mata duitan

Thursday, September 27, 2012

19 months

yep! she is now 19months young.

macam biasalah i nak list down her progress so that i wont forget in the near future.

vocabulary

macam2 dah pandai. tapi pelat2 lagi on certain words. tapi da boleh develop 3-4 patah perkataan sometimes. cth, mommy, sya nak akan (makan). uncle pipi, dah ayikkk (balik), mommy, cisyu ane? (che sue mana?).

tapi bila tanya, eisya umur berapa tahun? dia jawab tiga!!! konfiden je 3 tahun yeh?

kalau nak minta duduk mana2, dia cakap, nak syid here. mintak basuhkan tangan, tunjuk tangan cakap, yash! (wash) or yash syen (wash hand). ayo. i tak faham mula2. tokmi yang faham daaa. haha.

i suka main cakap2 ayat2 apa2 pastu suruh dia folo word by word. kalau bacakan buku pon, instead of bacakan dia, i baca word by word and ask her to follow. tak kisahlah dia sebut betul ke tak. saja nak dengar dia cakap. hehe. kadang dia malas dia main sebuttttt je. hahaa.


tokbah's big fan

dulu panggil bubah. sekarang dah boleh sebab tokbah. atok pon sam. dulu akek. sekarang atok tapi T macam mat salehhh.

eisya cucu sapa? tokbah.

eisya anak sapa? tokbah. 

T_____T

kalau nampak tokbah siap2 pakai baju melayu, pakai kopiah. cepat2 bangun cakap, tokbah, shayam. tokbah, gi shuam. (tokbah sembahyang. tokbah nak pergi surau)

nampak kereta Naza Ria/Dmax/Proton Saga tu semua cakap tokbah nyeee.

ari tu tokbah tertinggal kotak rokok kat rumah i. dia lari2 jerit bubah! bubahhh! i ingat tokbah datang ke apa. rupanya dia kasi kotak rokok tokbah. haihh bila tah tokbah nak benti smoking kann cha? hehe

kalau tokbah balik ke, cepat2 pergi belakang pintu nak buat surprise. hehe. geram betulll!!!

ABC /123

eisya lagi terer 123 in malay. start dgn tige, empat, line, enam, tujuh, apan, syemiwan, syuwohhhh!

kalau english, tee, syor, shaish, shid, 7 tatau, eight, nine, tennnn!

tak tau kenapa kena start at 3??

ABC pulak, sama jugak start dgn C. syi di e esh biiii! esh i j k (LMN tatau dia diam je. tggu kita cakap pastu sambung) O P!! (Q R tatau jugak) eshhh T U biiii! WXYZ tatau. pastu dia sambung je  - now u know your? A B syiii. next time wont u sing with? MEEEE!

tu pencapaian paling ok la kot. ada mood dia tanak ABC tu dia just cakap, syi di e esh B (CDEFB).

kalau dapat ipad tu tak boleh nak buat apa dah. asik2 ABC, asik2 pocoyo, asik2 talking ginger cat tu. salu cakap nak main angry birds tapi tak reti pon main. haha.

pentiru

dia kan suka jerit2. i rasa memang dah pekak sikit kadang2. pastu papa dia asik cakap, eisya dont shout! sambil letak jari kat mulut. pastu next time dia jerit, tapi dia yang cakap kita, doshout! sambil letak jari. eh mommy pulak kena? eisya yang jerit kan?

suka jadi baby. kalau pas mandi i balut dengan towel. baringkan nak pakai lampin nanti dia tepuk2 dada dia cakap, baby baby. siap buat mulut nganga2 tapi tak cakap. baby abisss.

berlagak besar

kalau dengan budak2 yang baby dari dia. wah kemain nak tunjuk kakak. siap nak dukung tak tahan tu. seramm je i tengok haha.

tolong pegang botol susu, tolong suapkan puting. ala tapi ni mula2 je pastu dia buli main tarik2 botol/puting and gelak. siap gelak nakal lagiii.

tapi kalau dengan budak besar, dia suka konon2 nak join la. gelak2. kadang kesian budak2 besar tanak layan. hehe.

hee tu jela nak tulis. byeeee!



3 comments:

Allene said...

comelnya ank u... :D

aNoi said...

chaaaa,

bila nak jumpe nieee..nanti leh main dengan nuha :)

syira said...

bila baca baru realize y cha start dgn c sbb bila kita ask them to kita read ab ....then she will cont by c...m i rite?