mata duitan

Wednesday, February 15, 2012

babysitter? maid? or tokmi?

semalam borak2 dengan ummy. aku tanya dia,

me: ummy sebenarnya nak jaga eisya sampai bila?


ummy: tak kisah. cha kan cucu ummy. sampai bila2 pun boleh. 


me: yela tu. hehe

aku ni sebenarnya kalau ikutkan dah tak sabar2 nak duduk sendiri. balik kerja, terus pulang ke rumah sendiri. bukan apa. sebab dah ada rumah kan. pastu rasa macam rugi je tak duduk. lagipun nak jugak rasa duduk sendiri kan.

sekarang ni kat rumah parents aku, adik2 aku yang 3 orang tu semua ada kat rumah. so memang penuh dan meriahlah rumah tu. eisyalah paling happy. kejap orang tu kejap orang ni amik kan. kalau dah petang2 tu, dengar bunyi kereta or motor kat porch tu terlompat2 excited. orang masuk je dia wave hand - HI! and suruh orang dukung and bawak tengok bird.

satu sebab yang aku tak pindah2 duduk sendiri lagi adalah sebab eisya je. sapa nak jaga eisya? nak cari BS bukan senang kat area tu. tak ada kot? kalau ada pun, belum tentu okay. nursery? alahai. kalau boleh tanak. maid? macam nak tapi B tanak. lagipun anak baru sorang dan belum tentu dapat maid yang ok.

hok alohh laaa. banyak betul kisahnya. pening kepala ku. last2 stay je dulu rumah ummy abah.

aku tengok ummy macam kepenatan aje jaga cha. yela dia bukan muda macam dulu. plus dia ada sakit2 tangan. so kadang2 dukung cha time nak mandi ke, nak basuh berak ke, adalah rasa sakit sikit2. nak buat kerja rumah lagi. kadang2 dengan eisya, pukul 4 baru dia lunch. nak masak dinner memang tunggu aku balik petang. tu in days kalau cha meragam - tanak tidur,nak berkepitlah. kalau dia tidur lama dan tepat masa tak ada hal.

tapi sebagai anak, aku rasa sangat kasihan kepada ummy. sebabnya, dari kecil dok jaga kita orang. pastu jaga cucu lak. memanglah aku bagi duit saguhati tapi tak sama kot.

entahlah kan. kan bagus kalau aku tak payah kerja tapi masuk duit bulan2. kah kah kah.

tapi eisya duduk dengan ummy aku memang tak risau. cuma risau dia terlebih manja kededek je. hehe.

tokmi pulak rajin ajar eisya macam2. kadang2 aku tatau pun eisya da pandai itu ini. tokmi yang ajar. such as - baca doa (tiap kali dia didudukkan kat baby chair, otometik tadah tangan baca doa, nak makan), solat (tengok kain semayang, sejadah terus angkat takbir, and sujud). haha part solat n doa ni comel sangat. zikir kat oasis tu memang favourite dia lah. siap badan kiri kanan, tadah tangan lagi, solat lagi. kalau dia melasak2 pasang je, diam je dia tengok.

pastu tokmi ajar termenunggggg! nanti cha letak tangan kat bawah dagu sambil lentok muka. hahah! geram sangat. ajar no no no, goyang jari telunjuk. nanti cha ikut haha. sekarang ni cha kalau dia nak sentuh apa2, kita cakap no no no dia buat camtu. pastu dia tak sentuh la. 3 saat. kita paling, dia sentuh. cakap no no no. dia stop. pastu sentuh balik . hehe

apa tah lagi tokmi ajar. banyaklah. haha


soo cemana ni ya. sampai bilakah ini semua akan berlarutan? ummy cakap camnilah, kalau nak duduk sangat sana, ari kamis pegi alam budiman. jumaat umy pegi rumah kak long jaga cha. pastu petang balik sg buloh. weekend korang sana. pagi isnin anta cha rumah ummy. pastu dok umah ummy till kamis. amacam?

mmhhh. boleh gak kan. tapi sampai bilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

to be honest i do not mind sending my baby ke bs or nursery if i have to. tapi hubby tak nak. he said eisya kecil lagi. abis kalau nanti ada 2nd baby cemana?

