mata duitan

Tuesday, July 24, 2012

29year OLD and 17 months YOUNG

 ederq is 29 omgsooldoledi

now, people! this can't be true! i know, right? how can i be 29 already when people constantly thought i'm only 20! gosh, some people!

boleh belah sekarang kau ederq! dush dush dush!

okay okay. ni tahun terakhir aku di abad 20 an. tahun depan, kalau panjang umur murah rezeki, boleh kita berjumpa lagi. da di du di da di da da di. eh no i mean, lagi setahun 30tahun ler pulak.

allah, thank you for everything. harapnya dengan menjadi 29 tahun ni aku lebih dekat kepadamu bukan semakin menjauhimu ya allah.

thanks for all the wishes. i really appreciate it. i'm not a little girl anymore, who is expecting gifts on her birthday. though an LV would be niceeee, but ermm really, just pray for me ok? doakan saya murah rezeki, lebih beriman, dapat jadi isteri, anak, ibu yang baik dan hamba allah yang beriman dan rakyat malaysia yang dapat berbakti kepada nusa dan bangsa kita. satu malaysia! janji ditepati. tiba2. eh kita kan dah daftar undi, muahaha finally! daftar masa hari last tu. so tahun ni i is boleh mengundi okay! boo! umur 29 tahun baru daftar!

eisya is 17months young 

ini budak kicik sudah macam2 punya perangai woh. kadang2 saya sama papa dia sudah pusing kepala woh. ayo apa pasai mommy cakap ini macam woh.

muahaha. sebabbbb eisya suka amik blackberry mommy pastu kepit kat telinga ngan bahu, jalan2 cakap hayo??!! haaaaa! bla bla bla! 

ni je sempat snap haha. 

macam cina apek cakap telepon cakap kuat2 tu ha. pastu gelak2 tiba2. pastu kadang siap sangkut handbag, kepit telefon. cehh macam busy sangat je kan. rasa dia suka main camni kot. masak2 pun suka. berdesing telinga dengar dia ketuk2 periuk tu. adoi over masak apa sampai nak kena ketuk?

at this age, gosh it is exciting i must say. macam2 aksi si manja yang mencuit hati. eceh. tapi yang mencuit ada, yang menggelegakkan hati pon ada. haha. takdela sampai gelegak sebab sure kita cepat cairkan. yela. she is just a baby! what does a baby know? memang kena banyak sabar nak jadi ibu bapa ni ya. bukan senang.

tak kiralah cemana lasak anak kita tu. patut kita kena syukur dia sihat. dari dia duduk diam tak aktif lebih baik dia aktif kan, berkembang sikit minda dia. HYPERACTIVE tu lain ya. dont simply use that term to any baby because it is a symptom that need proper treatment. kalau anak melasak2 tu biasalaaa budakk. jangan marah, jangan pukul. cakap je elok2 lama2 dia faham. cara kita didik, layan dia masa dia newborn hingga ke umur 3 tahun akan beri kesan bagaimana perangai dia sampai besar nanti.

i take few examples la kan. kadang orang kata, anak kau nangis, kau biar je. lama2 dia diam. hey what is new about this? i was told to do it masa pantang lagi. do i ever listen? well, at some point i do ignore her cries but i think we mommies knowla when to ignore and when to entertain kan.

contoh, kalau anak menangis, kita amik dia pujuk dia, usap belakang dia. cakap sshh shhh shh. mommy is here, dont u worry. sekarang, she will do the same to her soft toys or dolls. she grabbed one of them, dukung ketat2, kiss, hug and say shh shh. siap bawak lari ke tempat lain, maybe to a quiter place? hehe.

and not just toys. there was one time, eisya gave mommy a difficult time till i got so tired so i just ignore her let her watch her favourite movie at 3am in the morning and i was back to sleep at the couch. when she had enough of tv, she came to me and kiss me. i tanya dia, eisya kenapa buat macam ni kat mommy? mommy tired u know? esok mommy gotta go to work. tak kesian mommy? then she immediately tepuk my face, kiss me and hug me and pat my shoulder and say shh shh. schhwweeettt kan.

sekarang pon kalau bangun pagi, if dia bangun dulu, dia akan usap muka kita and call mommy? papa? and kiss banyak kali. just like what we do to her.

so berbuat baik kat dia untuk ajar dia berbuat kat orang lain. insya allah.

