mata duitan

Wednesday, December 22, 2010

Baby names

hey peeps. i just got back from Lumut yesterday. this time i just gave the presentation only. as for the ship survey i asked for my other colleague to help. i dont think panjat2 kapal nak celah2 masuk manhole kapal tu sesuai untuk orang yang almost 8 months pregnant ini. hehe. last time i panjat was when i mabuk2 lagi. siap bawak limau kasturi bau2 masa tengah survey. hihi.

hoh! this time my colleagues ikut jalan lama. bumpy okay! jalan baru campur jalan lama. tonk toink! anak aku pun macam2 position dah cuba nak menselesakan diri. huhu. yang tak selesanya mummy dia. senak.

okay back to the main topic. baby name! okay i must admit i alwaysss dream of my children's names since i was in school. okay sekarang jangan cakap aku sorang je berangan korang pun kannnnn!

so i have these few names in my mind. and i dah berkenan kat satu nama ni. maksud pun ok.

B also said ok at first. tapi kan tiba2 last week dia kata,

B nak nama anak2 kita ada 2 words. both starts with A.

hah??? tak nak lahhhhhhhhhhhhhhhhh!

okay, start with A. tapi yang second name tu tak kisah. yang penting A dulu.

tak nakkkk lahhh B! boring. nanti kita limited with A names je!

no no. B nak jugak sama dengan B.

eiii does not mean adik beradik B start AA anak2 kita pun AA.

okay. i dont ask much. A for first name. you get to choose any names. but must be A. ok? A first name. second tu tak kisah.

tak nakkk. hunny dah suka nama tut tuttt. i even have called the baby with that name okay. hunny yang pregnant kan diaa. lagipun second name dah A pun tu.

A kena kat depan. B papa dia. sooo B boleh decide jugak. lagipun B bagi hunny choose names ni. cuma kena ikut A je kat depan. susah sangat ke?

susahlah. sebab tak semua nama A sedap.

tak de tak de....

okay it went on and on and on. but being isteri solehah (ke??) selepas kena lecture (memang kena marah) i terpaksa setuju. TERPAKSA. i even wanted to cry okay.

now i know how my mom felt when my dad simply change the name she chose for me when he registered my name. they were not in talking terms for weeks!

now i know how ummy felt! even till now also she never call my name. she always call me baby when i was a baby and kak long when iwan was born.

mmmh what do you think? is it wise to fix your childrens names with specific letters or styles? i personally dislike. tak suka. not for my babies. eceh babies. tapi iya lah. thinking ahead ok.

walaupun i dah terpaksa say yes for this, tapi hati tak ikhlas.

betul B hunny tak iklas tauuuu. nak buat caneeee. kesian hunny. kesian gila.

T______T

16 comments:

meezameez said...

haaaaaa ape? arep tidak setujukah? alaaa areppp, nama tu sedap tahap! pleaseeee please la setuju haha.

tapi betol tau, macam susah nak fix childrens names with specific letters sebab tak semua nama tu kite berkenan. jadi macam tak luas je pemilihan nama nant hihi. yg penting haruslah ada makna yg baik :)

tapi adalah penting juga nama anak anak tu nanti suami isteri berkenan. baru la adil kan. jadi hati pun senang kemudian hari ;). kalau sorang tak berkenan jgn pilih nama itu, tukar sampai dedua berkenan hihi. baru la best! hihi

p/s: yg paling penting nama kau pilih itu sgt sedap! kalau taknak, aku amek k haha ;p

syiekin azam said...

wondering apekah name baby yg sedap itu? ehehehhe..mmm susah gak kalo sorg tak suke, sorg suke..t anak tu membesar depan mata..dah satu cite last2 panggil baby dgn name panggilan..uhuhuuhh..

kitorg hr tue mmg discuss tahap nak pengsan gak nak pilih name anak..aku nak name fadzil, hubby takmo sbb name kawan die..ahahahha..apekah masalahnye? pelik aku..last2 due2 suke combination name faiz zhafran..chewah2..ni br sorg anak laki..anak laki next kene pk name lg..:(

tp name baby girl aku nak ade nora gak..tapi hubby takmo..aku tak kire..nak gak letak name nora..aahahahha..

ederq said...

meeza: tolonggg la doakan arep berubah fikiran tentang A names. hahaha. kau sila tggu lagi 2 tahun! hahaha

syikin: hhhuhu yeke. okla tu las2 dua2 agree. aku hrp2 las2 nt kita org akan agree utk nama baby ni.

gerammmm

aNoi said...

olololoo siannyeee...

takpe weh simpan nama untuk second baby nanti.. ko cakap awal2 nanti kat arip.. hehe

ederq said...

sirn: that is not the issue. issue dia nama anak2 sume kena start dgn A. i hate that limitation.

