mata duitan

Monday, October 31, 2011

baby food recipe.. and err other things

hi u ols. hari ni emak eisya nak berkongsi resipi makanan bayi. oleh kerana eisya dah bosan makan oat dan nasik, emak eisya kenalah usaha berikan makanan lain pula.

sampai hati eisya makanan yang selama ini kegemarannya, setelah bosan dia mensembur2 setelah 2-3 suap, ke arah muka emak dia. tsk tsk tsk.

pumpkin soup

bahan2nya puan2,

  1. 1tsp unsalted butter
  2. 2tbs bawang besar ( i use bawang holland)
  3. 1/3 cup celery sticks
  4. 1/3 cup of chicken
  5. 1 cup pumpkin
  6. sedikit cinammon
cara2nya puan2,

  1. panaskan butter (kalau tak ada sila guna olive oil/canola oil/sukati).
  2. tumiskan bawang sampai wangi2
  3. masukkan celery stick
  4. masukkan ayam
  5. masukkan cinammon
  6. masukkan pumpkin
  7. masukkan air secukupnya
bila dah lembut labunya, sila blend sampai hancur. kemudian bakar kan roti, sapukan butter tadi, sila cicah dengan sup ini. kalau rajin, buatlah garlic spread. version emak eisya yang penrajin, bakar bawang putih kasi wangi, tumbuk, campur dengan butter dan sapukan kepada roti bakar.

eisya suka. emak eisya pun suka. kalau nak makan seisi keluarga, tambah garam, kiub pati ayam. pasti menselerakan. pakai roti perancis kan. lagi setap. macam kat secret recipe. ecehh.

note: kalau taknak tumis2 pun tak apa, rebus je semua bahan. pun sedap. kalau ada chicken /vegetable stock pun ok.

chicken and potato soup

bahan2nya puan2,

  1. unsalted butter/canola oil/olive oil
  2. 2tbs bawang besar ( i use bawang holland)
  3. 1/3 cup celery sticks
  4. 1/3 cup of chicken
  5. 1/3 cup of potato
  6. 1/3 cup of carrot
  7. daun sup
haha aku malas nak type. sama je. tumis2, masukkan air. blend. pun cicah roti atau makan sebegitu sahaja.

hehe iklas ke tak nak bagi resipi ni emak eisya????!!!

baby pasta soup

bahan2nya puan2,

  1. unsalted butter/canola oil/olive oil
  2. diced meat (chicken/meat)
  3. chopped garlic and onion
  4. celery stick
  5. daun bawang
  6. daun sup
  7. baby pasta
caranya2, tumis semua macam biasa dan masukkan baby pasta last sekali. tunggu pasta lembut, blend ikut kesesuian baby. kalau baby dah boleh kunyah2, tak payah blend coz baby pasta kan kecil2. i bought heinz baby pasta yang star shape.

okaylah cukuplah 3. nanti i tulis lagi. senang je kan? eisya dah bosan makan rebus2, so i try tumis2 la pulak. suka sangatlah dia.

oh ya ni i nak bagi tips.

  • ada yang kata baby tak suka makan. tak apa, jangan paksa. cuba slow2. bagi time dia baru bangun tido, time dia tak terlalu lapar. kalau lapar sangat, bagi separuh susu. makan dulu, baru bagi separuh lagi susu. jangan force feed, tak elok untuk mental baby.
  • jangan kata baby tak suka homemade food, tapi lebih suka instant food. baby tak akan tahu mana satu sedap kalau kita tak beri in the first place. kalau dia tak suka untuk pertama kali, atau beberapa kali, cuba lagi dan cuba lagi tapi jangan terus bagi instant food. akan tetapi, every baby is different. so we just have to try and try and try. ada yang 8-10 bulan baru nak terima solid food. be it.
  • kalau macam lauk2 kan hanyir, baby tak suka. so hilangkan hanyir dengan letak sedikit halia/kayu manis/rempah lain bila baby boleh terima rempah (jangan blend sekali pulak ya)
  • check label setiap kali beli makanan bayi. i dah buat silap dengan beli brown rice cosway. it's not baby food! i tak tau lah ada sodium (garam ke tak) tapi entah rasa tak elok kot for baby. mmhh. tapi sebenarnya baby bites kat pasaran pun ada sugar and sodium. but they are still baby food. so better dari adult food.
malam ni jumpa paed eisya, for her second dose of pneumococcal vaccine. nak tanyalah dah boleh bagi cheese/yogurt/egg tak. some moms start at 8m, some 10, some 1yo. i tak tau lagi cemana.