this is funny one. selalu kalau orang balik, orang kat rumah tokmi tu selalu dukung dia, duduk belakang pintu and pastu kasi sapraisla konon2 kat org yang nak masuk tu. tiba2 semalam, kereta tokbah n tokmi balik dari terawih, dia sendiri lari ke belakang pintu, letak jari kat mulut n hidung (T__T) cakap shh shh. pastu tokbah bukak grill dia pon HAAHHH! siap angkat tangan tu. haha!

she is now sangat loving jugak. tiba2 nak hug orang, nak kiss. alahai. kalau dia baru balik dari mana2 pon sure dia cari semua orang nak hug. kalau orang baru balik pon sama.

her vocabs now, okay alhamdulillah. dia tiru2 apa yang kita suruh sebutla kan. kadang2 dia panggil me or hubby YAM! means YANG. her papa dia panggil B or PAPABIE. boleh pulak kan bergabung.

dah pandai express her feelings through words, contoh: kakut (takut), akit (sakit). kalau i cari barang, i suka involve her. contoh. eisya where is your bedak? mana bedak? nanti dia kata, edak? ane? edakk? pastu tolong cari2. pegi situ sini. then if she cant find she will say, ade ade tapi maksudnya takde sebab dia goyang tangan yg mcm salu kita buat bila cakap takde tu. haha.




nampak bird ke epen (aeroplane) masa ni?

suka sangat sangat


 weeee!

okay those are the sweet ones lah. mmhh. biasalah budak kan. eisya is very vocal about what she wants. and at some point dia akan tantrum if she is not getting it. well i hate it when some people regard it as being degil, mengada2, tak dengar cakap and all those negative thought. for me, IT IS JUST A PHASE. I WILL DEAL WITH IT WITH PATIENCE. insya allah.

kalau kena marah, kerut2. 

 asking for mommy's help


 she is a baby. she does not talk so well though she tries. she cries. she laughs. that is how she communicates. all babies are like that. and if ada ketika tantrum tu. alahai biasaaaalaaah. kita parents kena sabar. SABAR! masa kita kecik2 dulu macam tu la jugak. kesian kan parents kita? and having baby bukanlah kita nak dia masa dia gelak2 dan being cute aje. there will be times when we will have sleepless nights, taking care of sick baby, handling their tantrum etc etc. FACE IT! kalau tak, nanti tua2 esok anak tanak jaga, blame yourself.

allright. since my return from NZ, eisya sleeping hour at night dah pelik pelik. i am trying my best to reschedule her sleeping time, coax her to sleep. coax not force. forcing baby to sleep, is a wrong thing to do. refer again above: SABAR!

i have not gotten enough sleep for weeks now. what to do kan. ni la perngorbanan. harap lepas ni eisya akan kembali tidur macam sedia kala. thinking of having enough sleep, man i cant remember when was the last time yang i tidur betul2 lena tanpa bangun malam untuk menyusu, change diaper, or check on my baby. kalau masa OS pon, i will get up to pump my milk or sure terbangun automatically sebab tak biasa tidur without her. masa preggie yang last few weeks pon asik sakit2 belakang, sakit kaki la apala. pon there was no goodnight sleep all night. so yeah, what is new about not having enough sleep? but yeah, there are some times eisya slept through the night sebab penat sangat kot. but i still wake up untuk check dia sebab takut jatuh katil ke apa ke.

i am not writing this to tell the world imma the best momma in the world, no. not that. im just reminding myself to be a better person. sebab kadang2 memang goyah jugak kesabaran. no matter how difficult it is to be a parent, i will never ever take it as beban. sebaliknya rezeki dan ujian allah. ujian sebab nak tengok kita ni sabar tahap mana dan cemana kita nak seimbangkan hubungan kita dengan allah bila dah ada anak ni. hey not easy kan?

ni baru 17 bulan nanti dah besar lagi pelbagai ragam kan. ni baru 1 anak. kalau 2? 3? 4? 5? eh banyaknya. :p

bila jadi emak ni baru kita ingat kan cemanalah mak ayah kita jaga kita dulu? dan cemana kita jaga dorang sekarang? mmh

okay nampak sangat aku ni dah tua. bebel banyak kan. haha.

udah2 la tu. selamat berpuasa ya semua. mari aminkan doa di bawah:

semoga ederq berjaya kurus di bulan puasa ini dan seterusnya. AMINNN

kikikik babaiii!

3 comments:

Elyda Mama Lydya said...

Nice..my lydya nk msuk 13 bulan..agak mencabar jgk skg ni..tp mcm u ckp la..sbr kan..

yaNa said...

hepi besday darl!
moga kowg sekeluarga bahagia hingga ke jannah..amen..

NURUL JAMIAN said...

hepi besday ederq