mata duitan

Thursday, February 7, 2013

derq, bila nak kasi eisya adik?

amaran: LONG ENTRY....

gosh. tula soalan glemer of 2012. bila bila bila bila?

biasalah tu kan kita ni manusia suka bebenor tanya2 soalan sedemikian rupa. sampai aku pon jadi annoyed sebenarnya sebab kadang2 orang yang tanya ni bukan setakat tanya malahan datang dengan pelbagai komen2 menarik seperti:

  1. ish takyahla tunggu lama2. kau tu da tua k. rugi je nanti
  2. ishh sian nanti eisya tak de kawan. nanti kalau jarak sangat nanti dia tanak kawan adik dia
  3. ishh nanti jarak2 nanti susah nak lekat
macam2lah lagi. bahaha! aku kan manusia cepat sentap. so macam eh eh kau ni kenapa sibuk ni. aku ke kau yang nak merandung nanti. haha mak memang emo noksss.

tapi emo dalam hati je la kan. bila orang2 push2 i cakap jela. nanti dah settle maid baru fikir nak beranak lagi sebab penat berulang anta eisya rumah tokmi every single day. 

so me and husbeng planned to start ttc after eisya umur 2.5yo. that should give us enough time to pergi holiday ke, kumpul duit ke, prepare my mental fizikal ke, manjakan eisya puas2 ke. macam2lah kan plan nye. (read my pre pregnancy plan masa cha here)

sebenarnya i is paling takut mabuks. huhu masa cha dulu mabuk teruk gak ler sampai 4m. so fikir2 kalau preggie lagi nanti mabuks nanti eisya cemana kan.

tapi kita ni manusia yang merancang sahajalah. kau plan la pungpang pungpang cemana pon, kalau Allah kata. mengandung kau sekarang! pakailah apa2 protection pon, hati2 cemana pon. tetiba jeeeee kau dah pregnant.

huhuu. ye aku la tuuu.

i is merandung okay kawan kawansss. 3months now. hew hew hew.

selalu period memang tetap je 28 days cuma kalau hormon tak stabil tu adalah lambat or awal sikit. masa before period due aku dah pelik pesal aku ni.

lalu kedai makan, bau2. apesal ni sume ingatkan aku zaman loya2 cha dulu? eii yakkek! getus hati kecilku. ceywah.

then bau pencuci pinggan and pencuci CD eisya, i cakap kat ummy.

ummy kenapa menda ni busuk ha? teringat zaman kak long mengandung cha laa.

eh ngandung ke ni??? ummy cakap.

eii dok ehh. takkan laaaa.

pastu lama tu tengok2. okayyy dah lewat 1 week ni period. dup dup dup.

i told hub:

b! cemana ni hunny lewat period 1 week dahh. 
abis tu hunny nak cek ke?
eii kalau pregnant cemana b?
ish kalau pregnant tak pela. eisya ada adik. 
wuuuu are we ready?
we will lah kalau ada k. dont worry lahh. tak baiklah hunny niii

lepas tuu, kiteorang pon masa jalan2 tu masuklah farmasi. i jadi malu k nak beli upt.

b, b pegila tanya! mana menda tu hunny malu!
nak malu apa? kita dah kawen kottt

T___T sengal gak la aku ni.

so malam tu aku dah macam tak sabar2 nak test. ingat nak tunggu pagi esok je. tapi tak sabar k. aku kata, ala test malam, kalau pregnant, dia kuar negative pon takpela nanti esok beli lagi kita test pagi. or kalau tak pregnant. so be it. tapi takkan aku pregnant kot? tak kot tak kotttt. 

 kejap lagi. test. tak sampai 10saat ting!!! double line!

aku termenung beberapa saat dalam toilet.

lepas tu aku kata, can this be real? man. no. shit. i'm pregnant. no. can't be. no. god, cemana ni.

then i cried panicking tak tentu arah for few minutes in the bathroom, wishing the second line disappear.

then i wanted to slap my face. astaghfirullah apa aku fikir niii. aku ni orang islam. apa aku fikir ni. ni mesti keja setan dalam bilik air ni. okay mandi2 sume. keluar bilik. tak lama tu hubby masuk. i shoved him the stick. dia macam. apa ni? postive ke negative? i shoved the manual pulak. he was very the slow i tell u. 1minute camtu baru dia. pregnant ke?  

