mata duitan

Sunday, June 27, 2010

family planning

kan bagus kalau semua orang bersikap terbuka. tak sempitkan otak.

stop being so judgmental.

setiap orang ada sebab sendiri atas keputusan dia. dia yang akan bertanggungjawab atas apa yang diputuskan.

so orang lain tak payahlah nak bagi unnecessary free consultation pulak. susah2 aje.

janganlah rasa kita pandai semua.

ingatlah tuhan yang berkuasa atas sesuatu.

dan kepada yang mencuba tapi belum ada rezeki. doalah banyak2. tuhan ada sebab kalau dia beri lambat / awal.

dan orang lain tu tak perlulah kot nak kata lebih2.

biarlah, okay?

Wednesday, June 23, 2010

not to mourn anymore. . .

well yes and no.

of course we all missing jebon. but life must go on.

we talk about him everyday at home. ummy said, even my cousin also cried when she got the news. mmmmh. pain.

and i have decided not to mourn anymore. besides, there is nothing to worry about. he's surely happy there. just the part knowing him not around is never a good feeling.

mmmh

moving onnnn....

life has been so busy lately. i'll be going to lumut again tomorrow. no fun i tell you.

friday, penang trip. to aiman's new campus. and B will not be coming. again.

yes, another course. boring!

he always thought that i'd be happy if he's not around. i dont have to cook, i dont have to do his laundry, his ironing, i'll conquer the whole bed, i can watch whatever i want etc etc.

hih.

but the truth is, i hate sleeping alone. and i hate to talk on phone only, not able to touch him. so close but so far away. sighhh

but yes i love to escape doing the rest. hihi.

so darling, i'll miss you when you are not around. you have been such a star lately.

:p love you.

Tuesday, June 22, 2010

adoi

adoi.

banyaknya kerja.

penatttttt

Sunday, June 20, 2010

looking forward for.. monday. yes monday!

u know i hate monday. but not this time. i have a lurch in my stomach to think that monday IS coming!

yeah, okay i have an important boring meeting on monday. but not that is what i'm looking forward to.

B is coming back home tonight. god, i miss him. i cant bear him not being around.

and anyway, me and family are coping well with the loss. we still talk about him, jebon. and missing him of course. but life must go on.

thanks for all the support, friends.

till then! bye! take care.

and yes. before that, happy father's day, abah. kak long loves abah. thanks for all the greatest things you have done to us! (oh did i tell you abah knows my blog and he used to read all the craps in my blog. not sure if he's still. :p)

Tuesday, June 15, 2010

losing jebon, is a dreadful pain

jebon in memories, 16/11/2008 - 13/6/2010

sighhh

day 2 since jebon gone. it is hard. sunyi gila rumah takda jebon. okay let me tell you how exactly it happened.

we were on holiday since thursday, 10/6. i already insisted to bring jebon with us. sebab selalu travel tak pernah tinggal dia. cranky macam mana pun, mesti bawak. tapi since my brother ada kat rumah, so my parents said, tinggal je dengan alan. aku tak sedap hati pun, terpaksalah tinggal.

then alan kata jebon taknak makan. thought that he didn't like his new food flavor. since that's always the case. lama2 baru dia makan. then hari ahad 13/6 tu alan kata jebon tak balik. still i thought normal sebab dia kan tengah gatal so maybe cari awek.

ebon masa kecil

tapi alan kata, the night before tu habis dia sepahkan newspaper. koyak2kan. alan gosok2 dia barulah dia ok. maybe dia rasa lonely ke apa ke. rindu aku ke. entahlah.

then sampai rumah on sunday kul 11 lebih. abah suruh alihkan kereta aku kat porch. pastu masa jalan nak masuk rumah aku dengar aiman, my brother panggil, ebon sini, miaw miaw. baru je bukak pintu nak amik kunci kereta, aiman lari ke dalam rumah panggil aku.

kak long, jebon dah mati!

aku mati2 rasa macam mimpi. aku lari ke depan rumah. and nampak jebon baring bawah kereta jiran. macam tidur. aku jerit. aku meraung. aku terduduk. masa tu abah dah bising kat dalam kereta kenapa tak alih2 kereta. tapi aku tak hirau.

pastu ummy keluar, abah turun kereta. aiman angkat jebon, pangku dia. terus nangis semua. abah kata kenapa jebon mati niiii

aku tak payah ceritalah. memang meraung cakap jebon kenapa mati jebon kenapa tinggal kak long. siap marah parents aku. kan kak long dah kata suruh bawak jebonnn.

aku nangis lagi kuat pastu ummy marah aku. baru aku sedar aku over react. tapi cant help. it's too painful to swallow.

