mata duitan

Tuesday, July 12, 2011

diaper rash

alhamdulillah eisya tak ada masalah sangat dengan diaper rash. cuma masa awal2 lahir dulu je. lepas balik hospital. dan ada sekali sekala before this.

lepas tu tak ada dah.

kalau pasal diapers ni tak tahulah affect rash ke tak. maybe kot. masa kat hospital eisya guna pureen. so kita orang habiskan jelah kan. kejap lagi asyiklah terbocor habis tilam cot. papa dia cakap, jangannn beli pureen lagi. tu kata2 orang kecewa kena basuh tilam. hehe.

rash, masa tu ada tapi tak tahu sebab diaper tu ke atau bedak ke apa. we found out hospital tarok bedak, rasanya my baby kenot tahan kot. masa kat rumah baby sitter pun bedak. tapi i segan hendak beritahu huhu.

then, pakai mamypoko yang beli secara banyak masa baby fair last year. okay je eisya. then ada kawan kite, dyah bagi hadiah diaper cake. dalam tu ada huggies. pun okay aje. tak ada rashes. so lepas tu kita orang beli huggies dan mamypoko pakai selang2.

cuma i notice, mamypoko cepat bau hancing. dan huggies pulak macam ada kesan kat peha eisya. dia keras sikit kan compare to mamypoko.

lepas tu ada beli diaper murah gila jual kat baby fair few months back. pakai siang hari je sebabbb bocorrr manjang. dahla eisya berak 1 cupak tu kan. habisssss. hehehe. no good no good. rasanya masa ni pun eisya dah merah2 sikit buntotnya.

i ada jugak suruh B try brand lain tapi entah end up dia asyik membawa pulang huggies dan mamypoko aje. kadang2 malas nak kacau dia shopping diapers sebab mesti ikut cakap diaaaa je. T___T

i guess tak kisahlah brand apa pun asalkan kain tu breathable. baru baby selesa kan.

dulu awal2 eisya berak 4-6 times daily. sekarang dah kurang lah. paling banyak pun 2x sehari. average sekali sehari. kadang 2 hari sekali, pun ada.

tapi ini tips untuk elak rashes (at least for my baby yang berak secupak):

  • tukar diaper secara kerap kalau baby shishi. jangan kedekut.
  • basuh shishi dengan air dan kapas then only lap pakai wet wipes, and lap sampai kering. kalau poopoo, pergilah cebok basuh pakai sabun kat buntot. barulah wangi. i tiap kali cebok berak i cium buntot dia wangi tak. kalau bau tahi masam i basuh lagi. hehe. dulu kecik2 bersihkan dengan kapas basah dan wet wipes. tapi ni dah besar sikit, sink jela! datin melompat2 galak la kalau dapat main air.
  • dalam sehari, biarkan dia guling2 bogel so that buntot dapat bernafas. eisya suka gila. lepas tu shi shi kat mommy kan. poo poo pun penah. selambaaaa lah
  • pakaikan diaper rash cream each time diaper changing. untuk elakkan rash.
  • jangan letak bedak. (certain baby tak tahan. tapi i rasa memang tak sesuai apatah lagi baby girl.)
recommended!

ada jugak time eisya yang dah merah2 sikit buntot kan. tapi this angel baby bottom balm works wonders! sikijap aja sudah baik. and it has multiple use. kalau kena gigit nyamuk pun boleh.

kadang2 eisya ada jugak rash kat bawah leher tu. nak2 cuaca panas kan. orangnya memang kecil molek tetapi double chin. hihi.

i letak cream ni tak jalan maybe sebab texture dia macam moist kot. my mom letak bedak aiken kejappp je hilang okay.

orang kata bedak tak elok for babies kan. especially untuk muka. sebab tak elok untuk paru2. tapi i pakaikan aje. mmh tapi debu2 tu janganlah depan2 muka dia kan. calit2 baru sapu rata. harap2 okay ajelah.

tu jelah nak share. lain2 baby lain2 ketahanan dia. dan emak2 pun ada pelbagai cara. and this works for my baby!

how about you?

oh ya, i really really want to use cloth diaper. we bought few masa i pregnant dulu. tapi sampai sekarang tak guna lagi. nak pre wash dulu lah. tapi macam tak berapa nak reti lagi guna. so ada siapa2 nak ajar kite tak? bagi link ke. hehe thanks!