*silence*

alhamdulillah... eisya dapat adik la nanti. *forced a smile*

b!!!! why u not happy niiiiiiiiiiiiii! masa cha dulu b tak macam ni ponnnnnnnnnn! b niiiiiiiiiiiii!!!!!

ishhh b happy je lah. adalah tu sebab kenapa allah bagi rezeki... sini kat b!

perempuan emo mula menangis lagi. berdrama. suami terpaksa pujuk yadayada malas nak cerita geli jek haha.

so yes peep. i'm pregnant. masa tau ni end of 2012. terkezut mak. siapalah kita untuk menidakkan kuasa allah. bila dia kata kun fayakun. memang mula2 we were not ready. macam2 fikir. tapi later than i learned that Allah ni dah rancang semua2 dah untuk kita. dia ada rahsia dia sendiri. mesti ada sebab atas sesuatu yang berlaku, kita tak mungkin akan tahu...

5 weeks, we had our first appointment with Dato' Dr Zarul. masa mula2 masuk bilik dia, dia bulatkan mata tengok both of us selang2.

apa khabar? *senyum*
okay dr. *sengih*
so???? ada lagi ke ni? 
mmmhh. yela kot dr. i checked upt positive. 
*big smile here* mesti dalam hati dr ni, budak ni dulu aku suruh pakai family planning berlagak cakap pandai plan sendiri. kikiki

so, bila scan tu nampaklah kan ada makhluk Allah dalam rahimku. surreal...  i dont know why after that, both of us rasa happy. i saw my husband did not stop smiling after we went of from the dr's room.

i really hate myself when i actually tergamak menangis ketakutan when i found out that i got pregnant again. so.not.me.

guess that not that i dont like being pregnant but i'm just too scared if i mabuk and cha will be neglected.

well. true enough.

i am very mabuks. constant fatigue. constant pening. muntah kalerful, muntah darah due to tekak luka, hampir pingsan, dehydrated, tak selera makan. tapi dah turun 4kg. peace! hehehe..

so eisya is quite kesian coz mommy dont get to play with her much. luckily bibik is around. dia banyak tolong. but i dont really like lah when i'm around kadang i'm too tired untuk uruskan eisya. doakanlah ye semoga mabok ni berakhir cepat, nak cargas2 pulak. huhu.

eisya pulak sangat understanding. before dia nampak i muntah, dia kalau i ada memang tanak bibik handle dia. nak mommy! nak mommy. tapi lepas banyak kali tengok i muntah semua. dia dah cerdik. dah faham.

mommy syakit eh? syian mommy. mommy muntah wek wek.

kadang dia tolong urut. tolong passkan minyak angin semua. alahai my baby....

thanks eisya. tapi dia pon kuat amok sekarang. biasa kot eh orang nak dapat adik.

okaylah kawan2. cukuplah tu kan. panjang ni ha. haha.

bye! take care everibadi!

xoxo





10 comments:

a.m.a.l.l.e.a said...

happpyyyyyy.alhamdulillah n congrats derq.rezeki Allah kan.

sha said...

congrates dear! welcome to d club okeh. hahahahac

♥♥relyza♥♥ said...

alhamdullillah
tahniah!!!! sukanya eisya dah nak beradik

didil said...

bace ur entry i rase mcm nak pegnan plak derq.hahaha.btw congrats k! take care babe!

ederq said...

lea, tq babe! itula rezki tercepat. xpela hehe.
anor, doakan i n baby yeh!! tq babe
didil, JOM LAAAAA! sempat ni 2013 baby. nanti sama baya mcm dina n cha hehe

zab said...

salam deq mabuk lagi ka?selamat bertahan babe..take care

dialicious said...

Kelakarla cerita jujur u ni.xpe i phm sbb dh citer aritu kan.mesti hepi once u dah over dat mabuk period.actually cha is just in d phase of terrible two .dun worry lynkan.it will b over soon.ur hubb sgt comel k..korg sweetla.congrats to both n xsaba nk tgk cha jd big sista

ederq said...

diah! haha. sweet la sangat. ikkik. tulaa terrible 2 kan. hopefully it's just a phase la. pening i haha.

alongpaktam said...

jaga diri..
iallah 2nd baby nie,mabuk ko x teruk sgt cam cha dulu..amen2..

Xeea said...

congratsssss!!!