then bawak dia letak atas meja. belek2 dia sambil nangis. hidung dia and maybe the gums pun are purple. we suspected he's being poisoned. perhaps termakan rumput yang diletak racun or terjilat racun tikus. it can be anything. no cuts no broken bone or anything like that.

macam baru2 jugak mati perhaps few hours back. lepas tu aiman gali tanah belakang rumah, kita orang tanam. masa tanam tu paling kuat aku meraung. aku and aiman cium dia. letak dia. aku tak sanggup nak kambus dia. aiman yang sudahkan.

ya allah. memang sedih gila yang sepanjang malam nak tidur menangis. bila tersedar i told myself it was only a dream. i hope it was. but it is not. then i cried again. until tertidur balik.

bangun pagi nangis lagi. mata bengkak gila. sampai ofis nangis lagi.

then later that evening, balik rumah with feeling that. tak ada lagi makhluk berbulu lembut dan comel nak sambut aku balik. tak ada. sakitnya.

hubby got home later that night. we were crying on bed together, remembering jebon. i know B loves jebon so much. protective sangat. and kalau malam2 jebon lapar, B yang bagi makan.

masa mula2 sampai rumah. nobody in the family would talk about jebon. perhaps dorang takut i menangis lagi. tapi bila i brought up jebon subject by saying sunyinya tak ada ebon. barulah semua orang cakap2 pasal jebon.

semua kata tak kan pernah dapat jumpa kucing macam dia lagi. memang special. maybe for you, he is just a cat. but he's not. he's a family, a brother. so losing him is such a pain i tell you. even ummy pun kata macam hilang anak. it is that strong feeling we have for him.

mati muda, mati terkejut, sebelum tu sihat je. manalah tak terasa impact dia macam ni.

tapi apa2 pun, aku percaya qada and qadar tuhan. tuhan lebih tahu. ada sebab dia. walaupun kitaorg sempat jaga jebon 1 tahun setengah je. aku harap tu cukup untuk jebon tahu betapa family ni sayang dia. and kita tahu dia tengah happy kat sana, dengan ofy, with god taking care of them. maybe jebon special sangat sebab tu tuhan ambil dia. terima kasih tuhan sebab pinjamkan jebon walaupun sekejap. tuhan je tahu betapa jebon istimewa kat hati family kita orang.

this may sound ridiculous but i always ask jebon to pray for me whenever i wish for something. contoh, kalau i wish for a success on something, i'll talk to him. gosok2 dia cakap, ebon nanti doakan kak long and abang arep dapat beli tu.

B penah cakap kat ebon, ebon doakan kak long and abang arep dapat baby. then i said, nanti boleh kawan dengan ebon. dia cakap miawwwww

he will miaw miaw as if he said yes ok, ebon doakan kak long. kan orang kata binatang akan doakan kepada org yang berbuat baik kepada dia. so i believe, apa saja rezeki yang datang, sedikit sebanyak doa jebon jugak.

then whenever i gaduh dengan B, i akan ngadu kat dia. kadang kalau2 salah i, dia akan jeling i and blah dari situ as if dia xsuka dengan apa yg i buat. kalau B yg salah, dia macam pujuk aku.

then bila aku tertidur depan tv, sampai lewat malam, tak solat isya' memang wajib dia kejut aku. kalau jebon tak kejut mungkin terlepas isya' terus.

dia memang macam tu. panggil menyahut. miaw.. cakap pon macam faham je org kata apa. kalau kena marah, tau merajuk. diam je. tunduk je. bila cakap berita sedih pun kita tahu beza miaw dia and bila dia tunduk. he is just so special and too cute. oh i miss him

korang mesti rasa alah, kebetulan je. tak kesahlah, aku percaya macam tu. dan itu yang 1 family rasa.

entahlah. banyak sangat kisah jebon yang 1 family tak akan lupa sampai mati. harap sangat nanti dapat jumpa kat syurga. and i want jebon to be my pet still in the heaven. no other.

masa jelah pengubat rasa rindu dan sakit ni. only time will heal. and for now i'm not planning to adopt any cat. yes, because i'm afraid of losing. it is a teribble feeling. unbearable sometime.

anyway, i should thank to my family for being so loving. and hubby for loving jebon as much as i do. and my beautiful friends with all the comforting words.

i know semua ni ada hikmah. tuhan lebih tahu. tapi one thing. please do not say tuhan akan ganti dengan kurniaan lain cth baby.

yes i want baby. jebon has been praying for this too. i know.

but it wont be a replacement. never will. lain okay baby n kitty. even if it's the cutest and adorable cat in the world. nothing nobody will replace him.

ni ujian terbesar kepada my family. alhamdulillah as days go by, we are getting better. tapi i know, when we talked about it, semua tahan sebak.