perhaps my mom tak ada issue pon pasal ni. just me. sebab rasa susahkan. but fikir anak, of course she is happier with her tokmi kan.

adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

cemana tahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

nak jadi surirumah tanggalah camni

14 comments:

syiekin azam said...

ederq..

mcm aku, aku prefer anta ke bs..tp nak carik yg bagus tue yg cabaran..alhamdulillah bs aku tue mmg direcommend oleh my ex bos..anak2 die sume bs tue jage..tu yg die bgtau..kalo nak harap carik sendiri, risau gak sbb kita tak kenal kan?

tp bile bs aku dah pindah, plus die pregnant, aish dah duduk dgn atok..lain je aku rase bile atok depan mata aish 24hrs..sikit2 nak atok..aku balek pon ikut mood die..mostly die nak atok..

mcm atok aish nie, ape aish nak sure dpt..tue yg lemak manis berkrim tue..ihihihihih..so aku dan hubby decided nak anta aish gi school..mayb half day school, half day dok umah dgn atok..tp tue laa..famili mcm tak bg aish gi school lg..ihihihih..

ntah la..aku pon sian gak dgn bapak aku tue..makan pon lambat..nak kuar gi mane2 pon susah skit..tdo ptg nak kene atok baring seblah..atok kuar buang sampah pon aish dah siap2 pakai selipar and topi sbb ingat atok nak ajak die jalan..adoi laa..

ihihihihi..tue laa..nak jd surirumahtangga jugak la camni..aku nie lagi laa sorg kat utara, sorg kat selatan..nak merase duduk rumah sendiri tak tau bile..mmmm...

kalao kau nak ddk sendiri, terpakse la berkorban either carik bs or hantar nursery..kalo tak sampai bile la kan? cube survey or tanye org2 kat taman kalau dorg kenal bs yg boleh direkemenkan..

bestkan kalo dok umah tp duit berkepok2 masuk akaun tiap2 bulan..:)

ederq said...

oh aish so attached dgn atok eh? cha pulak sgt attached dgn aku. tapi kalau aku xde, dgn tokmilah. mebi sbb cha kecik lg aish da besar kan.
tula aku mmg plan camtu. tapi hubby berat hati.
tahla aku buntu donkk

syiekin azam said...

haah..bile dah benti bs, atok jage die, die dah start asek nak dgn atok je..kalo seblom2 tue, die mostly nak dgn aku..atok 2nd choice die laa..tp skang? uhuhuhuh patah seribu..haatikuuu..ahahahaha..

kadang2 geram gak bile die asek nak dgn atok je..tp tahankan je laa..after all bukan org lain..bapak aku gak..uhuhuhuh..tp tue laaa...kecik ati mak taauuu..ahahahaha...

Jesse Tan said...

emmm..this is the thing that always bothering as well. You ok lagi ur mum is nearby, my mum I need to fly her all the way from sabah to help me to take care if i happen to have one in future. Yeah for my mum, sure not an issue, but my dad is not in good shape time to time. Someone need to look after him & I don't feel good to take away his lover from him. Nak hantar Nursery/BS I totally not agree, but wan tak kisah. so terbalik la u & my kaka..hehe susah kan..always so dilemma when it comes to this issue...huhu

meezameez said...

pandangan aku la kan sebab dah penah alami kan hihi. cadangan mak kau mmg ok tapi kan kau akan rasa penat ulang alik. tu yg aku rasa masa belum duduk rumah alam budiman lg hihi. sbb kan sebelum ni kan aku duduk rumah mak aku pastu beberapa hari umah mak ejal pulak kan. macam letih sket hihi. tp takpe, kau try dulu. kalau kau rasa boleh. teruskan je :)

kalau tak boleh, pujuk arep hanta bs ;). insyaAllah, usaha dan tawakal. pasti buleh punye.

aZZa said...

errr.. perasan kau mcm aku pulak sekarang ni. aku sekarang 50-50 samada nak hantar aiman pergi taska/playschool tahun depan. sebab aku dah selesa dgn BS aiman sekarang. ker aku yang paranoid?? huhu

NURUL JAMIAN said...

