mata duitan

Friday, January 20, 2012

sebelas bulan dah aduhai nye pun!

cha cha chaaaa
sebelas bulan dah anak bucuk tayang mommy. (kalau tokmi dia cakap camni, cha delea cha delea, cucu tokmi bucuk tokmi tayang! dia cakap banyak2 kali hari2. haha kadang jiran sebelah pun gelak dengar. comel kan tokmi?)

lagi sebulan anakanda genap setahun.

progress cha biasa2 aje. she understands what we say tapi dia tak banyak sangat vocab dia. tapi, latest dia tau cakap apa tau,

DADAAKKKK!!

which means duck! hahaha

takut sangat kan before. kan aku dok letak duck tu kat depan tv. dia tak takut sangat dah. kalau kita gurau2 dgn duck dia gelak tapi kalau kita sua ke muka dia, dia paling. dengan duck yg paling besar tu dia takut. yang sedang n kecil tak apa lagi.

so semalam dia jerit2 panggil dadakk! masa aku main2kan duck tu dgn dia. haha.

bila suruh say duck, dddaaahhk! okayla cha whatever. bila aku citer kat papa dia yang OS tu cha pandai cakap duck, dia kata. oh ok. mommy bila mommy? dengan suara berlagak tu. eii. takpela walau cha tak pandai cakap mommy lagi, mommy tetap num 1 di hati, kan cha kannnn

cha belum pandai jalan. asik meniti je.berdiri pun kejap2 ketar lutut. suruh langkah kaki dah gelabah. hehe.

menyesal gak tak beli push walker dari awal. nak beli sekarang macam tak worth je pulak.

progress dia macam biasa aje. boleh faham bila kita tanya. kalau kita tanya dia mana itu mana ini, dia tunjuk. kalau kita tanya nak tak? dia tanak dia geleng2. kalau dia nak, dia excited semacamlah. okaylah sebab kita rasa dia faham je kan apa yang kita borak2 kat dia. seronok. nak2 kalau dia gelak mengekek. eii geram.

tapi now suka gesek gigi bawah n atas yang sedang tumbuh tu (ada 3 batang tengah tumbuh!) ngilu dowh. memang aku picit pipi dia. eii


makin lasak
dah pandai turun dari kati or sofa. dia hulur muntot dulu



 makin besar makin manja kededek. pingsan!
 cha suka makan.
 dan makan
 
dan makan
 
dan makan
 dan suap orang jugak
 kalau kita kata allahu akbar or solat. dia angkat takbir dan sujud.

see video of her solat (sekali je pun) ni hihi





 
tak suka pakai apa2 topi or headband dah!


Alhamdulillah eisya is now 11m dan sihat walafiat. thanks Allah

7 comments:

ZihaN ZamberI said...

..beb, kalo nk walker guwe ckp ler...bleh je nk pinjam...duk kat umah put terperuk je...bleh la anak dara awak gune...tp pick up je la kat mane2,,,..nk inform ye!

ederq said...

push walker ke bebbbb

aida said...

aku dulu sewa je push walker..dah pandai jalan antor le balik..servis mmg terbaekkla tpt sewa tu..byk lagi menan mahal2 kalo nak sewa.

http://www.rentatoys.com/

meezameez said...

happy 11m cha! :)
tepok sket buntotttt

dialicious said...

ieda comelnyeee dia turun katil..nayli slambe je pakai tgn turun!haha.muka cha yg last skali tu paling mcm mommy dia la..ida,i baca kt forum milestones kan.biar je baby crawl lama2 n lambat jln pon xpe sbb crawling the most crucial stage for babies as thats when they learn critical skills and develop motor skill.cth mcm menulis nnti.nayli skrg dh bole jalan so dia crawl cuma sekejap2 je..nyesal x paksa dia crawl dari kcik2 dulu..huhu

♥♥relyza♥♥ said...

cha sama ngan iskandar. tak blh jalan lg. diri pun tak reti. duduk pun! dia lg suka baring & army crawl 1 umah

ederq said...

diah: yeke? baru i tau. ala kenapa aje nak nyesal? haha. nayli dah berlari2 da pon pasni hihi

relyza: haha yeke. takpe. kita biar jela dorang take their own sweet time kan!