mata duitan

Friday, September 4, 2009

HEARTBURN

pada suatu petang saya ingin berbuka puasa dengan homemade bihun soup dan popia. setelah bertungkus lumus di dapur saya pun berbuka dengan ia bersama jus oren twister. tiba2 perut adalah sakit pedih.

sebenarnya semasa masak pun dah rasa dada sakit. lepas berbuka makin sakit. tapi gagahkan diri pergi terawih. tapi adalah seperti orang tua yang hendak turun bangun payah. pastu nak tidur malam2 pun tak boleh. sakit laa.

masa tu da fikir sakit jantung ke apa. nak mati ke apa. dahla berada seorang diri di rumah. huhu

esoknya pergi klinik rupanyaaa dr kata saya adalah gastrik dan heartburn. cis. kenapalah? bukan tak makan langsung pun time buka. kan. mengada. tapi nak buat macam mana dah nak kena. kan? mungkin ni pembersih dosa ke apa.

makanya perut adalah pedih. makan pun tak boleh banyak. perut lapar tapi angin menolak. eii degil. makanya terpaksa lupakan makanan masam dan pedas. how come you???

selalu puasa okay aja. kenapalah kena? huhu. ummy kata sebab tak makan nasi. hello tak ada kaitan. tsk tsk

tapi ni dah better. semalam nak batuk, bersin, ketawa pun macam orang tua. tapi hari ni dah better. alhamdulillah. tapi perut pedih. tolonglah cepat baik. saya nak makan normal. apa itu kehidupan tanpa makanan pedas dan masam?

8 comments:

fati said...

Agree! makan tanpa pedas ibarat makanan jatuh terus dalam tong perut tanpa rasa :P
Tapi jgn ingkar juga dengan pn doktor.. kurangkan rasa pedas dalam selera kamu. Bukan buang teros ;)

fati said...

Agree! makan tanpa pedas ibarat makanan jatuh terus dalam tong perut tanpa rasa :P
Tapi jgn ingkar juga dengan pn doktor.. kurangkan rasa pedas dalam selera kamu. Bukan buang teros ;)

derqdnl said...

for the time being mmg kenalah. huhu. tak sronok.

intoxicated-catastrophe™ said...

hehe.. adakah entry ini dedicated utk saya? terima kasih sbb explen.. saya tak care enuff nk menggoogle apakah itu heartburn. huhuhu..

anyway kmas skrg slalu lapar di siang hari. tah apsal. spatutnya bila dah byk hari bpuasa, makin matured la pewot nih. tp mengada2 plak.. hahahaha... nasib x hadapi masalah heartburn.. jadi boleh la saya makan nasik 2 kali sehari; sahur dan buka :) alhamdulilah

derqdnl said...

haha kak mas ni kelakar. act siang2 dia tak la rasa lapar. tapi rasa pedih perut. pastu sakit dada. tu sebab asid perut nak kuar ke esofagus. bila makan time buka, lapa tapi xleh mkn byk sebab angin.
lepas buka mmg sakit gila lah. mcm skrg. xdpt pg trawih. huhu

intoxicated-catastrophe™ said...

tu la tu.. nasib saya tak kene cam awak. kalau tak, sure dok teguling2 bawah meje.. takmo keje. hehehe

makan la obat gastik

omey83 said...

derq..aku da seminggu makan bubur putih/bubur lambuk je..huhu..

derqdnl said...

omey:haha braces punya pasal. mkn kurus kau omey. ish ptt aku yg makan camtu. hihi