T___T

Mrs. Eeza Herman said...

nasib baik hubby iza xkisah nak bagi nama apa pun...yg penting dia suka nama tu..so, hak mutlak terletak pada iza la..hehehe..
so far nama baby da pun decided..so, start baby 7bln, kitaorg da panggil ngn nama ujungnya...
selamat berjuang ye... =)

Hubby is not alwayz rite said...

Aku sbg seorg suami n seorg ayah pd baby...dan pnh berbincang tentang permasalahan nk beri nama pd anak ini...jd dgn hati terbuka...membiarlah si isteri yg memberi nama pd bayi dlm kandungan...jgn limited pd AA jer bro...sunat memberi nama bayi dgn nama yg elok2 dan membawa maksud yg elok2...dan kpd si suami...berlemah lembutlah dlm hal ini...jgn diikutkan ego kta sbg suami isteri kena alwayz PATUH pd kata2 kita...senangkanlah dan gembirakanlah dia dgn membiarkan dia menamakan anak kamu nt...jgn limitkan hak dia...dia yg mengandungkan...dia yg bersalinkan nt...sbb kalau kau jd seorang isteri blm tentu kau dpt mengandung dan bersalin kan bayi dgn penuh kasih sayang & penuh keperitan...beralah...gembirakan lah hati isteri anda yg anda cintai

ederq said...

iza: lucky u! nak mcm tu jugakkkk huhuh

hubby is not always rite: aloloh sapa ni haha pakai nama samaran pulak. hehe.
i think my hub dah byk beralah in many things between us. dia request ini je. i can choose any names tapi kena start A. which i still feel limited n uncomfortable.

biasalah masing2 nak pertahankan kemahuan masing2. huhu harap B terbuka hati utk batalkan request ini. :)

Anonymous said...

hi..

anak sedara i namanya Yaser Arafat hehehe..jenuh berdebat jugaklah sbb atok yg nak namakan mcm tu..

nanti i ada anak nak letak nama Ahmadinejad..hohohoho..u can call him "Ahmad"..(hubby tak tau ni,klu dia tau mau kena luku..)

Affa Rahman

d.O.n.A.t said...

aku dulu pun memang dah plan nama anak start with A sebab nama aku and hubby start with A. second name tu A la. berangan jugak nak nama dekat2 dgn nama kitorg tp susah la nak cari name with Az sebab limited. cari yang simple but maksud yang baik. senang nak sebut.

aku pernah ingat bc somewhere or heard somewhere pasal nama-nama ni. bila kite panggil nama orang tu biar panggilan penuh. sebab bila panggil dengan pendek or nama glamer dah takde maksud nama tu.

bila aku marah Aiman aku panggil nama penuh
"MUHAMMAH AIMAN BIN MOHD AZHAR.. HAIPPPP BUAT APE TU"

ederq said...

hi Affa,

ahaha serious? huhu i harap biarlah i dgn hubby je dok gado2 nk bg nama. jgn org len sibuk2 nk bg pendapat. makin penin nanti. hihi.

azza: hihi kalau dua2 setuju ok la. huhu. waah nama penuh. aku ni mmg org tak panggil la nama penuh. ederq ederq. hahahaah mmg tak de makna apa2

ARIFF ARIZA said...

nama start dgn A ade problem ke? doesn't mean you already being a dad with a child means u know everything rite..juz a family discussion k

.:pUbLiC_eNeMy:. said...

wahhh..abg arep mrh ke?lariiiii..hehehe..kak ederq, dont gado2 psl nama k?hehe..yg penting baby slmt lahir & sihat comel mcm papa & ummy dia.. :)

ederq said...

my darling B: b tak marah hny kan kan kan. :p

PG: ish pasal nama ni lah paling penting. hehe. tapi kita orang tak gado pon. haha! pandai2 la kak ederq goda abg arep awak untuk berubah fikiran. hihi tapi kalau dia tanak ubah fikiran apalah dayaaaaaa

dialicious said...

in the beginning we were expecting a boy..so my hubb yg beria choose.then bila tau girl i mmg nak sgt letak ivanna as nama blkg..depan he can choose but nama tu xde meaning and also susah tulis jawi.so i searched for islamic baby names and shortlist jadi 3 and asked him to choose wic one..hehe..so dpt jgk mutual agreement.reason plg kuat..kite preggy ni tanggung mcm2..laki x rasa kesakitan bersalin pon.hahahah..kejam ker

ederq said...

diah, means u da finalise ke nama? i dahhh! tp org tu blim say yes. hahaha