapi kadang2 aku adalah takuttt sangat2. gaduh tu tak payah cerita. dari yang light to the worst semua dah rasa. tapi sayang tetap sayanggggg sangat2. macam kadang2 macam angau. gedik.

apa2 pun, doakanla semua ok. berjalan lancar. bahagia selamanya. okay? i need your prayers too tau!

okaylah, cukuplah kot bergedik. sorryla lately gedik aku makin menjadi. kalau geli tak payahla baca okay. hehe. okaylah aku nak reheat ayam sapit aku. ummy abah takde kat umah. esok nak jog. wuwuwu.

have a nice weekend!

Thursday, June 18, 2009

KANGEN

kenapa tiba2 jiwa menjadi gatal gedik kangen kerinduan kepada encik supir? okay okay encik kekasih.

kali terakhir jumpa adalah pada hari isnin lalu menonton monster vs alien. tetapi seperti sudah 2 bulan tidak ketemuk. okay, kamu buat keputusan bijak decline offer IMB. mana bisa aku berjauhan. huhuhu..

apa yang sudah kamu lakukan sayang hingga aku angau sebigini? ubat guna2 kamu berkesan donk!

ah kacau!

utk menghilangkan kerinduan, aku nak tapau kfc for dinner. MOTIFFF rindu dilepaskan kepada makanan berminyak? ala tak pe la. aku tak lunch hari ni. harusla kebulur.

Wednesday, June 17, 2009

P.E.R.I.O.D P.A.I.N

para lelaki sila bersyukur, sujud syukur sekarang kerana anda tidak datang bulan. tidak pernah dan tidak akan dapat period pain.

para perempuan yang tidak mengalami masalah sama, sila bersyukur juga.

para perempuan yang mengalaminya. HI 5!

tapi aku juga harus bersyukur kerana aku bukan akan sakit gila sampai harus MC dan makan ubat dan terbaring. aku benci ubat maka aku tahan aja. tapi aku tak lah gagah perkasa untuk tahan sepanjang masa.

mari aku bagi tips hilangkan period pain yang annoying:

  1. strecth your body. kau wat exercise macam kau nak warm up, warm down. especially part hip and below. pastu kau rasa lega. tips ini jugaboleh digunakan semasa kau lenguh dan rasa kepingin massage. strecthing pun dah rasa segar.
  2. kau isi air panas dalam botol. pastu kau tuam kat perut. kat tapak kaki. LEGA! kalau dapat bertungku lagi syiok woh.
  3. aku selalu kaki akan jadi sejuk. kau pakai la socks. keep your feet warm. paling senang, rendam kaki dalam air suam. sure kau aman gila.
  4. kau jangan baring je sebab sakit. kau kena jalan. lagi lega sebenarnya.
  5. minta orang tersayang urut. aku paling suka adik aku alan urut. dahla siap tahu mana urat yang ketul2. tapi servis dia tak lama ah. lenguh je dah malas. tapi ada sorang ni urut aku siap kuar2 angin lagi dia. aku kuar melalui kentot, dia burp. wah kolaborasi! kalau kau urut tak ada sapa2 kuar angin. hah, buang masa!
  6. kau makan something yang boleh buat kau gembira. ya! coklat dan aiskrim. okayy, aku tak boleh lah kan. maka aku baut2 gembira je.
  7. jauhi perkara yang sakitkan hati kerana tahap kesabaran adalah tipis saat ini.
dan yang paling penting, encik kekasih sila perhatikan bila pasangan anda datang bulan, PMS dan period pain. kalau tak nak kena fire la. kalau nak okay je. hehe. (tapi sebenarnya lelaki pun kadang2 ada hangin semacam tiba2 kerana perubahan hormon. tak caye? research ah sendiri)

okaylah tips2 kat atas tu yang aku selalu buat. korang ada tips lain?

**berguling2**menggelupurr*guling2*goyang2**aarrgghhh**

Friday, June 12, 2009

B.O.R.E.D

it's friday again. just another boring day. i'm just so care less of anything. my diet program is about to ruin. tonight, we'll be having a farewell dinner at the candles. and this weekend will be a huge challenge! family picnic, food and lotsa food. NIGHT MARE!

and i'm so desperate to lose few more inches in few parts. don't tell me not to care about it. don't tell me that i'm not fat. drop it okay. i know i'm not that fat, obese or anything. but being slim has lotsa advantages and wide range of choices, you know.

my work is piling up. i need to distress! and what stress me more is, i have to forget ice cream and chocolate for my distress method. how sad. what a lost!

i'm just gonna have fun this weekend. and not to think about the indian's training next week (urgh i hate doing training!)

i plan to bake trifle tonite. IF i still have my energy left.

so u guys, what's your plan for this weekend? tell me.

bye all. have a great weekend. take care.

