mata duitan

Friday, September 3, 2010

baby moves at 16 weeks?

i'm 16 weeks pregnant. 4 months! last night after balik buka puasa at Bluewave Shah Alam (tak setap mana pun. PJ Hilton jugak setap), we lied down watching tv. i touched my tummy. and felt denyut2. macam something pusing2.

i took B's hand and placed it on my tummy. he did not feel it at first but after few try he did feel it too. i can't stop grinning!
:D

i kept asking B, tu baby ke? betul ke dia gerak2 ni???

B said, ye kot. jangan kacau dia tengah makan kot. happy dapat makan. :)

but i was not sure was it really my baby or not. but it is exactly where my womb at. not my tempat tahi!

16 weeks dah dapat rasa ke? i read, and they said we can feel the first kick or move as early as 16 weeks. tapi betul ke? dahla lapisan lemak di perut yang tebal ya kawan2. harap maklum.

how do i know if it was really the baby? not my imagination? not my own gas, or tahi or any other thing in my perut?

somebody yang dah pernah experienced please share, macam mana nak tahu tu betul2 baby move or hiccup or pusing or kick.

i know kalau dia dah besar lagi senang je nak rasa kick kan. tapi ini baru 16 weeks! hihih

tak sabar nak tunggu check up ahad ini! janganlah turun lagi berat badan. i risau.

my weight track adalah seperti ini:

before pregnant - 50.5kg
5 weeks pregnant - 52kg (masa ni tak mabuk lagi)
8 weeks pregnant - 51.5kg
12 weeks pregnant - 49kg

tapi perut adalah makin buncit. so naik kot. tapi kalau turun pun, i hope tak affect baby. aminnnnnn.

semalam faizah datang hantar kuih raya. we havent met since december. she said i dah tak montok. how come youuuuuuuuu! i rasa muntot i masih JLo je. muahahha.

mula2 je ni. tengah mabuk. ni pun dah okay dah boleh makan lebih sikit. especially kalau buka kat hotel. hahahah! kalau kat rumah ke. macam slow2 je makan. amboiiiii amboiii amboiiiii (celet jari kelingking sikit)

kang kalau dah tak mabuk, semua nak makan kang. bahaya. pelik okay lately nak makan kambing, rusa, itik and kerbau. semua dah dapat kecuali kerbau. hihih. semua tu dapat kat buffet buka puasa. puas hati mummy and baby. alhamdulillah. balik raya ni nak cari kerbau! tolonglah padahal sebelum ni pun sekali je pernah rasa. eh tiba2 nak itik serati juga. oh setappppp. eh ngada2. dah2 cukuppp.

orang kata jangan makan oyster pergi makan jugak. tak boleh tahan! tapi sket je! 3 ekoran aje. semalam pun telah telan mussel seekor. kecewa tak ada oyster semalam. tapi sushi memang tak amik pun. takut.

tapi nanti nak naik janganlah naik banyak2. teruk nak diet nanti. dahla hati jenis tak cekal tahan makan.

tak apalah. mana2 je asal me and baby are fine. amin.

oh tuhan aku bersyukurrrrrrr atas anugerah Mu. aku harap tak lupa diri sampai tuhan nak tarik balik semua nikmat yang dia bagi ni.

oh weekend dah ya. cepatnya lah masa. this weekend nak pergi buat hair spa lah. tolonglah dah lama bertangguh.

body spa perempuan merandung tak boleh buat. sooooo terpaksa lah buat home spa sahaja.

tukang spa adalah suami sendiri. lagi syiok! hihih. tapi bezanya adalah tak bayar pakai duit, kena bayar pakai pemberian pakej spa head to toe juga kepada si dia.

janganlah harap i nak bagi encik suami pergi spa diurut2 dibelai2 perempuan lain. the only time i allowed masa honeymoon dulu. itu ponnn i tak senang duduk. asyik jeling2 je. hahaha. so kenalah buatkan sendiri! nak suruh pergi men spa kang kena raba lelaki gay macam mana? haha!

okay dah la tu. B, jangan ajak hunny shopping lagi this weekend. unless b nak belanja. hihihi

okay bye korang! have a greaaattttttttt weekend!

berapa hari lagi nak raya wohhh. tak bestnya!!!!

9 comments:

murn!e said...

me, mase week ke 17 rase. me rase mcm gelombang gelombang air gerak dlm perut. kita rase btol dh tu..baby yg gerak.

sonok kan?

NahiZ (chynk) said...

best kan rs move tu. I dulu pun masuk je 4 bln dh start rasa bloop bloop dlm perut. Bile cite ngan hubby, die xnk caye!..now dh nk masuk 23...rasa sangat ketara. Sangat active pergerakan die. Rs geli2 kat perut ni.

fabulous.farah said...

betul kut tu baby. huhuh

ederq said...

hihihi yeke. i hope betul la korang. nanti ahad ni i tanya my gynae. hihi

Hunny said...

baby kicks memula cm denyut2.bleh nampak perut gerak sikit2.nnt dah masuk 5 months, nampak lg obvious :) keep talking to your baby.nnt lagi cergas dia menendang hehe

dialicious said...

i pun kdg2 confuse...tiba2 perut mcm ade wave tp mungkin angin sbb lapar kot!tp malam2 bole rasa heardtbeat die..xsaba nak rasa 1st kick kan..huhu..bulan puasa mmg berat turun kot..sikit xper..elokla nanti xlah susah sgt nak diet after bersalin kan.hehe..i pun control jgk mkn.takot gems!hahaha
eh oyster xle ke?i slambe mkn 2 haritu..mak ai byknye daging binatang u teringin ye?wah mengidam u mcm baby boy ye..bestnye!kata orgla..huhuhu..i xde mengidam apa2 pun lg..dulu suka lamb n steak la ni xleh telan ok!sedey jgk..balik2 asam laksa je..;p

ederq said...

hunny: exactly! so betol la tu my baby. weeee hahaha

diah: u pun eh. kan kan mcm confuse tp yakin! haha. tu berat i b4 posa. dah posa ni xtau la. jgn turun byk sgt nt dr marah. haha.
ha laaa oyster tak leh sbb dia raw kan. i mkn dgn lemon tu kan setappppp. ish tahan2. hahahaha kan suka mkn daging je skrg. boy la kot. tu yg 16 weeks da active. haha mandai je. u bb girl kot suka menda masam2. heeeheh mesti cute mcm mummy diaaaa

Fathiyah said...

sorang doc penah psn kat kte kalo pregnant tak elok mkn mkanan yg half cook.takut ada bakteria kot.mkn skit2 utk lepas teringin ok la kan.nnt kempunan,ssh la pulak kan

ederq said...

F: tula pasal. before ni punyalah jaga. half boiled egg pun tak mkn. tp oysterrrr raw lak tu. i kenot thn! ahaaha hrp ok jela. pasni tak makan dah. heheh