mata duitan

Wednesday, August 18, 2010

Dosa gugur apabila suami isteri bersalam

i read this from Fara's notes in FB. saja nak share dengan u all. Fara, i copy okay.

mmmh tiba2 teringat dulu ada one time,few months back, me and hubby gaduh before pergi kerja. biasalah majuk2. masing2 tak nak kalah. before pergi kerja i tak salam, tak kiss and tak hug like usual. yelah tengah marah.

and he was very upset. dia cakap lain kali kalau marah macam mana pun kena buat semua tu before leave. memang rasa menyesal masa tu. balik petang tu terusssss hug tak nak lepas mintak ampun.

lepas tu ada lah jugak time merajuk2 tu kan biasalah tak kan baik je manjang. sedangkan lidah pun tergigit. so sebab dia dah pesan kena buat semua2 tu walau marah macam mana pun, so i buat lah. mula2 macam tak ikhlas. tapi bila dapat peluk and kiss terus nak nangis. and terus sejuk hati yang amarah and terus tak marah.

me and hubby sama je perangai. kalau marah, ubat dia peluk je. usap belakang. cepat lah reda.

so he was right. we'll kiss and hug him tight before pergi mana2 because we never know if it is the last time (mintak jauh). tak kisah lah kat depan gate jiran tengok pun buat bodoh je. hihi.

cuma satu je dia mintak lately, jangan hug dia kuat2 sangat sebab i selalu buat baju dia renyuk. hihihihihih.
us

okay baca bawah ni! semoga allah bahagiakan semua orang yang berkahwin. dijauhkan dari semua gangguan yang boleh merosakkan rumah tangga kita semua.

ingat dah kahwin, buat cara dah kahwin. ingat Allah.

RASULULLAH saw bersabda, yang bermaksud: "Seorang isteri yang bermuka muramdi hadapan suaminya, maka ia dalam kemurkaan Allah hingga ia dapat membuatsuasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya."Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri kepada suaminya keranasenyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yang sebenarnya dikehendakisuami ketika pulang dalam keletihan. Muka yang masam bukan saja akan menimbulkan kemarahan suami, malahan menyebabkan Allah turut murka dan kemurkaan Allah itu berkekalan hingga isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunan daripada suami.

Sesungguhnya keredaan Allah terletak pada keredaan suami. Justeru, apabilasuami pulang segeralah bukakan pintu, persilakan masuk dengan penuh hormatdan ciumlah tangan suami sebagai tanda hormat serta meminta maaf,walaupunisteri merasakan tidak berbuat sebarang kesalahan pada hari itu.Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman denganisterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua.Andai mempunyai anak-anak, ajarlah mereka itu untuk selalu bersalamandengan ayahnya kerana kelaziman akan memupuk rasa kasih dan hormatanak-anak kepada orang tua.

Kebahagiaan rumahtangga terletak pada akhlak dan budi pekerti isteri.Biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika cukup sempurna layanannyaterhadap suami dan berakhlak pula, tentu ia akan menjadi penghibur dalamrumahtangga.

Oleh itu wahai isteri, hendaklah berlumba-lumba untuk menjadi seorangisteri yang solehah, yang bertakwa, berakhlak mulia dan taat kepada suami.Rasulullah bersabda, yang bermaksud: "Sungguh-sungguh memintakan ampununtuk seorang isteri yang berbakti kepada suaminya, iaitu burung-burung diudara, ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalamkerelaan suaminya."

Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas, maka banyakkan mencarikeredhaan Allah melalui keredhaan suami.

========================================================================

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :

"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,dan dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada Dzat yang memiliki mu."

"sampaikanlah walau satu ayat" al hadis

8 comments:

b said...

insaf2 bace blog hny b ni..tp hug is good kn to show our love syg, tp if hug tightly b4 pg keje sure shirt b cm x iron kn..=)

ederq said...

ye bukan itu sahaja syg. b kena ingat b n hunny puasa. hihihi

Payad said...

hehe..comelnye korang berlovey dovey.

ederq said...

hi payad, masa lovey dovey je la kot comey. hahaha

Nurulhuda|Adlie said...

i sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! best je baca cite u tau, ehem.. hehe..

adlie malu tau nak kiss forehead, ari first pg keje dia malu, i merajuk2 keluar keta, tapi dah salam la, haha, pastu u tahu dia reply ape.. okay malam malam kang kiss dahi, haha.. ni dah okay dah.. buat bodoh dah la ada org pun, dalam keta je, ada i tgk french kiss lg, rilek je ok!

ederq said...

huda: hahaha bawak bertenang huda sayang. sukanya dia. hahaha

ala arep pon mcm tu mula2. masa nak pergi anta i kat airport tu punyalah control2. geram je. sekarang je yg xtau malu. siap nak menraba2 i di depan jiran. ish ish laki siapa ni

e.t.t.y said...

tak boleh blah betul tak bagi peluk kuat kuat sebab baju komot. hahaha.

ederq said...

hihihi sebab peluk kuat sgt kot. :p