mata duitan

Thursday, March 24, 2011

rutin berpantang daku

wah tak sabar nak habis pantang tau! tapi kadang2 besh jugak.kadang boring huhu. meh nak cerita rutin saya sehari2 berpantang.

urut

few days after bersalin, saya berurut 3 hari berturut2. segar badan ku.

then seminggu sekali urut juga dan bertungku. ni lagi setap.nenek ni urut n tungku dekat 3 jam! tapi daku selalu tak tahan panas hihi. sampai merah2 perut daku. tapi terasa kempis lepas itu. hihi

kalau eisya tak buat hal, pagi2 time dia tidur lehla tungku sendiri. tak pun malam2 before tidur. tapi kalau dia asik nak melekatt je memang tak la huhu. kadang dah bakar batu tungku tiba dia uwek uwek. kensel. huhu

pasal urut untuk lancarkan susu tu, entah lah dah 2 tukang urut. macam biasa je hasilnya. i tengah tunggu turn kak ina, yang diah sajes tu next week. harap okay.

bengkung

the first 3 days of bengkung, pakai garam kunyit. then, kapur n limau nipis. then sekarang ni pakai param yg ummy beli sekali dengan jamu. mmmh ni pun tengoklah.kadang buat kadang tak sempat! malam memang tak ah.rimas nak nyusu semua.

perut pun muncit lagi ni adu du duuuu.

ada 1 time saya menjadi crancky sebab panas gila. ada ke patut ummy wrap dengan plastic wrap before bengkung. dahla panasssss! haha! memang tak keruan. haha so lepas tu, pakai alas kain je huhu. konon nak kasik resap abislah pakai plastik. kasihan daku.

lepas pantang ni i ingat nak beli yang zap2 punya. harus lah kembalikan kempis. eh macamlah kempis sangat before ni. hihi

mandi daun

ni paling besh! mandi pagi n petang, wangi2 huhu. ummy guna macam2 daun, serai wangi, pandan, inai dll n dia bunjutkan rempah ratus with kunyit segala, sental kat badan n muka. memang menseronokkan.

tiba nanti tak tau macam mana nak start mandi air sejuk lepas ni sebab dah biasa kan. huhu

makan

2 comments:

`BaHa` said...

ala seronoknya time pantang u have the chance buat mandi daun and whatnot. maybe during my second child nanti hehe

ederq said...

hehe i buat yg i suka aje. bengkung malas akibatnyaaa hahahah