mata duitan

Wednesday, September 1, 2010

rumput dia hijau

tapi, rumput aku tak hijaulah. tak subur.

biasa kan dengar? atau sendiri yang rasa.

bak kata orang putih, the grass is always greener on the other side.

manusia kan tak kan pernah puas dengan apa yang dia ada. kadang2 kita nampak orang punya semua best. lupa bersyukur kadang2.

through my observations and my own experiences and others as well, i have seen and experienced the same thing, a lot. either i want others grass, or somebody wants mine.

a good friend of mine pernah cakap. masa borak2 pasal life.

M: ieda, hidup kau lurus je. kau belajar, masuk U, keja, ada boyfriend, tunang, kahwin, pastu now nak dapat anak dah.

me: apa yang lurusnya tu? that is life babe. haha. habis kau bengkok ke?

M: bengkok2 jugak. sampai sekarang tak ada boyfriend.

me: not yet lah tu okay. tapi kau shopping macam haram aku jeles. kau free to do anything. you are enjoying your life!

M: you never know darling. (smile)

of course after tu i coax her with encouraging words. she also never know how my life is, not that lurus pun. ada jugak simpang2 bengkok2 accident mana2. tapi macam mana pun tengah usaha, jalan lagi. alhamdulillah so far so good. whatever happened in the past, made me stronger. keep on jalan dan jalan. kadang2 kena lari. kadang2 terduduk. merangkak. pengsan pun ada. tak tahu apa yang menunggu kat depan.

ada ke orang yang jalan lurus tak bengkok? nabi pun macam2 kena uji. inikan kita manusia biasa.

jom i share few things yang kita mungkin sedar atau tidak. ini berdasarkan apa yang aku nampak, dengar dari orang, tengok drama swasta dan sebagainyalah. dan jugak pasal diri sendirilah kan.

  1. kita harap kita dapat earn banyak macam kawan kita. padahal kita tak tahu price that she has to pay for that. her personal time, weekend, restless nights. after all her money become no pleasure at all.
  2. kita harap partner kita romantik dan caring dan best macam partner orang lain. tapi kita tak tahu partner kita itulah dalam tak romantik dia yang paling sayang kita, yang tak pernah fikir orang lain, yang setia, yang tak akan kecewakan kita, yang akan jaga kita sampai mati.
  3. kita harap partner kita dapat belanja barang mahal2 macam partner orang lain. padahal kita tak tahu, partner kita kerja susah payah tertonggeng nak kerja and sara keluarga. bagi apa sahaja yang dia mampu kat kita.
  4. kita harap rumah kita besar, ada perabot best macam orang2 kaya. tapi kita tak tahu kalau rumah besar itu kosong sebenarnya. no love.
  5. kita harap kita cepat kahwin dah dapat anak macam kawan kita. tapi kita tak sedar sebenarnya Allah sengaja lambatkan semua tu sebab nak tunggu kita dapat yang terbaik from the best person and best time. dan mungkin tuhan tahu, kita tak kahwin lagi bahagia daripada dapat suami jahat.
  6. kita harap kita dapat beli kereta best2 sebab kereta kita dah buruk. tapi kita tak perasan dengan duit lebih installment tu lah kita spend duit ke arah yang lebih bermakna.
  7. kita harap partner kita lebih kacak/cantik/body hot. tapi tak sedar diri ke? cantik ke kau? kacak sangat ke kau? hot sangat ke? entah2 partner korang tu lah yang tak akan pandang orang lain dah. pandang kau seorang je.
  8. tengok bisnes orang tu macam best je. kenapa kita tak best? sedangkan tuhan nak suruh kita usaha keras supaya berjaya jugak.
alah kalau nak tulis memang banyak lah kan. malas pulak aku nak type.

tapi itulah. manusia manalah pernah puas. mesti nak lebih.

tapi satu je kita kena ingat, normal kalau kita rasa nak lebih. tapi jangan lah sampai kau nak buang apa yang kau ada. dan pergi rampas orang lain punya.

atau nak jatuhkan orang itu pulak. sebab dengki. ni dalam bisnes orang melayu dah banyak kan. siap hantar menda macam2 lagi. ish. menakutkan.

itu jahat lagi keji lagi berdosa mati seksa masuk api neraka. nak ke?

lepas tu bila kau dah menyesal tak payah cakap, oh itu semua kerja syaitan nir rajim yang hasut saya. hakkkkk tuii. tak payah nak salahkan setan kalau diri sendiri dah memang salah.

paling pantang nenek moyang aku lah orang macam ni!

kita improve kita punya sudah. jadikan yang best itu sebagai milestone, guideline dan azam untuk lebih dari itu.

