mata duitan

Tuesday, December 11, 2012

happy events and unwell chadelea

firstly, congratulations to my brother, iwan. dah selamat menjadi encik tunang kepada cik faezah on 8th December.

secondly, happy birthday to my gorgeous ummy, on 10th December. she is the most awesome woman on earth. semoga allah sentiasa berikan kesihatan yang baik untuk ummy. lindungi ummy dan berkati ummy.


thirdly, happy birthday to my brother, again Iwan, on today 11th December.

eisya adelea tiba2 je demam. sabtu tu kitaorang konvoi ke Air Hitam, Johor untuk majlis pertunangan iwan. selalu eisya kalau dalam kereta sama ada dia tidur/makan/kungkung/membuas/boring etc.

tapi that day dia tak banyak ragam pon. diam je dok je atas i and tetiba terlena.

tiba2 dah separuh majlis tu berlangsung, dia nampak kuyu je mata. macam nak tutup sangat2 dah mengantuk dan penat. dan badan dedar.

lepas majlis tu balik JB. samalah demam lagi. melepek je kat mommy. sikit2 nak mommy. biasalah cha ni kalau demam manja lebih. tak apa. kita jangan marah dia. kita memang kena manjakan budak demam. dia memang perlukan belaian lebih sikit kalau masa sakit.

ahad, sampai KL pergi hospital. dr baru je nak pegang cha, dia dah nangis jerit2 tanak. peluk2 mommy. we were very shocked. sebab before ni dia jumpa dr tak ada pon camtu. susah gila dr nak check dia. masuk ubat bontot tu, pagi tu ok tak demam tapi cranky.
 
so i tak pergi kerja, jaga dia tak buat kerja apa pon dok layan dia je. nak tido peluk2 da boleh kungkung anytime.

hari ni i pergi kerja, dia dah tak panas badan. cuma my mom cakap dia cranky lagi. biasalah cha kalau tak demam pon manja kededek. apatah lagi demam kan. tapi tengahari dah demam balik. tapi makan banyak. ratah ikan kembung kecik 4 ekor. sup ayam lagi. nasi tak makan. rasa dah lama jugak kot cha asik ratah lauk dan sayur je nasi tanak. protein diet katanya.

tapi ahad tu tak makan sebab tonsil bengkak. isnin tu baru okay sikit. bangun tido siang tu, mommy, nak nasyi goweng. pukul 10pm, nak kueh.

yang mommy dah siap2 masak before tu tanak makan. tetiba je kot terasa nak makan tu. nasib pandai mintak. pukul 4am tadi, dia minta papa dia toast roti dan sapu butter. makan kismis ke apa tah lagi. haha. siap ajar tu. suruh letak roti kat toaster, suruh amik butter kat peti ais dan sapu kat roti.

rasanya ni demam cha yang paling dia tak cranky. banyak melepek dan tido. malam2 pon tak ada bangun2 nangis sangat. tapi panas agak tinggi jugak. tak apalah eisya, this is part of growing up.
tapi demam2 pon bila adam dan hawa masih semangat nyanyi ok. kalau tengok cartoon pon ikut lagi nyanyi ke cakap ke tapi pelan2 je. hehe.


 mommy kena work kat JB this friday. so kamis malam cha tido dengan tokmi tau. sorry tak dapat bawak cha. :((((((((

entahlah kadang2 emosi bila fikir kena kerja. kalau ada pilihan nak jadi housewife memang nak sangat2.

ummy is a full time housewife, i tak pernah complain ummy tak ada masa i nak dia. sentiasa ada. alhamdulillah. i takut sangat2 kalau nanti eisya besar cakap mommy tak ada masa eisya nak mommy. :((((


tapi banyak mana pon gaji hubby i, tak kisahlah kalau i memang kena hambakan diri untuk kerja sampai pencen.kerja bukan sebab duit semata2. banyak lagi sebab2 lain.tak yahlah nak cerita kenapa kan. kalau nak berhenti sekarang pon boleh tapi nanti banyaklah yang kita kena korbankan. antara sanggup ke tak je.

to all SAHM out there, i memang jeles dengan korang. bersyukurlah ya dapat nikmati masa dengan anak2 100%. nothing beats that. seriously.

to eisya. i'm so sorry sayang. so sorry. mommy sayang eisya sangat2.

tapi ni sakit ni kan ujian Allah. siapalah mommy nak merintih. nak complain banyak2 nak compare dengan anak orang lain yang lagi sakit teruk.

mommy tak complain cha demam tapi mommy ralat tak boleh ada dengan cha sepanjang masa. tu aje.

we cant have it all, can we?





1 comment:

hayati hashim said...

ok.sedih n bersyukur.
n babe, aku suka ko guna SAHM :)

ps : aku sedih sebab 3 perkara
psI : senai n permai adalah dekat
psII : aku bukan robot klu comment ni boleh kluar.