mata duitan

Friday, February 24, 2012

first birthday cake recipe

walaupun aku excited semacam pilih design birthday cake anak yang ke satu, aku masih lagi dengan pendirian 1 yeal old eisya tak boleh lagi nak makan makanan bergaram bergula. birthday cake beriya2 tu untuk amik gambar dan untuk orang dewasa je makan. mommy ler tew. kan mommy suka sangat menda desserts cake biskut macaron bagai ni.

alahai. memanglah excited kan budak dah satu tahun. tapi tak payah nak excited sangat nak bagi makan macam2. bengang jugak sebenarnya.

masa pegi pasar malam dengan B and eisya. aku n B beli air soya. papa eisya tanya,

B: eisya boleh ke minum soya bean? 

me: mmh 1yo boleh.

B: B bagi sikit eh ni.

me: no!

B: why not? sian eisya. semua mommy cakap tak boleh. 

me: nanti mommy buat sendiri kalau nak sangat bagi. 

B: sian eisya kan? mommy tak bagi kan eisya? (melihat eisya)

dengan macam2 penyakit rotavirus la apa la ada hati nak bagi anak minum air pasar malam. kita ni tak apalah. bengang ok bengang. bengang sebab dia cakap macam tu kat eisya macam mommy ni jahat nau tak bagi anak minum air soya. T____T

tapi biasalah orang laki ni kan. kena cakap, terangkan elok2 baru dia faham. ada time dia macam faham. ada time dia macam malas nak layan. ada time dia macam tah. macam2 tau. tapi okaylah laki aku ni kalau orang nak suap apa2, dia akan cakap. eh tak boleh nanti tanya ieda dulu boleh tak. or eh tak boleh, ieda tak bagi. 

ha bagus kan guna nama aku. pandai.

sekarang ni, eisya selera dia macam naik turun. nasik2 memang kureng la. pasta dan oat pon da slowww je. so sekarang aku buat ketul2. macam begedil ke, meatball ke, nugget ke, kuih cara berlauk ke. leceh ok menda camni haha!

tapi tak apalah asal anak makan kan. tokmi pulak gurau2 dengan aku, tah2 eisya nak makan nasi dengan kicap macam papa dia tak. 


WOOO UMMY. TOLONGLAAA JANGAN BAGI KICAPPPPPP!!!


GONGLA KAKLONG NI! mana ada ummy gurau jah! ummy tau la kicap sos semau tu banyak gula garam MSG. 


(gong tu maksudnya macam poyo. eh ke apa eh. gila. eh ke apa haha. bahasa kelate tu)

tah2 dia nak makan nestum tak?bagilah. kenyang sikit dia. kata adikku.

apa motif budak dah makan makan ketul2 nak makan nestum? apa relatifnya? baik buat bubur blend campur perisa buah apa2! hehe tu cakap dalam hati jela sebab adik aku tu sah2 tak tau menda2 ni kan.

eh kau pehal cakap nak bagi recipe first birthday cake ni bebel2 ni dah kenapa?

okay2 nah ini lah dia cake itewww

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



hehehe. okay okay tak tak.

ni ha....
 


recipe:

1/2 cup rolled oats - i tak blend pon
1 cup tepung serbaguna
3 biji pisang masak ranum (i use pisang raja) - lenyek
1/2 cup corn oil
1/2 cup raisins
2 eggs
2 biji epal untuk dijadikan applesauce (apple puree ler tew)

recipe asal dari sini ya. masa ni tumpang bake kat rumah SIL. so guna je apa ada. unsalted butter tak bawak pulak masa ni. kalau ada baking powder dan ada butter lagi setap rasanya. so u ols tgkla recipe tu ubah apa yg patut. ni pun i buat half je dari recipe tu. 

cara2


panaskan oven dulu. 170C.


campur je semua. campur barang2 kering dulu. then yang liquid. make sure sebati.
tuang dalam bekas cupcake. 


resipi asal dia bukan muffin or cupcake tapi kek. tapi sebab nak senang travel, i letak je pakai paper cup ni. (apa nama dia? lupa)


bakar for 45mins. cucuk dengan garpu tengok lekat tak. 


ingatkan dia naik sebab tu letak sikit je. tapi maybe sebab pisang tu, dan ada applesauce pulak dia jadi berat kot. so try uols letak baking powder ok pasni. 

reaksi eisya...


 eh kan ke eisya potong kek elmo tadi? ni apa??

 mmhhhh check jap.

 papa! eisya kena ke makan ni?!

errkk try ke tak try ke takk
 

 mamam mamam mamam

 mmmhhhh



okaylah. dah ni je eisya boleh mamam...


kasi mommy makan sikit. 

okay lah u ols. tu je. cubalah ok. nanti i nak buat lagilah kalau rajin. tukar perisa lak. 

k bye. happy weekend!

4 comments:

maria fitria said...

hehehe comel je reaksi eisya

yaNa said...

alhamduillah dh setahun pun cha kan..
makin lama,dah iras muka ko dah pon..tomey!

ohh..sgt suka ring dia tue..tecik molek jer tersarung kt jari dia.. ;)

Mrs. Eeza Herman said...

sabar ye cha..
mommy nak yg terbaik utk cha...

ederq said...

:)