mata duitan

Friday, February 17, 2012

of Eczema and MooGoo event

this was last minute. kak farah ada last minute back out attendees so dia open up for others to sit in. mula2 i suruh shuk pegi since i know her baby ada eczema. pastu kak farah ederq kalau free, jom join.

so okaylah. join ajelah. boleh jugak nak tau more about eczema baby and about this moogoo thingy kan. walaupun mula2 macam, ah dahla comot. tak pe ke? nanti other e moms nak pegi dah tak ada slot. tapi sebab dah kosong, pergian jela. macam kak farah cakap, go as a mommy and educate others yang nak tau.

makanya dengan kecomotan dari pejabat, aku pergian......

met kak farah rahim, maghfarah (dah lama kenal thru blog baru first time jumpa!), shehan ismail, aina, intan, lagi sorang apa ya nama dia? and of courselah shuk, my junior kat UM dulu.

kak farah kat luar rupanya sangat lemah lembut. kalau kat fb kadang2 dia garang! sapa buat hal rotan kang! muahahah! just kidding!

maghfarah pulakkk, kat blog, kat fb bebel macam banyak cakap kan. tapi dia sangat reserved dan pendiam kot. hehe ye dok farah? ke pemalu? alololo

intan n shehan, sama je kot macam dalam FB. 

pandai je kan kau citer orang. kau tu comot dan kepochi ederq.

rasa sungguh pelik tanpa cha, rasa relax tak kecoh ketiak nak pastikan anak behave. haha! masa ni aku da windu2 cha huhu. sebab most of them datang dengan anak kan. aema (anak shuk) asik nak masuk bawah meja. haha. cute!

intan, a strong mom all the way from taiping sanggup datang! wallawey. gua saspek ok!(sengal buat lawak apek)

so MooGoo ni skin product all the way from Aussie. ummy kata produk susu lembu. hehe bukan ya. bukan produk susu lembu based. pada mulanya ia digunakan untuk milking cows. hence the UDDER name. hehe cute.moogoo is a natural product and edible.

from the talk, i can see macam dah ramai yang guna MooGoo and berkesan untuk their babies and even adult. macam dah jadi magic cream dah.

selalu before ni i ada jumpa or tengok or dengar anak2 eczema. i got a friend yang ada eczema. masa kat matrix dulu, kesiannn sangat. selalu ingat kan baby je kan. tapi ni dewasa pun ada. the only places yang tak ada adalah dekat muka dan tangan (start dari pergelangan tangan ada). apatah lagi baby kan. ada yang garu2 sampai darah2. oh my oh myyy. dan kena sangatttt berhati2 pasal pemakanan. ada yang allergic ayam, ikan, daging, sayur2 yang membesar dalam tanah (ubi, carrot etc), macam2 lagi! so most of them go vegan.

pastu awareness among the society about eczema memang the very the low lah. orang ingat ia contagious. ingat parents tak jaga anak ke. ishhhhh. listening to their stories buat i rasa sebak huhu.

eisya tu jenis suka garu sampai darah and parut kalau dia gatal kena gigit nyamuk. kuku dia tak boleh panjang sikit. i tolong garu tanak dia. tak puas kot! tu pun i dah stresss. apatah lagi these moms with eczema babies.god bless u lads....

so that night, the chief moo goo Mr Craig Jones (if i remember his name correctly) cite2 pasal product dorang, buat some demo (cant really see from my table. patut dorang buat atas stage - tinggi sikit senang nak tengok from behind), then moms sharing their experience, Q&A, and lucky draw. aku tak pernah pulak nak dapat kan. haha. shuk dapat woh! worth rm400++ dan maryam dapat william! syok ok menda ni. ada aromatherapy. kena panaskan dalam microwave. jelessss!

so enjoy the pics from the event.

 ni la guru besar kiteww. mimi moomoo nomel ni, eczema dia worsen after MMR jab. gosh. apesal banyak complication after MMR jab ya??

 ni hannah damia (shehan's princess) and maryam (maghfarah's princess)
 GB shared her experience. gosh. sedih kat few parts!
nila intan yang dari taiping iteww
 group picture from AAE and HSFFYB moms (and dad - zahir!)

doorgift dia adalah 2 moisturizing creams - skin milk udder cream and full cream . yay! i'm gonna apply this on cha's skin kalau dia garu2. AND ALSO FOR PAPA EISYA YANG ALLERGIC SEAFOOD TAPI DEGIL MAKAN JUGAKKKKKK. stress mak!



eh baru teringat ni second event aku bersama kawan2 alam maya. hehe dulu join bride to be gathering tu. siap jadi vendor lagi. kelasss kau jah. hahaa.

masa jumpa dorang ni macam dah lama kenal je. walhal kat fesbuk je pon. hehe. kadang2 laki mak pun pelik. hehe. tahla ya. aku rasa kita ni macam kalau ada common interest tu senang je nak ngam. dah salu borak2/chat/bbm pastu komen2 blog. macam dah lama nau kenal. haha.

dulu interest on perantin perantin. pastu preggie. pastu babies lak. pasni apa? membuat biskut? menjahit? menganyam tikar?

ok dah.

for more info on Moogoo, kelik here.
for the support group for eczema n asthma n allergy, kelik here.
for support group untuk homemade solid food for your baby, kelik here.

thanks kak farah for inviting. :)

7 comments:

Shehan Ismail said...

saya je x hapdet lg. busiiii

ZAB said...

i like the menganyam tikar part..hehe

~ Secantik hati ~ said...

korang adalah wanita2 yg hebat bg saye..terase cm semut merah jer bile masuk group HSFFYB tu..hihi

ederq said...

shehan, cepattttttttt!
zab, muahaha! jom anyam!
secantik hati, hi! ehh jangan mcm tu. takde istilah sapa hebat sapa semut la. semua manusia kan. eh eh memanglah haha. :p
sama2 belajar dear. seriously. dont be like that ok.

Fathiyah said...

i join both fb grup tp silent member. hehe. tgk korang msk mmg kelassss habes. i segan nk post menu nuha. menu eczema baby ni takde yg menarik kot. vege je. sian my baby. ederq, moogoo ada jual kat mn?

mrs.spicy said...

eh..dah komen..kenapa xde? i memang pemalu.hahaha

ederq said...

fati:oo nuha eczema ya. xpe2 nanti ok tu lama2. moogoo kat farmasi terplih. cer u tgk web dia. boleh beli online gak.

farah: hahaha i knowww