Tuesday, June 9, 2009

Perlukah lulus English untuk SPM?

pagi tadi aku dengar Hot FM discuss pasal ni. kerajaan minta pandangan orang ramai. setuju kah? tidak kah? pandangan aku? periksa ia di luar! (check it out!)

dari sekolah rendah,. aku lebih perform dalam English berbanding BM. tetapi adalah bernasib baik kerana setiap peperiksaan besar (UPSR, PMR dan SPM) aku dapat A untuk kedua-dua subjek. mungkin graf turun ke ape aku tak tau la.

bukan nak berlagak tapi aku rasa English paper adalah straight forward dari BM. kan ke ada prosa klasik ke ape tah SPM tu. menggelupur aku menjawabnya tahu tak? tapi sekarang, both papers ada menda tu eh? kena baca novel segala? macam kat matrix dulu. eii tak kose aku la menda2 ni.

muhyiddin yassin kata last year 70% lulus english dan 30% lagi tak lulus tapi still dapat sijil SPM. anda rasa patutkah wajibkan english lulus? aku rasa kan. tak payah la.

memangla kalau kau push, budak2 akan berusaha. tapi kan tak ke rugi kalau kau dah score subject lain tiba tak dapat sijil spm sbb tak lulus English? cukupla BM weh. kerana BM bahasa kebangsaan maka wajibla semua orang tahu kan. English kan second language je. ye aku tahu penting. tapi itu akan develop. kau belajar kat U kau refer English books or notes. kau keja kau guna English. so aku tak rasa itu masalah besar. kau practice, lama2 kau okay la. better kau concentrate kat core subjects lain.

lagi pun kasihan la kan student luar bandar yang adalah kekurangan sumber untuk mantapkan bahasa inggeris. bagila can kan. kan ke ni open cert? fail amek la balik. hihi.

aku rasa sistem pendidikan kat malaysia ni terlalu tumpu kat akademik. berlumba nak dapat paling banyak A. patut kita didik orang tu ikut kelebihan dia. kalau dia lebih kepada seni, go for it. kalau sports, go for it. kalau science, go for it. kan? be specific. sebab tu kita ada kes budak 12 tahun bunuh diri sebab tak score UPSR. patutnya kita cari kelebihan. bukan tonjolkan kekurangan.

tapi aku fikir2 balik, kalau lah sistem pendidikan yang aku cadangkan ni dilaksanakan ke atas aku. di manakah kelebihan aku? aku tak rasa aku terror bab2 science, engineering segala. aku rasa hidup aku ni macam nasib je.

tapi kalau aku diberi pilihan nak pilih kerja baru (jangan ambil kira kebolehan kepala otak aku untuk terror bio) aku nak jadi vet. tapi nak jaga pets je. gajah buaya badak sumbu tak nak!

apahal tiba2 off topic??? okaylah, kesimpulannya. aku tak setuju jika bahasa inggeris sebagai syarat lulus SPM kerana kasihan. okay bye!

Monday, June 8, 2009

baru aku sedar

aku nak design yang cantik itu! tapi badan aku tak macam patung. maka pasrah tukar design lain. kecewa tau tak? menggelupur jugakla kan.

maka aku akan diet. mulai hari ni. tau. mampukah?

bulan 10 siti dah nak ukur badan aku untuk start jahit. berusahalah!

tapi mesti tak dapat design badan macam patung tu. patung boleh la kurus. dia tak makan. ceh!

Thursday, June 4, 2009

Tuesday, June 2, 2009

weddings bliss

so i went back to JB last weekend to celebrate 2 weddings. with encik supir which is my encik tunang.

first wedding was dayah and wan's. they have been together since Form 5! so you do the math! yes, they have been a couple for 9 years already and now, married. i'm amazed. salute!

sweetness

white and pink pretty interesting for a wedding. i like! but i won't make ariff wear pink. he'll definitely will sulk for the rest of his life. or maybe will not turn up on the wedding day! hehe.

ili is super duper slim than the last time i met her. envy her.

i was hoping to meet my other old friends at JB at their wedding, but, SIGH. not many turned up. perhaps because of too many weddings on the day. i miss my days at UDA you know. full of stupidity but there were loads of fun. :)

later that night, i went to iza's crib. it was her solemnization day. she is one of my best friends. we have known each other since form 4 at STF. we met again in KMPP. me, meut and iza were the gossipers gang at KMPP. oh i miss those days. days when after makan, tangan kering because of malas bangun because nak sambung gossip, naik bilik tido, bangun makan, beli bra rm3 at BM, cheap sunny and cam whore like never wore a sunny before, the moment when meut threw her putus bra at my face, paksa i jahit because i tarik sampai putus (and i jahit tau!), usha and had crush to hopeless guys, berebut baby sha na na, outing to island pakai baju kurung but when reached there, tukar jeans, tido umah tok iza, and the lists go on and on... i enjoyed my year at KMPP. because of bunch of friends that i love so much. till today. full of memories. not to mention, the hurting one (not with them of course). okay, that's a different story.

back to iza, since then, we meet each other not a lot i must say. but we are always in touch. and always know that no matter how busy we are, how many new friends have we met, we'll always there for each other. that's the best quality of a friend. i think. because i hate manja friend who always wants attention. not really hate, but not liking it. and that's a separate story too!

back to iza, okay okay for real. i was there on her solemnization night. i was the pengapit. and somehow i yang nervous the moment tok kadi came in. cheh! suka la drama tau.

nervous+galak

after 2x lafaz, (the first one he said seutai rantai, haha!) puan rosniza she is now! i still cant believe it! hihi. congrats dear.

puan rosniza with encik khairul anuar

the next day, the reception day. meut was there too this time. kepak2 kepung2, kipas2, gedik2, galak2 and all. and fewh. the day is over. time to go back to KL. but before that, enjoy the pix!

yes, we are older now. but all remain the same.

i love us!

wish you guys all happiness in the world

eh wait a minute! remember few weeks back i was craving for kacang pool?

for those who doesn't know. this is kacang pool. (the sauce is like malaysia's version of bolognese. tapi tmbh kacang parang. eaten hot with bread n egg. layannn)

oh excuse my selekeh face with t-shirt pinjam. that's my preggy cousion. she is just 23 tau.

oklah. till then, bye!