lepas ni nak try bagi bihun sup ke, nak try bagi tofu. eh macam2lah. suka sangat tengok dia makan. jom join group ni kat FB. macam2 info. HOMEMADE SOLID FOOD FOR YOUR BABY

maaflah tak ada gambar. tak sempat pulak nak snap2. tapi kalau nak gambar jugak, nahhh.

tetiba kan? hahaha. ni eisya tak puas hati emak dia paksa2 pose.

haihh eisya ni kan tanak dok car seat! lepas tu melasak je kerja dia dalam kereta. nak suruh dia diam i bagi nenen. tapi kadang2 dia marah sebab sikit2 nenen. kalau dia marah, dia gigit i. eiii sakit ok walaupun tak ada gigi. i dah tergenggam lengan dia kuat2 masa dia gigit. hihihi.

tak pun i bagi dia makan biskut or buah. pun dia nak pegang sendiri tapi nanti comot baju, comot kereta.

dah besar ni macam2 karenah ok. tapi best lah. hehe.

perkembangan eisya sekarang, dia dah pandai berpaut dan berdiri sendiri. bila tak nak dia geleng2 kepala. tapi taknak makan pun, geleng2 nganga jugak haha. then dah boleh clap her hands. boleh duduk, lesen L tapi. merangkak paling jauh pun, errr mmh 2 langkah. haha! tak apalah slow2 ok.

semua ni she got in a week. nasib i cuti lama last week. so happy to see all these. cuti lama sikit last week buatkan dia jadi terlebih manja. yang tetiba nak nangis manja pilu. eiii geram tau.

hehe emak2 ni memang kan. walaupun achievement tu biasa je, emak2 tetap rasa overwhelm. biasalah tu, please just bear with us. haha.

entry dia dah rojak. well u know me.

okaylah itu sahaja. bye!!!! eh jap ni gambar lama eisya. i letak kat meja ofis. suka tengok sebab mata dia bersinar2.

i heart you baby...

6 comments:

mrs.spicy said...

eisya cute. awak untung sebab ade mommy yang rajin wpon kerja..nanti besar kene dengar kata mommy awak okeh. hehe

Anah said...

bestnya nak try la resepi tu, pening nak fikirkan resepi makanan anak ni=)

Cho Zila said...

salam perkenalan...
dulu masa anak kecik jarang kerajinan gini selalunyer buburler.. tapi nasibler anak yang kecik duk ngan pengasuh yang rajin masakkan macam2....
eisya sangat cute... umur segini memang best sesangat.... setiap saat cam nak tau perkembangan dia...

dialicious said...

Wah rajinnya!!mcm2 resepi.nayli I bg bubur je everytime sbb dia jenis mkn sikit2.takot xkenyang plak kalau xde carbs.roti xberani bg sbb dia kan prob susah poopoo.everyday ptg kene bg apple/papaya/banana tuka2 .tp I nak try baby pasta la mcm best jerrr!tq mom!

My Name is what..? said...

mommy eisya dah kurus!! see i told you breastfeed boleh kuruskan badan :)

ederq said...

farah: aminnnn. takla rajin mana pun! hehe

anah: sila sila. bykk sgt recipe sebenarnya kan. i pun tak de kesempatan nak buat hehe

cho zila: haiii! o yeke. my baby tak boleh la. dia cepat boringg! huhu terpaksa lah

diah: mmg besh pasta. cha suka sgt. nayli mesti suka sbb kembaran hahaha

my name is what??
what???? sgt tidak youuu, makin demut adaaaa. menangissssssssssssss