mata duitan

Tuesday, August 23, 2011

happy 6months young darling

oh bagaimana masa berterbangan! (oh how time flies!)

eisya adelea is now 6months young. and that means i have been a mom for 6 months. sheesshh that is quick. too quick!

lemme share her milestone now:

  1. she dah terer roll on both sides now. before this belah kiri je.
  2. if biar dia pusing2, golek2, masuk bawah kerusi jawabnya. bila dah sampai hujung dinding or bantal as barrier nanti dia jerit sebab stuck.
  3. tidur lasak. pusing2 360deg and she takes lotsa space on the bed. ish kena train tido dalam cot balik.
  4. dah cuba nak angkat dada dan lutut. straight kan tangan masa meniarap. macam nak try merangkak kot.
  5. sangat suka berbual - menjerit. akan lawan menjerit dengan orang.
  6. pantang tengok cermin. tengah nangis2 pun, tengok cermin, sengih. paling vain dia ni. nak2 kalau testing2 baju ke melawa ke depan cermin, sangat suka. ikut siapa tak tau. :p
  7. suka tengok gambar sendiri. pun vain ni.
  8. kalau nenen, tangan lagi satu nak menggentel nenen sebelah lagi. hepp heppp. mommy wont let you okay. so alternatively, she will korek hidung mommy, mata mommy, cubit muka mommy, cakar tangan mommy.
  9. dengan stranger dia okay. kalau orang agah, senyum dengan pantas. nampak gusi and lesung pipit terus.
  10. dah pandai nak gurau2. suka main kejar2 and suka tunggu orang agah dia. penat okay asik nak gurauu je.
  11. dah pandai manipulate dengan buat suara tangisan syahdu dan sedih siap berair mata if mommy lambat ambil sebab buat kerja. mommy dukung terus diam.
oh ya lupa. yes she eats now! her first food was banana and she hates it so much! haha! siap nangis2 tak nak. lecek ke tak lecek ke dia tanakk!


so i quickly gave her apple. mula2 baby-led weaning. she likes it. lama2 dia malas nak pegang and bila orang pegangkan, dia tarik tangan orang suruh suap. bukan tarik buah. haha so mommy buat apple puree. kerut2 muka dia makan. makan dalam 2-4tsb je. lepas tu tanak dah. luah balik.

now she has eaten banana yang tak setap tu, apple (1day), sweet potato(3days). today carrot pulak. i was meant to give her avocado but somehow tak terbeli2. nantilah this weekend mommy beli okay.

i use steamer rumah tu. dahla besarrr! i need a smaller steamer. or the steamer with blender terus! kikikikiii.

and this time i'm happy sebab my mom tak ada langsung paksa2 nak suruh bagi makan bubur ke apa ke. she really ikut je apa yang i plan for my baby. i'm planning to cook her food before pergi kerja and my mom tinggal nak suap je. tak nak susahkan her.

wah dah 23hb. cepat gila kan? i je belum shoppin apa2 for raya. tak ada mood. tapi beli baju anak laju. hehe. beli baju sendiri if more than rm50 sekarang dah fikir 10x. tapi dress anak rm100++ cepat je. i'm so emak2. tapi tokmi kata lepas ni nak belajar jahit dress sebab nampak senang. hehe. senang hati mommy. nak harap mommy belajar jahit harap maaf.

eisya now has 6 pairs of cotton kurung. 1 nenek johor bagi, 1 aunty aini dia bagi, 1 from someone i tak suka tapi ummy kata tak baik tak amik walaupun i dah cakap, apa? kak wati bagi? tanakkkk! haha! another 3 pairs her tokmi beli swiss cotton and jahit. how come tokmi tak belanja mommy swiss cotton! nak jugakkk.

and dress ada 3 dah. 1 tshirt. tok bah belanja 1 red dress. this weekend ada rasa nak cari short pant or short skirt kot. sebab comel sangat baby girl pakai these 2 things!

okaylah tu jelah nak bebel.

bye u olss.



selamat berpuasa di minggu2 terakhir ni :)

eisya, mommy sayang eisya sangat2.

5 comments:

Fasha said...

parents aku sejak dia tau danish dah start mkn mmg dok bising2 suh buat bubur. pening pale aku. last2 ikutkan je la... penat aku dok survey2 homemade food utk baby last mkn bubur jek. sedeh2 T_T

d.O.n.A.t said...

no.8 tu mmg sama la dgn aiman. sampai skg pun mcm tu..

raya sakan ye eisya.. baju raya banyak.. tahun ni bolehlah mengutip duit raya dgn banyaknya..

happy hari raya!

ederq said...

fasha: haha tak apa lah. ok je kan bagi bubur. asalkan baby berak ok, okla tu hehe

azza: budak2 kaya la ya raya ni. kitaaa? hahaha happy raya too!

dialicious said...

sebijikla perangai!nayli pon suka meraba2 kalau tgh nenen.and she hates banana too!avocado i x try lg takot dia addicted.susah sbb mahal!hahaha.i pon belikan nayli short pants sbb kaki dia ketak2 kan.3 bende je beli for raya coz nenek dia and her only aunty on hubb's side gian shopping for this lil princess.alhamdulillah.i pon nk masuk kelas jahitan pasni.jomlaaaa!hehe

ederq said...

katanya kembaran kan. haruslah sama! haha. eisya dah makan avocado. so so aje. dia tak berapa excited macam makan pear. hehe nasib baik! today i dah start bagi bubur. brown rice!
diah! i tak suka jahitttt ahhaha