mata duitan

Monday, April 26, 2010

adibon sayang

i brought jebon to the vet last week. he lost weight (tapi dr still kata beratnya dia. padahal i dukung dia dah ringan). my jebon is not muncit sangat dah now. he got few cuts here and there. yes cuts!

you knowlah kucing jantan. miang. tunjuk macho. haih. tapi kan, the dr yang checked jebon said this, wow besarnya testicle dia. macho ya.

haha! patutlah gatal! alah macho konon. kalau kucing lain curi makanan, tak pandai lawan. nak tunggu tuan dia halau baru dia beriya kejar. boo jebon boo! and bila jumpa vet je, sorok muka kat badan i. takut sangat. muka dah cuak. haha kelakar.

so now i have to feed him some drugs. immune booster and antibiotic for 10 days. man, i hate to drug him. he will struggle like hell. normally i need 4 persons. 2 to hold him, 1 to open the mouth and 1 put the tablets in. dan dia ni pandai, suka tipu. konon dah telan but when we let go. he'll let the tablets out. biasa ni!

but this morning, since it was just me and hubby. we managed to do it between the two of us. seems easier pulak tu. the key is, jangan biar dia tau kita nak feed dia ubat. coz usually once he sees the kain pembalut dia, terus panic. so biar dia makan dulu then belai2, then baru wrap him and buka mulut dan zasss! haha.

as B will be away for few days after this, and jebon is still under medication, so i asked alan, my brother to teman me and help me with Jebon. i dont think i can do it alone. walaupun dia tak keluarkan kuku and doesn't bite, tapi i tell you. dia punya cubaan struggle tu. kuat gila okay! dr pun terkejut. hih

i hope jebon will gain back his lemak. walaupun pipi masih tembam, tapi lemak di perut dah kurang. tak comel!

and now i really really want to neuter him. but hubby seems disapproving. entah lah. i tak suka tengok dia gatal, pastu pegi mark territory kat pokok pandan orang, pergi kejar kucing betina dah lah tak comel, balik bila lapar dan bila nak dibelai, kenyang and puas pergi berjalan2 orang panggil buat tak tahu siap jeling. geram tau. pastu balik2 ada cuts. luka. man, tak suka!

tapi b kata tu nature dia. mmh. entah lah. kena fikir dalam2 sebelum neuter dia.

mmh tiba2 nak tulis what i love the most about jebon.

  1. his company. bila i tengok tv, dia duk sebelah, suruh belai. bila i masak dia dok kat table top dekat sink tengok i. or kat lantai baring2. bila dia nampak i turun dari tangga, dia nampak i je terus baring terlentang miaw2 mintak attention. bila i naik mandi, dia ikut dan tunggu depan pintu. ok kadang to much sebab i kencing pun nak ikut. so terpaksa bagi masuk hihi. tapi paling tak tahan time nak manja2 dengan hubby punnnn dia nakkk join manja2. ini memang potong stim ah!
  2. he understands! i can talk to him about anything. he wont tell others, obviously. (though sometimes i wish he can talk and pick up the phone and tell me he's okay at the house alone) but yeah, it is better that way. cat dont talk. cat miaw!
note: thank you syima bagi contact details vet yang baru ini at KD. :D so now jebon tak payah pegi jauh2 kat vet lama kat seri kembangan. and tak payah pegi vet busuk gila unhygienic kat sg buloh. yuck!

jebon jangan nakal. we love you!

9 comments:

fabulous.farah said...

bertuah tau jadi jebon ni..tuan sayang giler=p

fabulous.farah said...

bertuah tau jadi jebon ni..tuan sayang giler=p

ederq said...

haha! memang sayang sangat2. family dah anggap dia adik bongsu. haha

shima said...

hehehhe..ure welcome kak..kedai tu mmg besh sgt..bersih,simple n murah jgkla..cume kalu nk neuter tu,di sarankn pg spca..murahhhh sgt!!
but,kalu shima,kucing jntan shima x kisah sgt nk neuter,sbb die x branak x ape..cume pg mlempiaskn nfsu je..xde effect..yg penting is vaccine..pg dptkn vaccine dlu.kcing shima due2 betine,time die tgh heat tu,aduhai,pening kak!! n nk branak lg kite kne jage n mcm2 hal la..tu yg kne pg neuter..n shima pnh tgk kcing shima drogol oleh kcing jntan yg lain,mmg kcing jntan akan bgado sesama sndri sbb brebutkn betine tu..so,i think itula jebon kne cuts..tunjuk macho! ahhahah..
so far now okla kak jebonbon..bg die vitamin supaye die gmok lg!
n now kucong shima yg beranak tu kaki die sakit!! ntah knape ntah,blk dr kluar trus xbley bdiri n jln jengkot2! xmo mkn n ape.haiishh!! ptg ini harus ke klinik itu!!
sorry pnjang bebel.hahahahhahahahha..excited kot. ;p

ederq said...

tula kalau nak neuter mmg ingat nak ke spca la kalau murah. eh tapi affect jugak syima. meramaikan kucing2 liar tu. nanti sapa nak jaga? kesian. huhu
jebon mmg vaccine. next is on august.
tu la pasal jebon gaduh. tapi tak tau dia dapat ke tak awek. dah la awek tua. adik kita cakap dia taste perempuan tua. hahahaha!

shima said...

hahahahha..nk bwt cmne..dh taste die cmtu..time kcing shima kne rogol tu,nasib dgn kucing cntik,kucing siamese brown color..hahahha..skng tgh counting yg branak tu ckup nk 6mggu bwk pg deworm,baby ckup 3mggu pg deworm..n masing2 bile da ckup 2 bulan akan shima neuter kn..ahahhaha!!
bile pk2 blk,cost jage dorng ni,bley bli LV sebijik ok!!!! arggghhhh!!!

ederq said...

aww mesti comel anak dia! so syima nak jaga ke nak let go? huhu. tu la pasal. memang costly. sekali pergi klinik pon lagi mahal dari kita punya klinik cost. tapi tak apalah. sayang! hihi

.:pUbLiC_eNeMy:. said...

HAhaha..comel gle jebonn..mcm chimey..ikut je pegi mana2..toilet pun nak ikut..

ederq said...

mmg comel! pagi ni kak edeq berjaya suap ubat kat dia sorang2! haha!

chimey pon ya. eii meh kawen kan jebon shimey mehh. hihi