mata duitan

Monday, February 25, 2013

DUA



alhamdulillah eisya adelea dah dua tahun!

gambar kat atas tu pre celebration kat rumah tokmi. tak tahu berapa kali dia nak tiup lilin tu, so tiap kali dah padam, dia cakap nak lagi. haha suka sangat dia. masa dinner pon tak sabar nak hepi beday to yo!!!

macam biasa meh kita cerita pasal eisya ok. 10 things about eisya!

  1. dia tak boleh kalau kita borak sesama kita and tak layan dia. mesti dia panggil kita kuat2 atau ajak kita main dengan dia. kalau malam2 tu memang wajiblah kena layan dia. dia akan paksa kita main toys sama2 dengan dia. kalau i je main, tapi dia tengok papa dia dengan ipad. nanti dia pergi kat papa dia cakap, papa jom main syame! papa sit here. 
  2. sekarang obses dengan princess and blocks. asal tengok dress kat kedai je, nak. wow! cantiknyeee! eisya nak ni! eisya nak pinsyessss! berangans jek nak jadi princess. eisya ni macam perfectionist pon ada. kalau dia buat blocks/coloring and at the same time kita buat, dia tengok kita buat macam cantik je kan. dia tanak buat dah. dia suruh kita buat je huhu.
  3. masih mahu kungkung mommy. masa i letih2 mabok kepayang tu memang rasa letih sangat masa tu susu tak banyak or tak de kot! malam2 dia asik bangun every hour nak BF. buat FM tanak malahan kena marah pula kita huhu. tapi sekarang ni dia dah ok, tak bangun kerap sangat. bila dia minta BF, selalu i cakap dah habis. dia cakap nak tenok! ada agi arrrrr. tataulah kalau susu dah start ada balik ke apa ke. tapi dia memang layan aje. FM minum 2-3oz jek. memang save duit papa awak. haha! nak wean off pun macam kesian. so biar jelah. maybe bukan dia nak sangat susu pon. dia nak comfort. kalau jatuh ke apa ke, i tiup2/gosok2/hug dia, dia cepat2 mintak nak kunkung mommy!!! tu ubat paling mujarab kot haha. 
  4. pandai pujuk orang. kalau kita buat2 nangis. mommy dont kai eh? janan nanis eh? i'm shoyi mommy! insert muka paling loving di sini yeh hehe. rumah jiran sekarang ada buat renovation. dia selalu terkejut bunyi bising tu konon nak minta peluk. tapi kalau kita buat2 takut dengar tu, dia cakap - tak payah takut arrrrr. pulok doh hehe.
  5. dia jenis ingat and sensitip! ada 1 time ni kat MV, i dengan papa dia nak pergi toilet so papa dia cakap, papa nak pergi toilet, eisya dok dengan ciksu k. i pulak tengah leka, so i pergi je toilet. keluar je papa and ciksu eisya tengah pujuk dia. nampak je i dia marah. i cakapla mommy pergi toilet kejap je la sya. dia merajuk and amok. waduh. lepas tu ok dah. balik rumah tu i saja la cakap, sya, tadi mommy pergi toilet, eisya marah eh? okay dia sambung marah i. cis haha. esok lusa pon tetiba dia cakap, papa, masya pegi jayan. mommy pergi toyet eh? mommy shishi. pastu dia tampar2 tangan i. ayo cha, learn to forgive and forget k nak?
  6. suka sakat orang. ada tu i balik kerja, dia muka sombong dengan i. i nak kiss hug semua tanak. lepas tu dia tetiba je cakap. mommy. eisya tak shayam mommy pon! sabar jelah. i buat2 sedih n nangis dia gelak2. lama tu baru dia cakap, okay okay eisya shayam jeeee. kalau kita tanya sayang ke tak, dia memang salu cakap tak. haha. tak pon dia kata a'ah je. :p
  7. suka iklan fernleaf yang lagu ibu. nanti dia peluk mommy and nyanyi - ibu, ibu, engka ar hatiku, biyaaa dukaaa ibu ibuu. tu aje haha.
  8. suka cakap kuat2. adu kalau depan orang malu je cakap dalam tekak. tapi kalau dia suka jerit2 tu, kadang i cakap je. eisya cakap elok2 dengan mommy please. terus dia ubah nada dia. ok la camtu tapi kena cakap selalu lah.
  9. kalau nak kuar mana2 or nak tido malam, mesti kiss and salam semua orang dulu. kalau dia keluar tapi tak sempat salam sapa2 nanti dia bising dalam kereta, eisya tak shayam tokmi tadi. eisya nak kiss tokmi!
  10. kelakar bila dia pandai tanya dengan ayat penuh, and dia ingat apa yang jadi before tu. cemana nak cakap eh. contoh before tu dia dok bawak ke hulu hilir 2 packs of her dry diapers. pastu bila i suruh amik diaper nak pakaikan, dia tanya. mana yang dua tadi? (siap tunjuk jari 2 tapi jadi 1 or 4 or 5 haha). oh ya, sekarang dia kencing bau tajam sangat so kalau jalan2 or tidur malam i pakaikan DD je. tapi kan makcik ni tanak ok. eisya tanak pepes! eisya nak lampin! pastu lari2 pergi amik CD dia. pakai niiiii! ya allah geram betul. dia tau kot tak selesa. dia ni boleh pakai mamypoko jek. tapi since yang mamypoko baru tu, extra dry ke apa, memang tak boleh jugak pakai lama2. nanti merah. huhu. pening mak kau. pakai CD pon kadang terbocor lagi stress. huhu. gonna start PT soon lah. sekarang asik cakap yang dah siap jek. 
 masa ni dia nak join budak kat belakang tu menari T__T

 pasrah aje minum susu botol. minumla 2oz!!

 susah ok nak amik gambar sekarang kena curik2. 

 hadiah bday from ciksu
 hamboi mak dat ni
 sampai tutup muka kalau suruh amik gambar ok.
 nak good night dengan elmo (nak good night tu nak selimut haha) 

 masa ni dia baru lepas kejar waitress amik duit mommy bayar for our lunch! dia kata tu mommy punyaaa! pastu dia kejar budak tu kat counter cakap amik mommy punye eh? eisya nak amik! orang tu kasi balance baru dia puas hati. kikiki.
 
okay tu aje. eisya. semoga eisya membesar jadi muslimah solehah, anak yang baik dan semua yang baik2 mommy doakan ya sayang!

allah, syukur dengan nikmat menjadi ibu selama dua tahun ini. this is the greatest gift in my life! alhamdulillah.....

5 comments:

yaNa said...

hepi besday cha..
moga jadi anak kebanggaan mummy dan papa yer..amen

Allene said...

eisya sangat clever... =)

didil said...

hoi seap kejar cashier lagi makcik eisya ni.hahahah.chomel sgt tau! ambut dah panjang n nmpk girlish sgt.dah beso ramai org ngurat ni.hehe.i duk menghitung ari bile lah ambut medina nk pjg.huhu
btw happy birthday eisya adelia! mcm blm wish lg kan kat memane.hehe

zab said...

Salam ederq..happy besday eisya..semoga membesar jadi anak solehah mummy n papa..

ederq said...

thanks aunty2 cantik semuaaaa :)