mata duitan

Tuesday, March 6, 2012

A must try cheesy chicken nugget recipe!

baked cheesy chicken nugget

wah wah! siap must try kan. hehe. 

yela sebab memang pon setap i tell u. i have tried few other nugget recipes ini tersetaplah so far. eisya pun suka. especially kalau letak dalam plastic. dia korek2 plastik tu ngap ngap ngap makan. konon macam dewasa sangat kan.

okay ni resipi ia. tapi sebelum tu  preheat oven at 200degC.

isi ayam - cincang
carrot - parut
cheddar cheese - parut

 kepal semua ni ya. bentukkan. 

melted unsalted butter - (cairkan dalam pan kejap)
 
kepalan ayam tadi, kasi celup dengan ini butter.

pastu golek2 dalam campuran ini:

breadcrumb (roti bakar garing2 pastu blend kering)
cheddar cheese - parut
thyme

pastu bakar dalam oven for 20mins. 
 
i suka sebab dia golek dalam butter tu, not telur. so bila bakar dia akan still rasa moist. n breadcrumb lagi lembut dari oat. kalau i buat version oat n telur, eisya makan gak tapi ni lagi makan beriya2. pastu letak cheese, kalau makan time suam2 tu melt in your mouth gituuu. tapi kalau buat oat n telur version tu, i prefer shallow fry instead of bake. 

okay nanti u ols try la ok.
 
bye!
 
 

4 comments:

Fathiyah said...

nk test bg nuha mkn cheese la. hr tu i try bg chicken. tp sikit sgt sbb rsau allergic.

Little Miss Butterscotch said...

Hello pretty people. Let's show some love... Visit http://littlemiss-butterscotch.blogspot.com/. Thanks mommies for your support!

Cery said...

nice respi.. i nak try la.. by the way. tgh berblogwalk..terjumpe blog u.. ralit plak baca.. salam kenal yer.. tambah kenalan alam maya.. :-)

ederq said...

fathiyah, o yela kan. cer u dulu makan sikit2. tgk nuha ok tak. sian la kan huhu, dah beli ke moogoo? i beli online je
cery, hehe dah try ke? tq for droppng by. :)