mata duitan

Thursday, November 10, 2011

barang bayi yang dikesali beli

papa eisya tu kalau beli barang eisya beriya2. kadang2 i malas nak gaduh. biar aje. akan tetapi ada beberapa perkara yang i geram sebab terperuk je jarang2 guna. ia adalah:

Baby cot! 

ahhhh eisya why lah u tak nak duduk dalam cot. memanglah bagus co-sleep with mommy tapi bahaya lah since u dah pandai memanjat2. baby cot sekarang jadi tempat humban barang2 je. nanti adik eisya mommy akan paksa2 dok cot. please adik eisya jangan diva macam eisya. eh eisya jangan marah. mommy sayang je cha. hehe. so papa eisya, maybe it's time to simpan cot ni.

Little Bean Warmer

ini untuk panaskan susu or food eisya. tak pernah guna sebab tokmi lagi prefer rendam susu je. lagi cepat katanya. mmhhhh. ni papa eisya la niii. mommy tak nak punn.tak pelah lepas ni mommy kena paksa2 guna.

Cossato Aurora baby high chair

there was a huge argument between mommy n papa eisya masa nak beli baby chair. i only wanted the cheapest and most practical one from Ikea. baru je rm50+rm15 for the tray kan. tapi masa tu eisya belum boleh duduk yada yada so papa dia insist beli high chair cossato ni.

dengan i dia duduk. tapi tokmi kata susah, lagi senang riba. sekarang dia dah pandai duduk, dia duduk, main, merangkak, panjat2 sambil makan. letak dalam baby chair meronta2. ni pun kena paksa balik ni. mmhhh. dia akan duduk diam if baby led weaning je. sebab dia ada kerja, nak masukkan makanan dalam mulut kan. kalau suap2 dia bosan.

dahla gabakkkk kerusi ni! tapi kalau kat restaurant elok je dok dlm ikea highchair ni. mmhhhh nak beli lagi satu pun macam dah crowded sgt rumah my parents dgn barang2 eisya je. ni yg buat tak sabar nak pindah ni. hehe.


kadang2 terfikir nak let go je barang2 ni. tapi macam ada jugak perasaan nak train balik and guna balik all these. mmhhhh entahlah labuuu



okay tu je nak bebel. hehe. tolonglah kan. hahahahha!

6 comments:

aZZa said...

aku pun little bean warmer mmg tak pakai tp sbb beli steriliser dpt percuma warmer. lg senang panaskan susu dgn rendam air panas. lg cepat.

pernah beli bimbo seat masa tu Aiman baru start solid food. sekejap je pakai sebab Aiman dah tak muat duduk dlm bimbo seat tu sbb jadi budak bulat. tp bimbo seat tu simpan utk adik Aiman nti. skg jd toys Aiman pulak. nasib ler tahan lasak seat tu.

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

warmer TT sy pon xguna.. tp sbb syg.. sebulan skali guna.. haha...
tp barangan yg sgt berguna adelah sterilizer la bg sy... worth sgt beli tu.. =)

syiekin azam said...

ederq,

baby chair tu, kalo waktu bg die makan, walaupon kita suap die, bg 1mangkuk n sudu extra utk die wat pegang..aku wat aish mcm tue..mule2 mmg meronta2 nak pnjt laa, nk terjun laa..ihihihh..

pastu bile aku bg die satu set, then br behave skit..biase mangkuk die aaku ltk la bubur skit, sbb dorg nie bijak..mangkuk kosong takmo, nk yg ade food..uhuhuhuh..try laa..mane tau eisya ok pastu..tak la rase rugi beli bb chair tp tak gune..

pasal cot pon jd tempat humban brg je kat umah tu..kdg2 je pindahkan aish kat dlm tu, bile nak tinggalkan die tdo sorg2 dlm bilik..tp dorg nie tau je bile dh masuk cot tau..sabo je..ahahaha..

warmer plak, aku beli utk bbsitter gune je..kat umah atok aish prefer rendam dlm kole besi gelas india tu..ahahaha..sabo je aku..nasib tak beli 2nd set warmer utk kegunaan kat umah..ahahaha..

best nye cha dah besar..kejap je..ihihih..

ZihaN ZamberI said...

...ederq,..
same la cam aku gak...
baby cot...x bukak langsung walaupun parents aku penat bawak from perlis...skru die hilang...last2 sorok blkg sofa...

Warmer plak gune dalam kete je...now dh x gune...sebab tetek di dada..botol dh x berguna lg..haha

walker plak pakai 5-6 kali je..pastu die wat tolak2 walker die..or belek2 walker die macam nk repair...

high chair x beli...ehsan FIL!

huhu bazir2...

I ingat nk rent out barang2 yg die x bleh pakai, like walker. sbb now dh bleh jln..baby carseat,..stroller tgk pd keadaan,..baby mothercare walking assistant...I akan rent out sampai i dpt 2nd baby...then I mintak balik...if condition worst deposit burn...or rosak sikit potong from deposit...huhu

ko rs ok x wat cm ni??

ade certain toys die pun will be rent out gak...hoho

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

baby cot mmg very useful utk budak-budak bertiga tu.. cume skang since Qaseh dah memanjat2, kitorang dah packed..nak letgo rasenye...


little bean warmer akak dah letgo..since beli tak penah gune pong!! guna strilizer aje..


baby high chair..akak beli yg ikea punye..worth it..leh pakai turun temurun..

ederq said...

azza: itulah air panas lagi senang kan! wey bumbo seat kot. bimbo tu otak bimbo hahahahah

puan dot: betul tu! strelizer mmg sgt berguna! ni i punya dah rosak. luckily still under warranty. masa rosak ni kena masak air panas n rendam. lecehhh i tell u!

hajjah syikin: beshnya muda2 da dapat buat haji. hehe.
pasal baby chair tu, aahla kann! aku kena buat camtu lah. kena try balik la ni. n kena paksa mak aku letak eisya dalam tu. haha

zihan: rent? mmh tak tau la ya kalau ada market why not. tp i believe by the time kau nak amik tu sah2 dah buruk sikit. tp kalau mcm cot tu ok la kot. sebab tak lasak kan. hehe. ala simpan je for adik nazhan! hehe

kak ita: itulaaa ida nak laaa baby chair ikea tuuuuuu