8 comments:

aida said...

dengar dari kawan opis..dia cakap kalau baby girl kene jaga sikit bab2 pampers ni..takut ada infection ke dalam sampai ke peranakan ke..tapi tak tau betul tak..tp aku fikir balik kalau adult women pun akan ada infection kalau tak jaga kebersihan bawah kan...

syiekin azam said...

ihihih..

nak nyebok..:D aish pki pampers fitti tp kat umah bbsitter jek..kat umah pki cd..senang..kalo jln2 jauh br beli pampers suar tue..(tp nie depends on baby k? ade baby susah nak kejar nk pasangkan pampers, yg jenis sarung tu senang..) mcm aish aku suke kepit2 die celah kaki aku, t die meronta2 nk selamatkan diri die..and waktu tu la pasangkan pampers/cd die..

mmm pasal cd nie, memang menjimatkan n senang nak gune..recommend beli yg velcro senang skit nk pki compared to yg berbutang(bg aku la)..mcm aku, beli sekali harung 15cd kot kalo tak silap dgn anne(stf). tak sure ko kenal die lg ke tak..http://simpledimplestore.blogspot.com/

die la yg ajar care gune, care cuci sumer..ehehehe..oklaa..tak basah yg lembab/jd berat walaupon kencing byk kali..lg die ade byk2 corak, aku suke tgk aish pki cd moo2..ahahaha..

kalo ko nak test, gune wikens je dulu..mcm aku, balek dr umah bbsiter, mmg full cd, wikens pon same..ala kdg2 kuar gi tesco pon pki cd sbb mcm dh biase..ihihih..

Anah said...

hal2 diapers mmg merunsingkan. skrg ni anah pakaikan Adam drypers wee dry tu je, mmg puas hati, harga pun xmahal sgt=)

ederq said...

aida: ye itu possible. kenalah jaga huhu. ada org kata kita ni pakai pad pon x elok. nak pakai yg washable tu mcm geli je haha

ikin: tula ingat nak pakai CD la. jimat sikit. hehe. oh tq2 aku baca nanti. aku kenal kot anne. hehe
ganas betul aish kena kepit2 ha dgn mama.

anah: o yeke. takpernah try drypers! kena tryla mcm ni haha

NahiZ (chynk) said...

..babe,.
I tgh prektis kan nazhan pakai CD but on weken je la...sbb i ade!.. Insyallah soon bertukar kepada CD..x payah beli suar dah..pakai cd n baju je! =D

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

ida ...

angle baby bottom balm ni pon elok...akak dulu pakai dropolene..pun sgt elok utk rashes & kawan2nye..recomended!!

tapi sejak berCDing ni dah tak pakai dropolene.gune angle baby..gune CD tak bole pakai krim yg sebarangan...sbb bole jejaskan peresapan esp yg heavy wetter.

jom gune CD..akak dah full CDing Qaseh...besh woooo!!! byk yg cantik2..geram sgt tgk2 CD2 esp yg dr US...

ederq said...

zihan, oh good! go green hehe. i pun nak tukar dah ni!!! tp dulu sbb eisya suka berak byk kali. tu yg ingat malas nk pki cd haha

kak nita, o yeke. mcm tu eh. ok2 nanti kite kena blaja ni dari akak. qaseh byk gila CD! haha

d.O.n.A.t said...

aiman masa baby basuh guna air n lap guna tisu. wet wipes tu kalau travel, terpaksa tukar dlm kereta. kalo seboleh2nya nak basuh guna air gak.. haha

penah nk try cloth diaper tp ms x cukup nk membasuh2 ni. baju sendiri ni 2 hari sekali baru nak basuh.. huhu

penah aiman kena diaper rashes sbb tak sesuai. ms tu beli pureen kot. tkr huggies ok. drypers tak ok lak. smpi skg setia pd huggies shj.