dalam dilema macam nikan ederq nurul dulu masa raina kecik2 yg jaga ibu nurul dan mak sedara dah besar sikit bru cari babysitter. mmg tak nak hantar nursey

ederq said...

ikin. huhu tapi apa2 dia cari mama jugak kan. biasa budak dgn atok nenek ni. lain mcm manja kan. huhu

kollo. ic ic. tapi jauh bah. kasihan papa mu. lainlah kalau semua pindah sini. hihihi. tapi kadang2 i fikir anta nursery bagus. banyak dia boleh belajar. n develop social skills. tapi tula,. susah nak cari nursery yg betul2 elok. dan bersih!

meeza. tahla bab pujuk tu aku macam dah letih. huhu. selalu diturn down. :(

azza. ada playshool yg half day kan. apa kata anta 2-2. hehe. beshnya nak anta playschool. tu aftre 2yo kan.

nurul. lucky u dpt cr bs yg ok. susahnya nak cari kan.

adududuuuuu

Natra Rozlina Hassan said...

ederq, yg paling best jaga anak sendiri..tgk dia besar depan mata kan. Puas hati.. tapi nak wat cemana kan. As for me, i wud opt for an inhouse maid. senang, balik keje terus g umah sendiri, settle down early unt dinner n sleep. skng ni tonggang langgang..hantar anak umah mak, patah balik untuk kerja, sudahnye smpai umah kol 9/10 mlm. pingsann!

Jesse Tan said...

Exactly..some more with the scary cases happened time to time..it gives nerve-racking jg tu..

ederq said...

nat, oh my! i tanak ulang alik everday camtu. penat. u mcm tu ke now? oh harus la pingsannnnnn. tp skrg maid tah. takut gak. waduhh

kollo: tell me bout itt! hwaa

mrs.spicy said...

maid..tak payah lah..huhu..kalau pon nak soh kemas rumah panggil yang daily tu je..kalau i, i sanggup je kut ulang alik wpon jauh sikit..bs ngan nenek? mestilah ngan nenek..bila cha dah besar sikit ok dah kut..tapi kalo ch ade adik lain ceritanya kut..mungkin masa ni penatlah kene jaga 2 baby..tapi bila cha besar sikit boleh hantar g school. so tokmi jaga adik cha jelah..eh. eh. bila cha nak ade adik?

Mrs. Eeza Herman said...

your case same with me..
but alam budiman ngn sg buloh tak sejauh mcm saujana utama ke bandar sunway...fuhh nak tempuh jem mmg bercinta..
kalo iza jadi ederq, iza confirm je anta umah ummy psl umh ummy ederq masih boleh consider lg..
kalo ederq nak antar umah ummy try la buat mcm iza, bgn pg2 kul 5, siap2 mandi, kemas brg cha semua kul 6 gerak gi umah ummy..
pastu ederq lepak2 tido rest main2 ngn cha pastu gerak gi ofis..balik terus tuju umh umi, mkn2 kt sana...balik AB..

mcm iza, make sure before kul 6am dah gerak kuar coz federal jem kalo sampai kul >6.15am..sampai kul 6.15-6.20 (mmmg bawa gile2 laju, tawakal je) lepak2 tido...kul 8 gerak masuk ofis..
ptg husband amik psl dia kuar awl, dia sampai umh kul 6.30pm..iza sampai umh kul 7pm (terpaksa pecut)...masak2 makan..pastu dah prepare makan hazeq utk esok nye...9.30mlm dah tido..hihi..

mak ayah pun pernah siap ckp bg dorg jd weekdays then, sabtu iza amik...isnin anta balik sana..oh, no la jwbnye..

skg ni dah decided nak bg BS jaga psl xlarat dah ulang alik (dah plan nak preggy lg, kang terberanak dlm kete lak)

utk cha, mommy kena berkorban la..try dulu bg tokmi jaga..cuma kena bgn awal jela..penat sket la..

ederq said...

farah, alahai sampai bila pulak my mom kena jaga cucu. i nak bagi dia relax, having her own time, lebih masa beribadah. tu aje. :)
adik cha tunggu hujung 2013 baru buat muahaha