mata duitan

Friday, July 22, 2011

tentang menjadi gemuk

aku rasa sepanjang hidup aku ni, tak pernah lagi aku digelar kurus dalam erti kata skinny, sekeping, selim melim.

tak ada.

aku dalam kategori sedang2 saja. tak gemuk tak kurus. tak obese tak underweight.

kalau kurus pun, peha dan pipi aku masih tak boleh nak tolong. macam tu jugak dia.


tapi lepas kembali bekerja lepas cuti bersalin ni, korang pun tahu betapa aku tetiba naik 7 kg dalam masa sebulan.

sebab2 gemuk:

  • makan terlebih.
  • pantang tak secara betul2.
  • malas pakai bengkung masa pantang.
  • tak makan jamu. (ummy kata)
  • kurang exercise
  • makan malam lambat.
  • nenen baring lepas tu terus tidur dengan anak walhal perut masih kenyang.
  • tuhan jadikan gemuk. :p
apakah perasaan aku? tertekan. marah. sedih. kuciwa. demoralize.

usaha aku? huh nan ado. pergi gym pun sekali sekala. kadang2 aku kesian kat mak aku kalau aku tinggal anak aku lama2. penat dia. maka pergi gym pun tak tenteram. aku bayar rm185 per month tapi perginya paling banyak 2x seminggu. tak worth langsung. sungguh beza masa ada anak dan tiada anak. huhu.

aku rasa anytime soon, aku nak terminate membership dan beli basikal lepas tu beli bakul baby dan letak eisya kat belakang tu dan ikut mommy pergi ride dengan tokbah. hehe ni tokbah dia yang suggest lepas aku injured lutut kat gym baru ni. mmmh good thought abah!

aku dah kurangkan portion makan aku sekarang. tapi tak kan nak diet macam masa nak kahwin dulu kot. aku kan BF lagi.

so aku rasa aku kurangkan lemak2 and minyak2 intake je lah. makan banyak fibre ke sayur ke. kan?

aku malas nak stress2 sebenarnya. tapi orang sekeliling yang buat aku stress. kalau jumpa je memang akan dapatlah macam2 komen kan. tu tak apa lagi.

kalau dapat macam ni:
jaga2 cik temah. nanti laki awak lari kang.

kau tau aku nak cakap apa kalau macam ni.

FUCK YOU!

sorry termaki. aku dah sampai tahap otak menggelegak hampir jadi bahan letupan.

seriously. is that what marriage all about? tak lawa dah. bye bye! kalau laki kau kawen dengan kau sebab dulu kau kurus dan cantik. janganlah terkejut bila gemuk kau kena tinggal.

so pada aku semua terpulang, kenapa kau kahwin? cantik? tampan? kurus? kaya? kalau tak ada semua tu lepas kahwin? apa jadi?

gemuk pun nak tinggal, kalau sakit apa cerita? terlantar sakit? orang macam ni nak ke jaga? mimpilah ya.

tahu tak kalau kau masih bergetah, cantik, baru kahwin 3 minggu ke, 3 bulan ke, 30 tahun ke, solehah lak tu, kalau dah bangsa laki kau nak merenyam dengan betina lain, boleh ke halang?

aku akui sangat penting untuk kita berhias kepada suami, cantik2 supaya suami senang hati. tapi aku rasa adalah sangat tidak berbaloi untuk devoted dengan orang yang hanya hargai kau sebab kau cantik dan akan bye bye kau bila kau hodoh. you worth more than that.

apa2 pun untuk sedapkan hati aku, aku cakap ler mcm ni, aku gemuk pon aku masih lagi cun dari kau.
DAN AKU BOLEH KURUS KEMBALI.

dan oh ya. aku dah ada anak kot.

peace! peringatan: JANGAN PROMOTE AKU PREMIUM BEAUTIFUL !