tuhan tak akan kejam kepada hamba-Nya. kan? dia kan maha pemurah.

dan bersyukurlah dengan apa yang ada.

kadang2 memang rasa nak ketuk kepala sendiri sebab merungut itu ini. selalu berangan cakap kan best kalau ada, kan best kalau ada . . . my hubby yang selalu ingatkan suruh bersyukur. rezeki tu akan datang je bila2 ada nanti.

tapi kadang2 potong stim i nak berangan tau. bukan tak bersyukur tau B. tapi berangan tu kan freee. mana tau cakap banyak kali jadi kenyataan. hehehehe.

bila orang sakitkan hati kita yang tahap sampai mati tak boleh nak maafkan atau lupa, sampai rasa hidup dah tak best langsung, the least thing you ever wanted in your life. kita tanya tuhan kenapa kita dapat semua ni? sedangkan kita tak pernah buat orang macam tu pun.

kita lupa tuhan akan uji orang yang dia sayang je. nanti mesti ada hadiah yang lagi best kalau kita redha.

insya allah.

so after all my dear M, my life is not so lurus pun. nobody's is. gila bosan okay jalan lurus. tak ke ngantuk nak drive nanti? haha!

rumput kita pun sama hijau je. depends on your liking. how green you want it.

i love my grass and will take care of it.

if somebody wants to ruin and take it away from me (or already tried to), you WILL pay for it. not from me. but from the lord.

:)

10 comments:

meezameez said...

kekadang aku akan terpikir jugak benda2 tu. manusia tak penah puas kan. jadi kene la sedapkan hati sendiri hihi.. bersyukur je apa yang ada sekarang :)

d.O.n.A.t said...

conversation mcm tu penah terjadi kat aku and my fren. she said, hidup aku ni perfect. dpt keje, kawin, dpt anak. and at the same time aku pun rasa hidup dia best. sebab dia boleh travel sana sini. shopping sana sini. aku tak boleh. for me, nobody is perfect.

tp ape yg ko tulis exactly correct. kena bersyukur apa yg ada. tp aku berangan haruss ada.. sbb berangan2 seperti doa la kan. mintak2 benda yg aku berangan tu dpt la.. hehe

ederq said...

meeza: strive for the better! doa dan bersyukurrrr. hehe tu aku ckp utk diri sendiri lebih sket. hehe

azza: tula rezeki masing2 tuhan bagi. cepat lambat, sikit banyak. haha tula berangan adalah paling best! aminnnn semoga angan2 kita termakbul!

Ms. Omey said...

sebenarnya semua tu depends pd ape yg kita nak prioritize dlm hidup kita. is it family, career, money, love etc. as long as we happy with our life and know what we want tak perlu jeles kehidupan org lain pun. tp sometimes ada org tamak. semua dia nak. tak nak syukur dgn ape yg sendiri ada. and true, tak perlulah sampai nak jatuhkan org lain or rasa tak senang hati dgn kesenangan org lain. tu rezeki dia lh kan.

Fathiyah said...

ederq,kdg2 kte sgt jeles tgk kwn2 yg single tuh.yes.shopping giler tak hengat kan.pastuh gi berpoya2 sakan.hehe.miss thode day alredi.kte kene accept once dah kawen,our life changing.hehehe =) syukur dgn apa yg ada.

ninazarina said...

wow ieda..terbaek la entri yang ni!! hihi.. i pun termasuk dlm golongan yang slalu kate 'kalaulah' itu & ini..tp kadang2 kita ckp tu tanpa sedar kan. and its true sometimes angan2 tinggi tu bagus. dia create aura positif kat diri kita & sekeliling kita & akan membantu kita utk mencapai ape yg kita dok hajatkan.. kalau asyik fikir yg +ve je, then +ve things akan cepat dtg kat kita. sebaliknya kalau fikir -ve je, means benda -ve la yg makin kuat dekat dgn kita..hah membebel sudah hihi sori!

ederq said...

omey: 100% agreed!

fathiyah: exactly. our lives has changed since the day we say i do. tapi apa2 pun life lebih meaningful kan after kawen ? :)

nina: hehe itula. ckp byk kali doa kot. tak apa! komen je byk2. i suka je. hehehe

~dYaHaHa~ said...

adusss..insaf aku bca entry ko beb..i always said 'kan best klu.....' bila tgk org lain..pdhal,ramai lagi yg kurg bernasib baik..and who knows if ada org lain yg said 'kan best klu...' bila mereka lihat aku..kan? kita mana tau,...

ederq said...

dyah: takat ckp je tak apa. lumrah la tu. :) yg pntg kita berusaha kita akan jadi better! :)

fati said...

alahh nape taboleh nak like macam fesbuk enrty neh? hahah!!!
thumbs up!