mata duitan

Monday, September 24, 2012

so?

so yes maid it is. we will be hiring a maid, i think. tapi tak jumpa lagi lerrr. tengah cari la ni.ada yang dah ok ari tu tapi macam2 hal la pulak huhu.

dah look around taska around our housing area. non to our liking. tapi yang kat matrade yang noreen minta pergi tengok tu i belum tengok. macam leceh pulak nak pusing2 sebab tak sejalan. tengok cemana nanti. tapi kan cha masa survey2 day care tu, sukala dia tengok ramai kawan!

ada yang bagus2 area my office ni. tapi hew hew hewww. kalau RM1k per month acane la tu ye. kalau nak fikir senang i nak redah jela 1k per month pun, maknanya kena jimat cermatla for other expenses. tapi hubby, ummy semua tak kasiiii. mahal sangattt. dahla nak register tu kalah fee budak masuk U. macam2 fee kena bayar.

tapi memang pun lah. sebab babies/kids dia sikit. pastu cikgu yang monitor ramai and semua educated. ada security guard. ada good programme bukan semua budak2 melagha tengok tv sepanjang masa. food semua sugar n salt free, no fast food/junk food allowed. huu kalau i nak bukak taska, memang yang mcm inilah yang i nak buat. hehe. janganlah salahkan taska2 yang tak cukup cikgu sebab patut bawah 2 yo kena ada 1 cikgu for 2 babies. kalau 1 baby bayar RM300 je manala nak lepas gaji sorang cikgu kan. paling2 rm1k gaji dia. huhu. kalau cina/india dorang memang dah biasa anta BS or day care yang charge mahal camni.

baby sitter pulak. alahai i tanakla main terjah2 je kasi anak kat sapa2. kalau orang yang kita dah biasa kenal takpe. 

ummy insist dia dah sihat. cuma kena spare cuti jela just in case. since adik i ada kat rumah sekarang ni tengah cuti, so okla dia boleh tolong2. aku nak gaji dia suruh jaga cha da la nak 1k. haha kau mampuuu? pastu dia start kul 12 sebab dia tido pagi kan. eisya pulak kalau dengan dia memang tido banyak sebab ayahsu join tido sama. sabar jela. malam2 mommy yang siksa nak tidurkan. tapi ramai2 pakcik eisya, dengan ayahsu diala yang dia paling rapat. sebab ayahsu rajin basuh biyak cha kot. time aiman jaga dia time ummy sakit tu, apa2 dia memang tak pergi minta kat tokmi. dia faham kot kan. yahshuu, sya yakk. wasshhh. hehe pasrah jela ayahsu dia. nak gi kencing pun tak leh. nak berkepit aje. ngadala cha. petang2 wajiblah pergi playground.

so in the mean time dapat maid ni, eisya still at tokmi's house. dengan sapa2 yang ada masa tu lah. alhamdulillah ummy sekarang dah bertambah sihat. ummy dah kurus sikit sebab makan berpantang kan. hehe i pun kena makan macam ummyla baru cepat kurus. hee makan banyak sayur, bakar2, singgang2, no oil, no santan, no susu pekat manis. walah memang cepat turunlah weh makan camtu. pastu amalkan lemon ok. eh tetiba je kasi tips diet ni. hahaha! tapi aku belum kurus ahhh!

tapi kalau dah jumpa day care yang okay, i will consider to anta eisya sementara tunggu maid.

my eisya dah 19m tau. nanti kite cerita pasal dia pulak okkk.

4 comments:

ErnIe said...

noreen.. matrade?? hehehe.. mcm kakak ernie je. dia mmg keja situ n hantar baby dia kat taska matrade :)

alongpaktam said...

rm1k fees dia? wow! mahal gak tue kan..tp kalu nengok xtvt ngan cara jaga dia,mmg berbaloi ar kan..

amik maid lg bagus kot..
sekurangnya bleh bantu ummy ko jgk..harap ummy ko cpt sembuh yer..
amen..

Anonymous said...

salam,nak tanya taska kat matrade tu name ape eh?

Anonymous said...

taska matrade tu mmg nama pun "Taksa MATRADE".. tapi operator dia...Genius Children City.. but owned by Koperasi MATRADE