20 comments:

mrs.spicy said...

ughhh..cerita sama. -___-"

jom pregnant lagi!

eh

darlachinta said...

btul2..suka plak sy bc entri nie..ya la klu devoted love tk lelaki yg hnya hargai kita time cntik, sihaat n muda ssh la kan..in the end klu suma tue xda mmg kesian la kan...huhuhu sedehhh pedehh medehh hati..;(

ederq said...

mrs spicy, hehe tula masa pregnant i kurus! :p

darlachinta: exactly!!!

.:pUbLiC_eNeMy:. said...

Selalu org ckp macam tu..
Tak cantik kang husband cari pompuan lain..motif???Eeeee..xyah tggu kawin kak..PG dah kena dulu time gemok2..pegi la mampos kan..janji husband syg akak..huh! teremo plak..

p/s: kak, dah update diet tips.. :) Chayok chayok!

dinashuz said...

Ederq, sape yg mulut jahat cakap mcmtu... ishh itulah org melayu, suka point out benda2 negative kt kita... kalau kita nampak cantik ke, slim ke, lambat je mulut nak puji... haih, dina ni, yg tgh 9 bulan pregnant pun kdg2 ada mulut makcik kepoh ckp.. "eee, ko ni dah mengembang mcm buku yellow pages dah, baru mengandung anak pertama dah macamni.. blum anak no. 2, 3, terukla ko nak berpantang nanti..." eeee jahat2... padahal yg ckp tu slalu nya pun drg out of shape jugak! boo!!

That's so Jaja said...

yes!! fuck u!!! hahahahahaha....

ederq said...

PG: hehe skrg awak slim shady. good tips! tapi boleh ke BF mommy buat hehe

dinashuz: hi! hehhe adalah. takpe u pregnant, ada isi. hehe. takpe kita gemuk boleh kurus. lambat cepat je kan :) congrats! u'll pop out anytime soon kan.

jaja: heheh jgn tiru perkara tak baik hahahahahahaha

murn!e said...

biasela..baru lepas beranak. sape naseb baik je leh kurus macam anak dara.pedulik je ape orang kate. =p makan je ape nak makan skg. sebab masih bf baby.tunggu eisya dah setahun nanti..at least la..baru la nk diet ke hape ke.i skg ni bila aleesya dah setahun lebih baru berani diet diet sket.

i pakai pb.ooppss!!! hehhe. bukan nak promote cakap pakai PB bole kurus. i tak jual PB.hehehe. i pakai PB sebab nak kurus sekelip mata sesekejapan time time tu gak.hahahaha...pakai time bila rase nak pakai baju ketat.pakai time rase nak lawa lawa je. kalo idak..PB tu elok je diam dalam lemari. hahah.

takpe.kite slow slow turunkan berat sesame. chaiyokkkk!!!!! :)

Jesse Tan said...

Wow wow! Love ur post!! Ini baru la real..not like some other ppl so hipokrit & keep cover line..gd post darl!support 111%!

Nurul Wahyu Razman said...

beb..2 kali aku pregnant..2 kali berat aku naik sampai 20 kg..n after first pregnancy before...i manage to down my size...tapi skang camno nak exercise...sapa nak amik anak....huhu...so akan tiba satu hari nanti...kita akan kurus..

Nurul Wahyu Razman said...

beb..2 kali aku pregnant..2 kali berat aku naik sampai 20 kg..n after first pregnancy before...i manage to down my size...tapi skang camno nak exercise...sapa nak amik anak....huhu...so akan tiba satu hari nanti...kita akan kurus..

Ms. Omey said...

