mata duitan

Tuesday, November 9, 2010

baju bayi

seperti yang kawan2 tahu, baju bayi adalah sangat menggeramkan kan. semua comel. semua rasa nak beli.

tapi kalau ikutkan hati sungguh tidak bagus. sungguh menkempiskan poket ibu bapa bayi.

bolehkan anda beri tips dalam pembelian pakaian bayi?

adakah patut beli size 0-3 months atau saiz yang lebih besar(3-6 months) kerana bayi membesar dengan beberapa kelip mata sahaja?

dan saya fikir saiz adalah berbeza mengikut brand. saya hanya membeli ikut tahap kecomelan baju. kalau comel tapi size 3-6 months saya bedal aja. 6-12 months pun haha kerana murahan sale dan comel kenot tahan meh.

sekarang ni baru beli pakaian kat rumah je. tu pun beberapa helai je baru yang sale. tahan dulu nafsu. baju jalan tu geram gila tapi tak apa tunggu sale. haha

berapa helai nak beli pun tak tahu ni. blur okay. oh ya terima kasih kepada kawan2 yang bagi list. saya dah tengok2 dan nak compile nanti ikut keperluan sendiri. tapi masih blur. tapi masa shopping tak blur. semua nak je.

eh pureen sale minggu ni kan. nak pergi dengan siapa sob sob sobbb

siapa pergi? adakah berbaloi2?

14 comments:

Mrs. Eeza Herman said...

iza main beli jer..asalkan comel, cute dan berbaloi, amek jee..
iza da stat beli baju baby dari pregnant 4bln, then, tau tak da ader brapa semua hasil rembatan?? 64pcs..semua tu termasuk, baji tido, baju pakai umah, baju jalan, baju rompers..tapi yg penting, semua below rm20/pc..hehehe..
semua jj iza jelajah, jumpa je baju baby siap ader less, amek jela..aritu kira2 byk giler..hehehe..
baju 6-12bln pun ader gk sbb mak ckp baby boy cpt besar gk..kang sendat kalo beli kecik2..
iza pun nak gi pureen warehouse tu, kwn ckp sale giler2 ader baju sampai rm3-4/pc pun ader gk..jom la jumpa kt sana..tp iza gi sorg2 je hubby outstation lak dis week..

Ainul said...

jgn beli byk sgt baju baby newborn.sbb bb cepat besar.nanti org bg lg kan.maybe 5 helai cukup la.jgn ikut nafsu.pureen warehouse mmg berbaloi p.tp nk bgtau siap2 kt area baju mmg akan ramai giler.my suggestion kalo p sendiri terus la terjah kt tmpt baju dl.lps tu br p tmpt toiletries lak.nk senang bayo sila lah ke kaunter kt tmpt baju.tak ramai org.good luck :)

ederq said...

iza: apaaaa? 64pcs? haha beshnya baby dia. hehehe. i baru je stat nk sopin so xsmpi 10 lai pon. hahaha. beshnya. tula my hubby pon OS! nak pegi ke tak niii

ainul: serious? ckp ke 5. haha tamak ok saya ni. adoi sggp ke tak ni nk pegi. huhuhuhu

Mrs. Eeza Herman said...

ederq : ha'ah...rembat2 last2 xperasan da byk...hehee..bukan apa, iza jenis yg xsuka mengharap sesuatu yg belum pasti..kalo rezeki baby, org nak bg present baju, alhamdulillah..buat tambahan utk baby..
jom la nak gi ker?? leh temankan iza gak...risau gk nak gi terjah sorg2 tmpt ramai org nie... =)

ederq said...

hehehe nanti i tanya encik suami duluuuu! nak pergi tp tolonglah kat situ jgn busuk sgt ramai org nt. hahaha

Mrs. Eeza Herman said...

ok..hehehe...
dah tentu2 la busuk punyeee..bau peluh bdn masham semua org..

d.O.n.A.t said...

aiman pakai baju semua besar2 masa baby.. so boleh la bertahan 2,3 bulan sblm beli baju yang baru. tp kalo yg comey2 mau hati tak keruan.. untuk aiman apa saje boleh.. hahaha

ederq said...

iza: kalau nk pergi, kena pagi!

azza: hehe kan aku tgk kalau newborn size tu mcm kecik benor.

Mrs. Eeza Herman said...

tu sudah mesti...dia buka kul 10, kul 9.30 kita standby kt sana...amacam?? hehehe..
ederq duk area mane ekk??

murn!e said...

jangan paling dilupa. baju lobang lobang ye. penting tu.

beli je ikut suka hati serta kemampuan. tapi betulla. untuk newborn toksah beli banyak.sebab dia dok umah je.tapi beli banyak pun takpe.sebab nnti ramai org nak tengok dia. kene pakai cantik2. heheheh. tapi kalo nak beli gaun kat dia. 1 helai sudah cukup. aritu, i beli sampai 2 helai.pastu ade kawan present lagi 1 helai.so dah dah ade 3 helai. pastu skg dah besar..da tak muat. skg plak dah ade gaun lain plak. pendek kate, kalo anak pompuan mmg mak pak abes duit banyak beli gaun-gila-cantik-tapi-gila-mahal. tapi takpe. rase puas hati nanti.hahha

ni komen dari mama yang gila soping baju baby girl sampai tak sedar diri duit dah pokai. hahahah

ederq said...

murnie: aah kan baju lubang2, mitten n booties lubang2 tu pun kazen i ada soh beli. ok2.
hahaha tula pasal. kalau baby girl memang lah banyak gila choice baju. eh tapi boy pun sama. suka lah semua! hahaah

Anonymous said...

awak,

pureen warehouse sale tu bila sampai bila dan di mana? tq =)

ederq said...

anonymous,

go here.

http://www.shoppingnsales.com/2010/11/09/13-14-november-2010-pureen-stock-clearance-promotion/

Anonymous said...

tq dear...u take care =)