mata duitan

Wednesday, March 23, 2011

adu du duuu

kerisauan tentang:

1. since eisya sebulan, dia dah tak berjaga malam sangat. bangun few times for susu.tapi masalahnya kan, siang hari dia tak nak tidur sendiri. nak beriba, dukung.last2 saya penat saya tidurkan dia atas dada. letak lepas tu nangis. ada one time dia meragam sangat, saya nenenkan sambil berjoget tahu? ni semua after siang.pagi ok lagi. malam dia penat kot so memang lena tidur. macam mana nak train dia. huhu.
2. pasal susuku. pam memang tak dapat banyak. risau nanti nak stock macam mana. ok diakui saya memang jarang pam. since bersalin tak sampai 10x kot pam. huhhh. tapi susu pun takla meriah mana. rasa macam nak cuti sampai eisya 6 bulan.

cemana cemana?

7 comments:

NURUL JAMIAN said...

tidu beriba tu sebejik mcm raina mcm kecik2 dulu dia nak tidu beriba atau berpangku selepas 3,4 bulan baru ok dia tidu mcm biasa

dialicious said...

1.)masalah pertama tu i mmg pakar bab tu.dat was my main job..hahaha.mcm2 teknik i cuba didnt work.after 39 days dia ok seniri.so tahan sikit je lagi k.10 more days.

2.)try minum nursing tea or apa2 supplement yg baby online shop jual..mostly contains halba.dat works acc to my fren

papa pia not mama mia said...

1. Mintak tlg pd en.suami tlg urutkan bhgn lengan (dr siku ke bahu), bhgn belikat dan bahagian breast.InsyaAllah dpt hasilkan bykkn susu. Ini petua dr mak bidan yg urut my wife 3rd day bersalin sbb x kluar susu.lps urut, meriah btl susu. x pun pegi jer berurut. mak bidan tau mane nk urut bg bykkn susu.

2. Slalu pam susu, klu buleh buat jadual. Klu slalu pam, bile breast dah kosong, automatically breast akan hantar signal bgtau body utk produce susu. Masa tgh berpantang nih lah time terbaekk buat stok.

3. Cuba amal minum air dgn banyak, sekurang-kurang 2L - 3L. Amalkan juga mkn kurma. Tidak pun pengambilan supplement juga dpt membantu boost production susu. Shaklee mmg ada produk khas utk ibu yg menyusukan anak.

4. Pemakanan juga memainkan peranan penting. Jgn takut utk mkn byk kerna dpt membantu dlm penghasilan susu. Jgn takut dgn menjadi gemuk kerna ana tidak akan gemuk sbb BF. BF membantu membakar 500cal.

5. Mintaklah suami meredhai usaha anda. InsyaAllah dgn redha dr suami, juga atas niat mulia nk BF'ding, Allah akan membantu anda.

kejora said...

ade certain baby time pantang je meragam gitu, abis pantang nnt insyaAllah hokey la tu.
utk banyakkan susu, minum air longan [better rebus sendiri] atau makan carrot putih..

Mrs. Eeza Herman said...

eisya..eisya..cian mummy eisya..
hazeq pun skg nie da buat perangai gk, tp semua tu sebab..xcukup susu..yela, baru lepas susu dua2 belah, selang 30min nak lagi, mane la nak cepat kilang susu nie proses..tetek lembu pun lambat nak proses..hehehe..last2 terpaksa topup ngn FM..tp bila terpaksa la, tu pun buat cair2 je..
hazeq bila da main kerap sgt, mula la meragam bila nak tido...da ngantuk+mata da kuyu, tp dia tahan gk mata dia terbuka..pastu erk..erk..nak main lg..last2 iza kasi susu jap, agak2 mata dia da kuyu sgt2, iza letak kt tilam terus sumbat pacifier tepuk2..dia erk..erk pun iza tepuk gk, lama2 lena..
bab susu, ederq beli longan kering kt kedai sengseng, masak buat air..pastu minum..iza amalkan dr seminggu lps bersalin..mmg byk susu..ms eisya BF, kena think +ve,hepy2 je..jgn tensen+jgn pressure sgt....br susu leh byk..iza sampai basah2 baju kebocoran susu..hehe..lg satu, makan sayur sawi yg ader bunga kuning..org ckp blh tambah susu, iza pun try gk...mcm2 try..sampai leh dpt 5oz..try la ye..
good luck dear!! jgn tensen2 tau..

ederq said...

nurul, lamanyaaaa huhuhu
diah, oh aminnn hrp eisya pon xlama la camtu huhu. tula i ingat nk amekla apa2 supplement
papa pia, en suami mmg supportive.bab urut tu, mebi blom jumpa tkg urt yg pandai.tgh tggu turn nk urut yg next bidan. hrp ok. n tq for the rest of the points.insya allahhh
kejora, insya allah nt i try! tq
iza, huhu hazeq pon eh.tp dia xkuat nangis kn.eisya kuat woh haha! sbb girl kot kn. u da byk ke wat stok? huhu

aida said...

kena bykkan masa utk pump sebenarnya..atasi rasa malas nak pam..elok pam lepas anak menyusu or tidur utk stimulate susu..mula2 memang tak byk...lama akan increase..pam even 1 oz pun..

yang penting jgn stress..makan dan buat perkara yang bg ko gembira..so susu lancar sikit..makanan penambah susu pun ikut badan..ada org menjadi..ada orang tak jadi or lambat sikit..

aku alhamdulillah bf tanpa stok sampai ghazi 1 tahun lebey..syukur shah support sgt2..tp tak boleh skip waktu pam..kene disiplin..then jgn cepat mengalah ..kena positif..

InsyaAllah...