mata duitan

Thursday, August 11, 2011

solid food, help!

hello! mmh sorrylah ye. sejak ada anak ni asyik update pasal anakkk je. pasal lakibini dah tak cerita dah. heheheh. janganlah boring ya. kalau i boring2 nanti i blog pasal lain pulak.

jap ada ke orang kisahhhhh? hahaha!

okayyy, solid food! eh belum2. anak dara tu belum makan lagi. mommy dia tengah blur2 nak bagi makan apa ni.

lagi 1 week baru dia dapat makan. sekarang ni dah kecap2 air liur. sibuk nak capai orang makan apa. untuk puaskan hati di, bagi pegang gelas pon okay dah. kalau olok2 suap pastu tak bagi, marah dia. dipertipukan, sapa tak amarahh!

yang excitednya mommy dia lah. siap ambil cuti 19hb ni nak suap anak makan. mommy papa dah beli high chair, wipeable bip segala, pinggan mangkuk sudu garpu. ehh? overr. tapi yang steamer blender tu tak dapat kelulusan dari papanya. katanya, steam je pakai periuk kukus kat rumah ni. dan pakai je blender hadiah orang kasi masa kahwin dulu. ada 3 ke 4 tak pakai2 lagi kannn. kisahnyaaa. sedih kann.



okay, i have done few research lah pasal solid food. makin banyak baca makin keliru daku. hahaha. sengaja kan moms zaman sekarang ni. mak2 kita dulu bagi je bubur terus tak ada pun confuse pasal nak bagi fruits ke dulu, vege ke, nasi ke. makan je pun kau. haha

so mommies share lah cemana korang bagi solid food kat baby u olls. what to give first. rice porridge campur ebm ke? fruits ke? avocado ke? vege ke? ikut tak 4days wait rule tu? berapa kali sehari bagi makan? sembelit tak baby apabila mentahi? adakah baby kurang susu lepas introduce solid food?

janganlah bagi aku link haha. aku cuma nak tahu apa yang u olls buat aje. mana tau besh. leh tiru. haha.

mula2 ingat nak try baby-led weaning. akan tetapi, tuan puteri belum pandai duduk sendiri. so kena suapkanlah dulu. lepas pandai duduk, i will try that method.


mmmmhh mommy, sya nak makan KFC bolehh?


oh on another note, BF eisya part 2 nantilah ye. tengah draft sikit2. emosi nak tulis hahaha!


20 comments:

darlachinta said...

saya blom ada baby lagi so xtau nak komen apa tapi saya nak komen hairband eisya sooo comelll..bunga besar you..heheheheeh..;) membesar dgn sihat ye baby eisya..<3<3<3

Mrs. Eeza Herman said...

nyum!! nyum!!
just nak sharing psl solid food hazeq..
Dr marina suruh iza kasi dr 5bln, once a day..tapi iza just kasi once a week..lg 1week nak genap 6bln,iza kasi once a day..
bagi puree fruit+susu je, apple, pisang, pear..tapi pear dia xsuka coz masam..then, iza bg minum air suam 1-2 sudu lepas da suap 5-6kali..
bila da 6bln aritu, iza start kasi puree fruit je..tapi xcampur2..1 jenis buah je..lepas beberapa ari baru iza campur apple+pisang, apple+apricot..paling dia suka apple+apricot...
next week nak tukar lak, apricot+mangga lak..
avocado dia xsuka..xtau naper..nasib beli sebiji, dahla rm3.50/pc...skg, terbiar je dlm freezer..
so far, dia xsembelit lak,ok je..cuma biasalah gaya nak mentahi tu kena penuh perasaan..mcm poo poo tu keras sgt..dah penat teran2, leh terlelap lak...hihi

cuma iza perasan, masa awal2 hazeq start mamam, dia tak mentahi pun..maybe sebab iza blend tak terlalu halus..
lps tu, pujuk2 la daddy nya approve kan utk beli mini blender philips avent...mmg puas hati,sgt halus..
baru dia boleh mentahi dgn banyak dan masham...
poo poo dia ok..tak keras..ala2 mcm colgate tu..hihihi...

gud luck...!!!

Anah said...

