mata duitan

Thursday, September 22, 2011

of 7m eisya and her solid food

hi u olls!

apa kabar kalian? eceh kalian la pulakkk

ni i tengah tunggu eisya bangun. hehe masa dia tidur dok tunggu time dia bangun. time dia jaga tak mahu tidur, mati kutu mak kau ni struggle nak suruh tido. pelik pelik kan emak emak ni. tsk tskk

mmhh dah 7 bulan dah dia!

okay nak ceritalah pasal solid food anakku.

eisya sangat suka makan! alhamdulillah. tu yang buat i semangat nak prepare food untuk dia hari2. hari kerja bangun awal masak breakfast n lunch dia. balik kerja, masak dinner pulak.

so far, dia makan homemade food dulu. sementara mak dia tengah excited nak prepare kan.

usually, she'll be having oat for breakfast, brown rice for lunch (these 2, campurla apa2 sayur or buah), and fruits puree for dinner.

i pernah try bagi bubur nasi putih campur ikan bilis or ayam, blerghh dia tada suka la! walaupun tak campur lauk pun, buat macam brown rice pun dia tak mau makan.

alamakkk. my ummy dah bisingla kan tak ajar bubur nasi putih dulu. kikiki. tapi ummy cakap tak apa, dia baru lagi berjinak2 dalam bidang pemakanan, bagi je apa yang dia suka, jangan paksa and let her enjoy her moment kan.

so slowly la lepas ni i intro lauk n nasi putih :p

on fruits she has tried, apple,pear,avocado,mango,papaya,banana, pumpkin,honeydew,plum. her favourite is apple+pear puree.

sayur dah try carrot, brocolli, cauliflower, and sawi. her favourite is carrot.

tapi above all, dia palinggg suka oat+raisins.

makan memang selera tapi kalau lepas makan, 15-20 minit lepas tu mesti ehek ehek nak nenen. lepas tu dodo. haha! senang hati mommy kalau awak selalu macam ni cha. tapi hakikatnya tak la kan. kadang2 tu. wahhh bukan main mengada.

dah 7 bulan anakku ini, dah macam2. tahi makin busuk. hahha! no wonderla your papa selalu escape part basuh berak. grrrrr

anak u olls mentahi berapa kali? eisya ni jenis suka mentahi kot. masa awal2 5-6 kali sehari ya masa fully BF tu. dah campur FM kurang sikit jadi 1-2 kali.

ni dah start makan jadi 2-3x sehari. kadang 4 u olss! jenuh i nak sental CD. huhu. kalau papa dia ada, memang dialah i suruh sental. fairlah kan mommy dah basuk berak. hehehe.

ok sekarang mari cerita pasal kebolehan eisya yang terkini.

  1. merangkak. belum lagi daaa. asik goyang buntot ke depan belakang sambil silang kaki. kadang gerak selangkah pastu tergolek. pastu give up, menyulur instead. sebab menyulur lagi pantas kan.
  2. bergolek2 macam hindustan secara laju2 dan non stop.
  3. suka buat muka busuk. haha geram sangattttttt
  4. suka sembur. even masa nenen pun main sembur2. geli mommy la chaaa!
  5. dah kenal nama dia. eh ni dah lama dah tapi baru tulis kat blog kikiki. panggil je eisya adelea ke, eisya ke, sya ke, cha ke dia turn. hehe
  6. dah pandai pilih nak dukung ke tak. kadang2 kalau i duk depan dia yang didukung orang lain, dia lonjak badan towards me dan grab me. eiiiii tak nyempat2. kalau orang minta dukung dan dia tanak, dia pusing badan siap buat bunyi erghhh. diva kan! tapi kalau orang siap2 lawa, start kereta je nak aje. kuat jalan ikut sapa tak tau. :p
  7. suka buat tangisan pilu kalau i tak layan dia, busy buat kerja.
  8. suka kids instead of babies at her age. tengok budak2 main kejar2 pun dia gelak. macamlah orang main dengan dia.
  9. dah kurangggg menangis. ALHAMDULILLAH!
  10. akan tetapi masalah baru, kalau tidur, i bangun dia pun bangunlah. ayayai. cemanalah nak train dia tidur cot balik. :(

this is eisya with kembaran, nayli. we ols pegi beraya rumah baru diah. kenapa kembaran? sebab perangai dorang dari newborn sama dengan. kikiki

this is eisya at mcD. now mommy papa boleh makan dengan aman coz dia boleh duduk dalam baby chair. tapi belum terer duduk sendiri ya.

and this is her with her favourite thing! mommy's iphone. flashcard pun baca sendiri je. kakak baca ke? mula2 baca lepas tu dia nak taste the phone. tsk tsk

ok tu je lah nak cerita. daaaa!

8 comments:

d.O.n.A.t said...

aiman pun suka carrot je. agaknya carrot tu manis kot compare sayur2 yang lain.

aiman juga more excited with kids. kalau baby, aiman suka buli and kiss them only.

tak sabar nak jumpa eisya!

amiza said...

kejap je eisya dah besar..so cute!!

didil said...

tengok 2nd pic tu nampak macam muke ur hubby taw.hehe

♥♥relyza♥♥ said...

comel nayli & eisya. anor follow blog awk ekkk...

dialicious said...

I pon kdg2 rasa malas nk bg bubur sbb mcm2 kene letak utk kasi nayli suka.trying hard.haha.I'll try to find d brown rice coz its good kan.perangai dorg mmg sama la cuma size badan je diff.haha.eisya comel n best dukung!sehari dukung pon I xkesahj ok!

Iza said...

wuuuu! rasa nak geget pipi eisya! ;p

dayot said...

tembambamm nya pipi eisya!
cubit sikit;)

ederq said...

azza: haha itula kan. tp skrg eisya suka brocoli pulak. yum! yay finally jumpa aiman! tapi sombong eh dia dgn auntyy. biasa niiii

amiza: tula masa beterbangan sungguhh. tq2 :)

didil: uhuh tu la ramai kata :)

relyza: hi relyza! oh ni rupanya relyza lagi 1 mama kembaran nayli ye. hihihi diah ada mention u!

diah: haha eisya mmg halus manis. kiki. nayli gosh! geram sgt ok! eii mmg geram lahh! masa u kt dapur i dah cubit2 ramas2 nayli. hahahhaha

iza n dayot: haha ilusi je kot. dia takdela tembam mana hehe. mak dia tembun