adibon, kak long akan rindu hari2 kat bon bon. collar ebon tu kak long akan simpan. ebon special sangat2 dan terima kasih sebab happykan kita org. walaupun tak lama, harap ebon happy duduk dengan kak long.

happy cat sleeping style

harap ebon maafkan kak long time kak long marah2, tarik telinga (tapi pelan2), cubit ebon, tampar pelan2 kat ebon. tapi selalu lepas marah mesti kak long mintak maaf balik pastu kak long peluk ebon. sebab ebon suka buat muka lentok harga sepuloh sen. kak long tak tahan. kenapa comel sangat macam tu..

ebon selalu kena marah time ebon pancut nak mark territory dalam rumah (kan rumah ebon kenapa nak tanda2 lagi), time ebon kacau kak long, time bawak balik lipas, cicak, burung dalam rumah, time ebon sepahkan tong sampah time ebon asik mintak nak makan makanan manusia. tapi ebon kena faham ebon kucing. bukan manusia. dahla ebon suka berlagak jadi manusia. tidur baring, duduk macam orang sambil tengok tv. tapi ebon kena syukur ebon kucing. sebab ebon terus je masuk syurga.

berlagak manusia, tengok tv sambil sandar

kak long ni kena usaha banyakkan amal supaya masuk syurga dengan ebon. ebon doakan eh sayang.

lepas ni kak long dah tak da dah kawan nak cerita apa2 rahsia yang manusia tak boleh tahu. kalau masak lepas ni ebon dah takde nak teman kat table top sambil tengok kak long. dah tak da ebon untuk kejut kak long tidur. tak ada menda berbulu lembut dan comel untuk dipeluk. dibelai. kalau ada cicak lipas sapa nak tangkap. dulu kak long marah sebab kak long jijik je. bukan sebab tak suka ebon tangkap. ebon memang terer. dah tak da orang nak kacau kak long baca paper, duduk atas page orang nak baca or tangkap2 helaian paper masa nak selak. tak da ebon dah nak suruh main bola pingpong atau semua game yang pernah main sama2.

ini yang poling kak long lemah bila tengok muka ebon macam ni

bosannya ebon. bosannya ebon tak da. kak long sedih sangat2. takpelah. kalau sedih nanti kak long basuh pinggan sebab kubur ebon belakang tu je. sambil basuh pinggan, buka tingkap, nampak kubur ebon. just like old days when ebon will sit at the window pastu tengok kak long cuci pinggan. semua perkara dia curious. so comel.

oklah panjang gila post ni. jebon dah tak ada. tapi life must go on. i know you are happy there my dear. wait for me. :)

jebon, we love you. we miss you everyday. sayanggggg jebon.

rest in paradise sayang.

we love you, we miss you. everyday...






Monday, June 14, 2010

jebon . . .


kalau korang dari dulu memang baca blog ni. korang akan tau betapa aku sayang jebon.

dan sekarang, jebon dah tak ada.

dia dah mati.

tengah main dengan ofy dekat syurga.

satu keluarga tengah sedih yang amat sangat.

berkabung.

Wednesday, June 9, 2010

cuti tapiiiiiii

esok dan lusa adalah bercuti. esok adalah balik ke kampung halaman ibu dan mahu bercuti bersama saudara mara di pantai apa tah saya tak tahu nama lepas tu pergi kenduri kahwin. dekat kelantan.

tapi si dia (apesal aku suka cakap si dia ni macam nak tampar je) terpaksa menyahut seruan kerajaan untuk ke BTN. lepas BTN pula beliau akan eh si dia akan ke mana entah nak out station pula.

baru je plan nak bercanda di pantai bersama si dia. bershopping sakan bersama di kelantan. mengemukkan diri memakan kepelbagaian makanan tanpa kira peratusan lemak yang ada.

musnahhhh musnahhhh harapankuuu

mmmmmhhhhhhh bosannya. tapi apalah dayaku. bak kata pepatah, sayang isteri ditinggal2kan. cey wah tak relevan langsung pepatah itu ya para pembaca.

nasib baik penulis (ni bukan nak tampar malah nak tarikkk rambut) dah beli 8 buah buku cerita lalu akan girang menghabiskan membaca tanpa gangguan si dia yang selalu menkacau penulis (hahahahah) membaca.

cara2 dia menkacau penulis (eii annoying) membaca adalah seperti berikut:

  1. sedang saya membaca, si dia akan menempel di sebelah lalu membaca secara kuat mukasurat itu
  2. sedang saya membaca, si dia berkata, hunny, b dahagalah. nak air please.
  3. sedang saya membaca, si dia mensuruh saya mentengok tv yang sedang disiarkan.
  4. sedang saya membaca, si dia akan menraba2 saya
  5. sedang saya membaca, si dia akan kata, okay hunny off lights! time to sleep!
  6. dan lain2 lagi yang memberi tekanan
kannnnn? faham takkk? para pembaca faham tak kalau 1 buku 520 pages pun nak kena ambil masa 5 hari? ini semua salah si dia kannnnn

akan tetapi, ini semua akan dirindui apabila si dia tiada bersama dalam beberapa hari ini.