Hai..
Adam anah bagi makan start dengan puree buah2 je dulu ngan sayur.Awal2 tak campur lg sebab nak bagi kenal rasa dulu, boleh ampak la kalau sedap buat muka gembira, kalau xsedap nangis je la..hehehe..pastu baru start bagi bubur, awal2 suka sgt,pastu dia buat xnak makan, anah ada post pasal masalah tu..then masalah selesai bila try bgi bubur yang xblend, yg ketul2 tu..baru selera makan, mungkin sebab gigi nak tumbuh, so dia nak bnda yang nak gigit2 je. Alhamdulillah setakat ni najis dia ok je=)

aida said...

ahmad ghazi start bubur nasi campur carrot/kentang/brokoli blended .selang 2 weeks kut campur ayam ke daging ke ikan ke..hantar kat pengasuh bubur 2 n 1 bekas puree buah dalam bekas dadih kecik..tambah lg biskut..

poo-poo ok hari2 or 2 hari sekali..ade pernah baca kat mana tah, kalau baby bf..derang mudah sikit terima makanan sebab dah rasa mcm2 dalam breastmilk..

consumption of susu tu..kurengla sebotol kut..tp kdg same je..

syiekin azam said...

mcm aish,mule2 aku bg bubur nasi+ ebm..cair sgt tak, likat pon tak..sedang2 aje..then puri buah + ebm..bile dh ok, br bg mashed potato..then puri buah2 epal, betik, kiwi..then puri sayo2 carrot ape ntah lg lupe..and sumer tue pon aku gune 4days rule..nak tgk ok ke tak..setakat yg die mamam dulu, berak2 ok..tak sembelit, tak cirit2..

then br mixkan balek ape yg dah penah bg tue..bubur + sayo..apple+kiwi..kentang+sayo..tp sumer memang blend halus ikut bulan die laa..dah besar skit, blend biase2 je..bile dah ade gigi seketol due, blend lg tp tak halus sgt..

tp make sure no salt, sugar or any perasa pon dkt fud baby..even ikan bilis pon paed aku kate tak payah unless dah setahun++..sbb ikan bilis masin katenye..

aku pon mmg masak sendiri makanan aish..takde bg cerelac2 nestum sumer..dah setahun++ br bg breakfast yg heinz tue..biskut2 aku beli yg heinz punye..tu pon aku start lmbt bg aish..ihihihi..

tu yg org bising2 marah2 kat aku tue sbb kawal giler makanan aish..ahahahaha..lantak laa...:D
ermm ermm tp aish nie mcm tak sesuai mkn tembikai..kalo tembikai t die kembung..so, aku tak bg dah tembikai kat die..uhuhuhuh..

good luck mama eisya..

d.O.n.A.t said...

aiman makan bubur nasi campur carrot/brokoli/kentang. mula-mula tu konon nak buat la puree. tp mak aku tak bg sbb nanti baby memilih makan.
so aku buat bubur cmpur sayur sekali.

aiman pun gigi cepat tumbuh. bg mkn buah yg lembut like pisang. lenyek sikit nanti dia kemam-kemam tp masa ni umur dah dkt nak setahun.

tekstur bubur pun berubah-ubah. masa awal-awal tu memang blend halus. dah masuk 2nd phase bubur lenyek2 bg kasar-kasar sikit. dh besar lg, bg nasi lembik pulak. dan seterusnya.

aiman bedal je sume. tp tak suka kalau masam. aiman suka mkn buah. nasib aiman tak ikut selera aku yang tak suka makan buah. huhu

so far xde problem nak mendigest sbb si aiman ni kuat menyusu. makan 2 kali. sekali untuk lunch n dinner. sukatan pulak 5 sudu besar.

selalu bg susu on demand je. tak pernah pulak kira berapa kali.. huhu. aku introduce solid food 2 minggu seblm 6 month tp bg rasa sikit je. bg try2 rasa tekstur makanan je.

murn!e said...

panjang oo..kalo nk tulis. hahah. kalo rajin, nnt jengah balik i nye post yang bulan 9 dan ke atas tahun 2010.kalo malas, xpe.hahhha.

last time, i baught jumbo/bumbo seat (lupe la namenye). so that senang nak bagi dia makan. seat tu mmg dpt kelulusan dari paed & ortopedik.

lilo said...

hi dear,

i start bagi my daughter solid masa dia 6 bulan. first food - avocado. then tuka-tuka ngan sweet potato, pumpkin, carrot, green beans, banana etc. certain fruits macam kiwi and strawberries maybe bagi lambat sikit coz acid kan. takut perut baby x tahan.

i x follow the 4 days rules, i buat 3 days jek. kalau xde allergies, rashes and poo poo sume ok, then baru introduce yang lain.

masa 6 months i just bagi dia makan fruit/vege puree sekali jek sehari. 6.5 months i introduce breakfast then masa 7 months baru introduce porridge into her daily meal. now, at 8.5 months, she takes farleys biscuits or oat with fruits for breakfast, porridge with puree (veges/fruits) and chicken or ikan bilis for lunch and fruits puree for dinner. so far according to doctor ok =)

ayam ngan ikan bilis masa baby 8 bulan baru i bagi. ikan belum lagi. ikan bilis tu carik ikan bilis putih. yang tu basuh 2, 3 kali memang x masin dah. ada tu sedap sikit kan. ada flavor.

first time makan kalau baby pelik or reject, just cool je. tomorrow try lagi. lama-lama dia biasalah. just expect the mess ok dear. hihi. gud luck!

