mata duitan

Friday, March 9, 2012

homemade food


ummy pernah cakap, kak long nanti jangan rajin masak untuk anak masa baby je. sampai dia besar pun kena macam ni. jangan biasakan makan beli je. 

bila ummy cakap camtu, i terfikir. dulu2 masa kecik kan. selalu je i suruh abah beli makanan. nak fast foodlah, nak makan situ sinilah.

tapi jarang2lah dapat makan luar. kalau jalan2 baru dapat. kalau tapau tu time ummy tak larat. so rasanya memang 90% adalah homemade cooked by ummy.

sampai i pernah terfikir, abah ni kedekut betulllll tau. asik makan kat rumah je.

tapi dah besar, dah jadi emak ni baru terfikir. homemade cook is always the best! 

dari segi khasiat, kebersihan, semua terjaga. alhamdulillah i dapat ummy yang rajin dan terer masak. :)

dekat luar, kebersihan, air tangan (indon, siam, nepal mana2 tah kan) tu memang kena tutup sebelah mata. asal sedap je la kan. tapi kadang rasa sedap sebab ajinomoto banyakk! rasa macam pernah baca jugak, air tangan orang tak solat, buat makanan kita pastu kita makan. gelap hati. mmhh. tah la ya betul ke tak. tapi aku macam percaya je.

masak ni kadang2 memang renyah kadang2. especially part kemas2. memang malas kadang2. tapi fikir anak aku tak ada choice lain dah ni. so kena jugak masak. dengan sendiri rasa ikhlas tu datang.

lagipun masak untuk budak senang tak ada gula garam. hihi tak risau dengan keseimbangan rasa tu hihi.

masak untuk laki, komplen macam2 kan. :p

sekarang ni eisya kurang selera makan. dah menkurus sikit. dah try macam2. rupanya dia suka makan nasi macam kita. tak mau dah bubur or nasi lembik. which is fine. in fact, it is great! dah besar anakku.

pastu menu pulak nak tukar2. kalau boring2, dia tak mau. ulang2 tak mau. kalau semalam dan pancake, esoknya bagi pancake perisa lain. dia satu suap pun tanak! dia dah kenal kan food. so susah nak tipu2 hihi.

so memang kena tabah sikit. time dia suka makan tu,clap2 lagi. siap order lagi nak lagi. tunjuk2.

ari tu dia makan corn puree kul 10pm okeh. sebab nampak i tengah stock up puree ni masa dia baru bangun tido. pastu nak tambah. dia panggil papa dia kat dapur. PAPA!!! yang kelakar dia panggil tiap kali puree tu dah abis. haha. macam order suruh amik lagi. sebab dia tengok i kot buat camtu. minta tolong papa dia amikkan. so 2nd and 2rd time dia pon suruh sendiri haha.

tapi kann. bila eisya kurang selera, ada sikit down.

ada sikit sentaplah bila hubby cakap. eisya tanak makan sebab mommy masak tak sedap, tawar.

i tau masa dia cakap tu saja nak sakitkan hati i. memang sakit, thank you and well done.

sebab rasa tak dihargai. penat2 masak, demi kesihatan anak, dia cakap camtu lak kan. masa eisya makan banyak2, tak ada pulak puji2 kan. bukan nak puji tapi dihargai pun cukup. or tak kutuk. that is more than enough.

haha emo lak kan. hari tu i dah emo jugak dengan laki mak. before ni i siapkan sandwich dia. dia cakap, sedaplah yang. nanti buat lagi. tetiba setelah 10kali i buat menda tu dan kali ke sebelas tu dia tengok i buat, dia marah sebab i letak butter. dia tanak butter, nak mayo je. dan tak kasi i buat, nak buat sendiri.

tak pepasal mak emo terus masa tu rasa nak campak roti tu! haha. teruk betul kan. tapi tula geram sebab all these while i buat dia cakap sedap tetiba dia tengok ada butter dia marah lak. eiii. buat sendiri la hehe. k fine sekarang i tak letak butter dah.

pastu lagi satu pasal air nescafe. dia cakap i buat terlalu kaw. i minum macam biasa je. sedap je haha. pastu i tengok dia buat sendiri. tatau berapa kali dia ejas susu n coffee tu. elelelelle. last2 sekarang, i je yang buatkan. saja je kan. kalau kat kedai tu, pahit ke, too manis ke, too cair ke. telan je. kat rumah banyak bunyi kan.

pasal goreng telur mata pun dia kecoh gila2. so kalau dia suruh i goreng, i buat muka macam. seriously i yang kena buat?? i tak reti ok bye! haha. ari tu dia dah ajar cara yang dia nak. ok lah fineeeee.

yela susah la kan taste tak sama ni. eisya sama taste dengan mommy kan. nanti jangan asik makan nasik dengan kicappp je macam papa. makan kari pon tarok kicap. makan roti dengan telur mata dgn kicap. hahaha! i salu marah dia asik makan kicap. tapi ummy asik cakap, biarlah diaaaaaa! hahaha.

ok b, jangan marah. muah muah. love you.

ok bye. melalut je keja kan.




7 comments:

Jesse Tan said...

hahaha you so lucky la!when u said ur hubby mkn nasi dgn kicap, that's so me! I pun suka mkn nasi & telur with kicap je, especially kicap cap kipas (kicap buatan msia plg mahal tu) kekekke

b said...

tgk..ramai je supporter kicap ok, eg: jesse..awak 2 je penjeles..dah2..nt esok wat ayam bakar k

fara kertina waty said...

lucu ba..suka kakak baca..:)

Siti said...

Comel betulla korang suami isteri gaduh2 manje ni..

sha said...

baca ur entry tetiba terasa rajin nak masak. anak aku dah setaun tapi mak dia dok bg mkn bubur carrot + ikan bilis lagik. haha. bukan malas tapi rasa mcm dia baby je lagik, mcm eh takkan nak bg baby mkn tepung, kan dia baby lagik. tapi patutnya mmg byk benda dia dah bole mkn kan. terover conscious. haha

ederq said...

kollo, tak bagus salu makan kicap hihih.
B, hehe sori ayam bakar tak jadi buat. makan nasi daging lg setap kan?
kak fara, haha nampak je lucu. masa kena edeq sentap tauu! haha
siti, yela tu manja muahahah
sha, haha seriously? dia tak busan pulak kan. good boy. eisya jgn harapla. sentiasa kena tukar2 hihi

yaNa said...

biler slalu tukar2 menu,mommy pon pandai ar masak memcm kan..

si pejol pon sama gak ida..aku masak beria2 memcm lauk..si botol kicap jgk yg dia cari! hua3..