Derq, same situation here. Aku pun klu diet xde lh jadik skinny betul2. Just sedang elok je x kurus sgt x gemuk pun tp. Aku tnya opinion byk org pun yg tgk aku live diorng ckp aku x gemok so i shud stop diet. Tp depress pasal ade org keliling yg skinny btul then dia expect aku kena diet smpi skinny badan sekeping btul. Padahal aku nk kurus jer. 1 more muka aku pun ade isi. Tuhan dah jadikan mcm tu..hihii..lg 1 bila org ckp kt aku yang klu pas kahwin badan mesti naik mesti kembang. Serius. Aku pun xtahux boleh nk agak pasal tu tapi org lain boleh tahu?? Hebat kottt..

armouris said...

lagi info tentang gemuk di SIHAT SELALU - Diet Tapi Tetap Gemuk Kerana Rendah BMR

Mrs. Eeza Herman said...

xpela kita gemuk nak buat camne kan..demi anakku..hihi..(ayat da mengaku kalah..)
aritu tanya gak kt doc, doc lak xbagi makan ubat kurus..
so, xpela..mmg xdietla..
lagi pulak, skg nie makan kena byk lak..nasi mmg byk, sebab iza noticed bila mkn nasi byk sket, susu pun byk..leh dpt 8oz sekali pump..meriah..tapi mummynya pun meriah gk la ngan lemak2...
ohhh....tuhan tolong la daku..

ederq said...

murnie: hehehe i tau PB tu ok. tp i rasa belum mampu kot nak beli riban2 tu. haha. lg 1 i rimas cara org promo PB. xsemua tapi adalah few. biasalah MLM kan. huhu

jesse: hehehhehe. tq. oh i jeles ur body hot! tell me what's ur secret cepat hehe

wahyu: AMINNNNNN! tolongla kurusss

omey: ishh aku tgk gmbr kau, xde gemok pon. kecikk molek je. xpyh skinny ok xpyh.

armouris: thanks! good info :)

eeza: huhu kannn tula dia. cemana ni eh. ada mommies BF kurus. akan tetapi dakuu? hhahaha

Anonymous said...

takpe. by 8 months confirm berat turun..sebab tgk kakak ipar saya hari2 dok bagi susu kat anak. dari gemuk dah kurus sikit la. jgn risau k

aida said...

yeke anon?..aku lak..lepas 60 days pantang, terus turun 20kg..45 kg okeh...dah macam jerangkung..tatau nape..bf kut..tp mkn byk gilerla nasik dlm pantang...

berat maintain kurus..tp sampai anak nak setahun..berat maintain 53-54kg..n still bf ..

tension jeans x muat dah xleh zip..uwarghh

ederq said...

anon: aminnnn! semoga saya pun begituu haha

aida: aku masa pntg xgemok macam ni weh. lepas kerja je naikkk gila2 ok. aku pun tada pahammm. ah kau masih kurusssss.

Azealea Dz said...

uii..lama i x baca blog u babe..rindu!

i feel you at this entry..
memang after delivery rasa sgt gemuk (bukan 'rasa'..it's 'memang')
dah la dgn hairfall lagi..haih..bila nk keluar umah rasa mcm satu ordeal nk pikir baju apa nk pakai, rambut nk ikat ke lepas (ada org sound-pakai tudung je laaa-ouch pedihhh).. but u know what babe..rasa mcm it's ok,semua ni no big deal. luaran je..it's something we can fix (if not now, in future)somehow i feel proud. we have framed up for a reason.a very-very good & honorable reason. FAMILY. for another addition to the family, i wouldnt mind going trough this again and again (dalam labour room nanti aku nyesal la ckp mcm ni..hehe)our husband loves us and he knows what we are going trough.if they dont like what they see,they shouldnt got us pregnant in d 1st place kan? :) Men who deserve us would see us more than just a chubby mommy.


so babe...while we are still breastfeeding, kita layan je makan jgn diet2 sgt..ala kadar je diet dulu. just dont eat too much fastfood & oily stuff.. (i sudah mkn double GCB-dah kenyang baru nyesal.hihi)nanti baby dah 6months old, kita start project kuruskan badan secara intensive ok? nanti i'll share you my 30days 30mins intensive workout by Jillian Michaels.kita berusaha ok!

anyway..since this is our 1st mommy experience,let's take it easy and learn all d tricks one by one ok?

now say this out loud-I am proud of my voluptuous hips! yeaaaaahh

ederq said...

aze, i love u! :p