NahiZ (chynk) said...

Assa'kum babe,
Mcm I rsnye xde follow mane2 rules janji nazhan makan..die start makan umur die 5 bln stgh. I start puree fruits n veges dlm jar tu. Punye la malas kn mak die. Tp bile pegi nanny i bg la apple, peach, carrot, zuchini n mcm2 suh nanny die wat...once awhile i bg la nestum tu.n of course biscuits. Boleh di katakan dh mcm2 masuk perut die ni...even droyan pun dh sental,..betik n pisang i bg supaya senang yak...so far alhamdulillah...cume i jrg bg keledek sbb tgk die cm susah nk teran...tp kalo bg keledek make sure die cair, senang yak!...bulan pose ni die siap minum air soya, air mata kucing, jus tembikai..huhuhu. X bagi die jerit cm nk kuar nak tekak...so just experiment je ape2 buah or sayur yg di blend...i pakai steamer n blender biase je..sbb bukan nye lame mane pun,..nnti dh start makan mcm kite makan..so x payah bazir! =D

mrs.spicy said...

http://heavilyspiced.blogspot.com/2011/08/solid-food-for-maryam.html

wahaha..bagi entry terus..maryam sama jer minum susu walaupn makan. sebab lepas makan mesti nak susu.

xsembelit pon cuma dah keras sikit compare ngan dulu-dulu cecair jer.

gid luck!

::LiYa:: said...

comel la high chair eisya!beli katne n bape ye?:)

sy bg anak apple puree...then bagi bubur+ carrot..pastu bagi pulak bubur+carrot+kismis...tukar pulak bubur+brokoli+kismis...ikut 4days rule utk tgok ade allergies x pade 1-1 makanan...tahi ok je..orang kate bg beras perang lg elok utk digestion bb sbb beras biase tu berkanji...n kdg2 bg avocado puree...puree slalu nye campur dgn ebm siap2 n frozen kan..
:)

cikFM said...

comel gile headband eisya..

aida said...

pastu kan..bla baby dah makan ni..poo-poo dia bau..kadang mcm org tua..hahahah

ederq said...

pasal makan: woww macam2 gaya u olsss. meriah giteww!
mmmh nak pakai mana 1 ni ye. mmmm rasanya nanti ikut naluri aku jela ni hahahaha!thanks mommies. love u all. muachsssss!

zihan: aaaaa da makan durian? hahahahaha! speechless! hari tu i olok2 nak suap durian pastu eisya marah i tipu dia. hahaha

murnie: pasal bumbo seat tu. tula dulu nak beli tapi hesitate. sekarang nyesal pulak. kalau beli sekarang tak worth kot. huhu

Liya: beli kat bbstore. cossatto aurora, ada sale! cepat pegi hehe.

pasal hairband: hehe thanks. tapi tu bukan hairband, tu ketayap berbunga besar hahaha!

pasal mentahi: oh noo cemana lah pakai CD nanti tahi bayi dah berubahh hahahaha

syiekin azam said...

senang je gune cd..sbb bile dah makan tahi tak tak cair2 sgt..mm mcm likat2, or ketol2 je..so siram air hilangkan kotoran, then masuk washing machine..yeay!!!

Sue Anna said...

baby i start solid food 5.5mnth coz tgk mknan mcm nk terkam je.. kasi puree avocado, then apple.. ikut 3days je.. bila jmp paed, dia ckp xpe kasi bubur kosong dulu to teach the baby utk mengunyah.. then bole tmbh sayur/ayam.. but masuk satu jenis je dulu utk tgk dia allergic ape..selamat m'buat solid food.. you'll enjoy the moment.. =)

Sue Anna said...

ohh ya.. pujuk husband u beli steamer blender avent! sgt syookkk wooo... hehe

yaNa said...

aku x tau nak komen apa..
tp gambo eisya tue tomey giler..
sekian saja komen chic ina tuk eisya..hi3..

dayot said...

aku baru je start bg solid utk shafi;)
started with bubur nasi kosong jek, and dia makan bersungguh je.
good luck & have fun cooking for eisya!

ederq said...

eii beshnya baca komen korang. i cant wait to feed her. hehehe. thanks u olsss