mata duitan

Thursday, December 20, 2012

of many things :)

hola!

i'm sorry to bore you with this random (might be long) blog post. hehe macam tak biasa kann.

3rd anniversary

we became husband and wife 3 years back. kejap je dah 3 tahun kan. dalam 3 tahun ni, banyak belajar. banyak suka duka. masa kapel2 dulu tak terfikir pon life sekarang ni akan macam ni. honestly, not as beautiful as i have ever imagined before. hehe. but it is not too bad, not bad at all. :)

dah macam2 dah rasa sepanjang kahwin ni. ada time sayang, sayang sangat2. ada time menyampah, ya allah benci sangat ok. biasalah tu setan suka ambil kesempatan time suami isteri gaduh kan.

bersyukur ada eisya yang sememangnya penyeri dalam rumah tangga kami. walaupon lately selalu jugka gaduh 'sebab eisya', she is still the reason why we are going strong.

gaduh sebab eisya tu maksud dia - dengki siapa yang kena basuh berak/kencing, siapa lagi penat jaga eisya, sebab eisya ada diaper rash tapi mommy tak nak letak steroid based cream, sebab eisya jatuh masa mommy/papa jaga, sebab siapa nak jaga eisya. haha macam2. menda camtu pon nak gaduh kan. masa buat anak pandai kerjasama. nak jaga pon gadoh2. pang jugak dedua ni kan.

nak kasi tips rumah tangga bahagia pon tak leh kasi sebab belum layak hehe. tapi dari apa yang aku observe dan baca adalah perkara pertama - JAGA SOLAT. insya Allah.

dan bila dah kahwin ni kena tahu bila masa untuk diam, untuk bersuara, untuk marah, untuk beralah. sangat penting sebab wrong timing yang salu bawak ke perang besar.

tapi kepada yang belum kahwin. percayalah ya kata2 orang - lepas kahwin memang lain punya kalau nak compare masa bercintan. haktuih! kalau tahu takyah lah kapel lama2. buang karennn je hehehe.

tapi apa2 pon, happy anniversary darling hubby. thanks for always being there for us. just bear with me ok. sebab i can bear with you lagi. kikikik. love u b!

p/s belum celebrate apa2 pon sebab masa tu dedua OS. huhu. this weekend k b?

 hamboi. aku milikmu.
tskk. sakit hati. 48kg je kot masa ni. tskk

eisya kena tinggal

semalaman je. sian cha ni first time mommy and papa OS serentak. papa for a week. mommy 1 night je tak ada. esoknya dah balik. beberap hari sebelum tu eisya demam. i kept telling her - cepat baik, mommy nak work tinggal sya, 1 night je. eisya be good ok. eisya tidur dengan tokmi and tokbah. eisya minum kungkung botol je. 

the day before nak pergi tu dia dah baik, alhamdulillah. dia demam 5 days sebab mommy taknak amik antibiotics. huhu.

masa packing bag, dia peluk je i. bila i cakap nanti sleep with tokmi dia cakap tanakk. masa nak pergi tu dia nangis nak ikut. tapi bila nampak cab tengah tunggu, tiba2 berenti nangis, tanya syape tu? pastu salam kiss sume terus ok. tak nangis pon sampai esoknya. tapi nak tidur tu lambatla takde senjata kungkung mommy. hehe. tengah malam bangun tidur pon tak minum susu botol. siann. tapi dia happy je dapat tidur dengan tokmi tokbah. suruh peluk dia. pastu asik cek2 orang dah tidur ke belum. tokbah syeep? tokmi syeep. sshhs shh. eh eh dia pulak yang dodoi orang.

masa i call, tengah tengok adam hawa. pastu i suruh dia nyanyi. dia nyanyila, demi cinta ada hatikuu. haha. pastu i tanya eisya tidur dengan sapa malam ni? denan tokmi tokbah. kungkung mommy tak de cemana? kung shu otom je. 

amboi siap cakap je tuu. 


 ni masa mommy baru sampai rumah. bertempekk. 

sebijik demi sebijik dia suap i delima. hehe. our favourite fruit! 

kakak syiti 

kak siti dah dihantar balik ke rumah dia. insya allah bibik cha sampai malam ni. lepas balik KL ada jugak cha cari2 kak siti dia. bila tanya kak siti mana? dia kata, ayik kapungg!

eisya ni L and R fail lagi hehe

hopefully maid yang datang ni ok. ameen...

sepanjang ada helper memang rasa kurang penat. walaupon dia buat kerja tak perfect, tapi kira pejam mata jela redha. lagipon sedara dan dia mana biasa. lagipon baru je sebulan setengah. kalau lama lagi mungkin dia akan get better. dengan eisya pon baru je nak mesra2. dah eisya kena train dgn orang lain pulak. mmh.

tinggalkan eisya dengan siti, i tak ada perasaan risau eisya kena dera ke, kena marah ke, curi barang kat rumah ke. yelah kan kalau maid indon mesti sedikit sebanyak akan risau. tapi tak apalah. lebih baik amik yang bukan sedara. senang untuk semua pihak.

harapan aku terhadap maid akan datang ni - penyayang kepada eisya, jujur, ikhlas kerja, rajin. tak perlu pandai masak sebab aku yang masak untuk family aku makan. masa siti ada, aku tak pernah pon nak suruh dia masak untuk aku or eisya. sebab memang tak perlu. dia masak untuk diri sendiri sahaja.

tapi bila ada helper, aku pon sedar aku ni cerewet jugak sebenarnya. hew hew hew. kena muhasabah diri.

lain2

mmh sebenarnya nak cerita pasal eisya 22 bulan tapi macam dah panjang bebenor ni. boring ok.

okaylah tu aje. bye!!!


7 comments:

Alwanez said...

Hi! Same! Same! Bercinte lomentik2, dah kawen rase cam tak sempat lomentik2. Pastu slalu gaduh pasal anak jugak. Bile letih mula la masing2 bebel gaduh2 manje tak manje sangatla hahaha.

Areyou Callypso said...

"tapi kepada yang belum kahwin. percayalah ya kata2 orang - lepas kahwin memang lain punya kalau nak compare masa bercintan..." --->yang ni aku setuju gila ok ! dulu aku pk semuanya indah belaka. bila dah duduk sebumbung, lagi dah ade anak baru tau peel masing2... sbb tu kalau mental xkuat tu yang jd cerai berai.. moga dijauhkannn..

dan ya.. aku juga baru tau bila dah kawin ni yang aku ni PENYABAR rupanyaaa... HAHAHAHa

ederq said...

Alwanez, hahaha! i like ok! setuju 200% hahaah

ayu, hahahaha kannn sabar gila kita ni. kalau macam ni time kapel? babai ok haha

sha said...

hepi anniversary babe. sempat komen kat blog org time tgh confinement leave ni je. cerita aku semua dah ke laut. simpan2 tunggu free baru nak nulis akhirnya sampai bersawang sampai lupa dah semua. haha

dialicious said...

Happy Anniversary!i tergelak2 baca tips u psl newly wed or org bercinta tu..sbb sgt2 betul kan..rugi je kwn lama2 sbnrnye

nida-razak said...

happy 3rd annivessary..semoga kekal berpanjangan..amin.. =)

firahadifa said...

happy anniversary ederq!~

yg u tulis semuaaa betul!! .. mmg kena kuat sabaq after kawen nie