oh darling, i am gonna miss you!

sungguh ku tak mampu menahan rindu. ah ah
pabila dirimu jauh dariku. ah ah

memori daun pisang waktu jalan2.
berdua jalan kaki saat turun hujan.

dia tidak cantik maakkk
yang sedang2 sahaja
yang pentingggg dia setiaaaaa


ehhhhh apa ni lagi tema hanya yang pertama tu je lahhh. apalah pentulis ini!!!

okay ah ah ah.

Monday, June 7, 2010

poor kid, dumb parents

ardy, 2 years old, indonesian. smoke 40 puffs a day

what is this world becoming??

Friday, June 4, 2010

kesah wedding dinner semalam

semalam kan saya kan pergi kan wedding kan dekat kan. ah diam kau kan kan kann ingat comel?

okay semalam saya dan encik suami bersama beberapa rakan sekerja telah ke sebuah majlis perkahwinan di merak kayangan. saya telah mengambil risiko untuk mempakai baju nikah bersama encik suami.

wow masih muat! tetapi adalah ketat di perut. saya malas nak pakai korset takut korset koyak. buncitnya saya. kalau ada baby tak apa ni lemakkkkkkk.

masa saya turun ummy kata, eh ketat dah baju kak long. encik suami yang sebelum tu dah ejek2 saya dia kata kat ummy eh baju tu kecut la ummy. tak kanlah ieda mengembang. ummy pun kata aah lah betul tuuu.

amboi comel lah tu kann ambil hati saya kedua2 kamu ini. hahahah

saya banyak tahan nafas sepanjang majlis ya harap maklum.

dan berjumpa lynda tau kat situ. rupanya nenda beliau adalah cousin dato murad tu. what a small world kan. :)

ni second time saya berjumpa lynda. dia macam kat FB, kt blog dia jugak suka senyummm dan bubbly dan berseri2 you muka nak jadi perantin. rambut dia cantik tauuu.

okay dah lah tu sekian sahaja buat hari ini. hari friday!!! yay! banyakkkk wedding nak attend this weekend ya. makin muncit lah saya.

dan oh ya nak pick up buku kat bookxcess dah chop dah. yay!

oh sejak kahwin kan i take longer to finish a book. yelah kannn. ada orang perlukan perhatian kasih sayang. haha

nanti kalau dah ada anak macam mana? boleh tak bacakan dia buku dan brown, stephanie mayer ke, marian keyes ke, kat dia instead of boring snow white? hehheheheh

okay dah sekian. bye!

have a fattening weekend peeps! (taknak gemuk sendirian walau hubby dah marah sebab i tak kurus2. fineeeeeee)

note: ralat tak sempat ambil gambar dengan lynda.. gambar ambil 2 ketul je apehal lah. tu pun tembam. malu i nak uploadddddd

Wednesday, June 2, 2010

supposed to be

it supposed to be great
well at least at all right stage

but it is not all right
it is not okay

damn it
i have been fecking slacking

i need nobody to tell me that
i just know
i can tell

perhaps suppose to be does not exist
perhaps i should learn not to think too much
seriously

sick
like hell

Tuesday, June 1, 2010

boleh tak jangan perasan muda?

aku memang pantang betul lah kalau orang yang dah sah2 tua dari aku tiba panggil aku kakak! apa kau ingat kau muda sangatttttt?

pulak tu kalau berurusan rasmi. contoh kat pejabat apa2, aku nak buat payment ke apa ke. "akak tunggu kejap eh."

bila masa aku jadi kakak kau hah si tua??? eiii tak boleh ke panggil aku puan ke? cik ke? dahla urusan rasmi. sungguh tak professional tahu.

lepas tu aku tengok staff dia, cara jawab telefon. mak aih. kalau kena dengan boss aku memang dah lama kena masuk bilik, kena sound.

tolonglah tunjukkan tahap professionalism kau semasa berurusan dengan orang.

dan aku terus terang cakap tak suka gila kalau aku call pastu kena layan macam sampah. tak ada manners langsung cakap dengan orang tau.

korang pun mesti pernah kena kan?

okay tengah2 aku marah ni kannnnnnnn sambil taip ni kannnn tiba2 hotfm call aku suruh aku nyanyi lagu tv3 rangkaian anda apa entah. HAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHHAA

sedap siot suara aku tadi.

okay lagi sekali.

HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHHAAHHAAHHAHAHAHAHA

eh silap

BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

okay bye nak kerja.