mata duitan

Monday, September 14, 2009

indonesia oh indonesia

ganyang malaysia. sapu malaysia. tarian pendet. dahla discovery channel yang cakap. bukan malaysia.

lagu terang bulan. lagu rasa sayang. baju kebaya. rendang. kunyit. ha apa lagi. semualah kau punya. ceh buluh runcing konon. siap nak perang? apa ni weh?

semalam aku baca surat khabar, ada wartawan ni dengan pelajar malaysia di indonesia, beli selimut kat bandung. kena perli. manohara beli selimut. ha ni orang malaysia yang curi tarian pendet. siap bagi muka keji lagi. orang kita, macam biasa. diam buat tak tahu.

lepas tu peniaga biadap tu tanya lagi, pak ini selimut mau dijual di malaysia ya? wartawan tu cakap, tak lah. ni nak beri pada mangsa gempa di jakarta. terus diam. tahu pulak diam.

malaysia baik sangat kot? lembut. dan terlalu beri peluang.

dan sekarang abah suruh aku cancel the trip. hoh! hassle okay. eii tak sukalah. menyampah!

13 comments:

intoxicated-catastrophe™ said...

a'ah.kita baik sangat sampai kene pijak pale. bangang la org2 tu,. org dah baik, dia carik pasal. kita buat dasar tutup pintu pada negara dia, padan muke

derqdnl said...

kan. geram lah.

meezameez said...

hangen kan. padahal diorg x sedar selama ni rakyat diorg datang mesia cari rezeki, kite dtg sana pon kasi diorg rezki. pastu nk kecoh2 ganyang malaysia. semua benda diorg punya. nant x pasal2 bendera malaysia pon dia punya. tolong la jgn berfikiran sempit wahai rakyat indonesia! fikir secara matang!

derqdnl said...

yang aku tak tahan kunyit pun dia cakap dia punya. rendang, sate. lohh kecoh sial

NHCH said...

ala... yg gelabah x tentu pasal ni rakyat diorg yg x berpelajaran tinggi. yg dah biasa duduk malaysia or penah gi overseas mcm rileks jer...

omey83 said...

last few months aku pegi jakarta, taxi driver pun dok tanya2 kitorang pasal kes manohara (masa tu kes tgh hot) pastu kat mall2 melambak pulak jual baju bagi nama baju manohara. pekejadahnya ntah.

derqdnl said...

tula pasal aku rasa ni keje org2 yg tak ada kerja je kot. so adakah masih selamat kita nak ke sana sebenarnya? huhu

Faiz Faiza said...

ederq, g la aceh...
org2 aceh alhamdulillah xtpengaruh dgn hal2 ni. aceh wilayah terasing.

br je blk dr sna. smbil jln2 (cntik2 murah2)smbil insaf diri (lwt ksn2 tsunami)

pulau sabang aceh, cun abes!

derqdnl said...

faiz, beranilah dorang nak ganyang malaysia jugak after all yang kita dah tolong. eh bukan mengungkit. tp aku pun rasa kau betol. org acheh lain. aku sure dorang tak kan ganyang2 kot.
and aku ada baca blog kau pasal kau pg sana. perghh

mie@nis said...

Artikel yang menarik.Bagus juga kerana masih ada yang mengambil berat isu-isu seperti ini.

Tahniah kerana menulis artikel ini dan hope lebihkan lagi kupasan seperti ini in future.

Selamat Hari Raya Aidilfitri...minal aidi wal faizin...maaf zahir batin dari kami sekeluarga.

derqdnl said...

helmy: adakah in iperli kerana selama ini aku byk merapu. hihi.
slmt hr raya!

mie@nis said...

Manada perli.Aku respect muda mudi cam kita yg follow isu2 serius ttg negara kita.

Aku sbnrnya dah terbaca jugak artikel yg ko refer dlm paper tu.

Dan sgt x sangka gedixbabe bc artikel serius camtuh :)

Tp klu tnya nysa mesti dia jadi blur coz dia x bc bnda2 cm artikel serius nih.

p/s;membr aku ramai gak kt BSNY (Boustead)tuh.Klu ada prob pape jmpa En Azrul Fariz.Dia exec kat situ.

derqdnl said...

haha! aku baca je bila ter rajin. haha!
oh yeke. ok tq2. :)