mata duitan

Tuesday, March 20, 2012

13m cha delea

hi,

i have been snowed with lotsa things now. work in office, work at home and juggling between ummy's house and our home is tiring.

i haven't been in any kenduri or meeting up with friends for so long now. rasa seperti kera bawah tempurung pun ada. hubs is busy jugak. away from home every week. so when he is around, eisya will not let him go. sometimes we only have weekend to spend time together. boring kan? but what to do, mencari rejeki donk.

 
 ni dia bergayut kat kaki i. mintak dukung!


 
 eisya is 13m now tengah prektis jalan. chaiyok chaiyok baby girl!

she suka membebel now (menjerit tu biasa) and suka merajuk drama swasta. suka berlakon - buat jaw drop, suka berlakon cakap kat fon sambil ketawa dan angguk2. tatataaa yayayayaya papapapapa mamamamamaam dadadddadaddada!!!!

  
 favourite spot - telefon berbunyi ring ring. ku angkat ku tanya siapaaaa. eh tetiba

jaw drop
 
 jaw drop

she can call me mommy now but it sounds like mamehhh! sometimes bila dia geram or jerit panggil i jelas la pulak, MOMMY!!!

pentakut kepada balloon (she called it as BBRRRRRRR - sembur mulut) sebab fobia aiman tiup balloon lalu pecah. so we put balloons everywhere - drawers, tangga, pasu2. but lama2 dia boleh pegang2 tapi takut kalau orang pegang. whatever la cha.

like other babies, dia suka gadget. akan tetapi apa sangatlah gadget yang we ols ada kan. takat iphone, blackberry and labtop je la. ipad ke tab ke, tak ada. so iphone i tu comot gila bekas air liur dia, jadi bahan hentak2 lah apa lah. berderau jantungku tiap kali dia hentak2. wah wah.

oh ya, selain dari suka membuat panggilan telefon kepada sesiapa saja dalam contact list, dia juga pernah SMS my manager cakap $$$$. 3kali ya dia send. (my manager will tell this story to everyone haha. then dia cakap, eisya suruh naikkan gaji mommy kot. sebab tu kot i dapat a very good increment this year. haha tq cha) dia juga reply email kepada colleague mommy di hong kong cakap FAST. tetiba kan?? dia juga call sedara mommy kat brunei.

T____T

whenever nampak my iphone, TITI (humpty dumpty) or TINTE TINTE (twinkle2) paksa main banyak kali. kalau dia pegang, dia tekan home button tu, pastu dah terexit, pass to me suruh bukak balik. fine sya fine.

sekarang dia sangat pandai menguji kesabaran sebab dah pandai amok kalau tak dapat apa yang dia nak. tapi tokmi kata, dengan tokmi tak camtu. with me terpaling manja mengada. dengan papa pun tapi dengar cakap sikit. dengan ayahsu dia pon dia ngada.

pandai jeles kalau i pegang other babies. there was one day, twins my cousin datang rumah. everyone's eyes was on the twins la kan. masa ni la dia tunjuk bakat macam2. as if, hello i can do things, these twins cant ok. look at me! 


tokmi saja letak cat dia kat twins, dia cepat2 amik peluk2 kiss. tapi kalau twins nangis, dia gi tepuk2 cakap aaa aaaa aaaa. tapi kalau kita tengok kat tempat lain, dia tepuk kuat sikit or tarik kaki. eisya kan suka panjat atas orang yang baring2 kan nak main gusti2, ok pastu dia pegi nak panjat atas twins! KUSSS SEMANGATTT. dia nak pegi kiss sebenarnya. selamba je kan.

tapi penjeles tu memang obvious sebab masa tu tokbah balik kerja and datang tegur twins dulu, saja test ignore eisya kan. pastu dia gi kat tokbah and tepuk2 tokbah and said EHHH EHHHH EHHH. haha! masa tokbah potong kuku twins, dia pegi dok atas riba tokbah and hulur tangan suruh potong kuku. ehhh? kalau time nak potong kuku kemain liat kan. ni boleh suka rela. haha.

so apa maknanya tu? eisya tak bersedia lagi jadi kakak. muahahha! ye cha, mommy papa pun belum sedia :p

hari tu masa twins datang rumah, my cousin tertinggal her EBM. so next day tu, aiman jaga eisya kejap. sebab tokmi nak solat. pastu eisya mintak kungkung. aiman pegila panaskan EBM. yes, dia panaskan EBM cousin ku, bukan aku punya! selamat eisya telan 4oz susu maklang dia. aku nak ganti 4oz to twins kak je cakap tak payah kira halal. haha. adoila sah2 botol lain. aiman ingat aku beli storage bottle baru. 

 ni eisya tengah kungkung mommy tapi nak pegang botol jugak.

 
kalau spender pon dia pakai kat kepala. ni lampin baru :)


 baru pandai straw sebab selama ni mommy tak suruh eisya practise haha. tapi dia asik nak minum je non stop so i buang straw ni haha.
sekarang eisya dah gain balik her appetite. alhamdulillah. asik nak mamam je. nampak roti kat kedai pun, tiiii, mamam. nak ler tew. pagi tadi bangun pagi nampak roti terus nak. adoi la. suka sangat roti. pasni mommy kena buat rotilah. beli dah tepung tapi tak terbuat2 lagi :p

makan pun senang sekarang. she eats whatever we eat tapi before letak garam, asingkan lah. nasi pon dah makan yang butir2. bubur2 tak main dah. soup ok lagi blend kan. lagi satu janganlah tersuap pelik2. contoh dalam ikan bakar ada jintan, pastu tersuap sebijik jintan tu. terus fobia takmau dah. so pegi tukar pinggan konon2 food lain. baru dia mam. dan perangai jugak kadang2 dengan mommy makan 5 suap je. pastu i suruh aiman suapkan. abis ok. aiman tak payah kejar dia. panggil je, dia datang nganga. sabar je kan. baby chair tu kadang2 tanak dok dah. asik nak main je. my mom cakap kadang sejam nak abiskan food. mmh nasibla tokmi jaga kan. kalau orang lain, sure kata anak u tak makan. tak sedap takde garam. muahaha!



 oklah tu aje la. byeee! thanks for reading :)








5 comments:

Mrs. Eeza Herman said...

cha..cha...
makin besar, makin byk akal dah..

ShimaSalleh said...

comel sgt ank dara eisya nih.. hihi

yaNa said...

sudah pandai menjelesi si eisya skrg nie..
camner nak ada adik neh? eh! hi3..
kasi giliran itu pd chic ina dl ek..hua3..

ederq said...

haha tula pasal. macam2 aksi. hihi. inaaa, sila silaaaa cepattt :p

Darling Aween said...

pot pet pot pet.tapi happy baca kisah cha...nak lagi?? =)