mata duitan

Monday, October 26, 2009

TAK PAYAH PLASTIK

kalau setakat beli roti gardenia atau chewing gum 3 ketul atau air kotak satu (atau ya bukan dan) tak perlu lah bagi plastik.

seboleh2 kalau kau beli apa2, sumbat je dalam handbag. atau kalau dah dekat sangat dengan rumah, tak perlu nak bimbit dalam plastik. atau lagi bagus ada shopping bag sendiri. atau kalau tak ada, bila beli barang yang lain, masukkan dalam plastik yang sedia ada yang kau dapat masa beli barang lain mula2.

bukan aku nak cakap kau kedekut pun kalau kau tak beri plastik.

memang susah kalau nak tak guna beg plastik langsung tapi at least, kurangkan lah. sikit2 pun dah ada impak. kalau semua orang buat lah.

tolonglah sedar plastik tidak akan degrade senang2. lemahnya dengan orang2 yang masih tak tahu pasal ni.

7 comments:

intoxicated-catastrophe™ said...

wah! semangat cintakan bumi. bagus! keep it up!..

aAaA said...

orang mintak plastik biasenya nk buat plastik sampah kt umah la..biase la 2..

aAaA said...

orang mintak plastik biasenya nk buat plastik sampah kt umah la..biase la 2..

derqdnl said...

hihi. pg tadi nmpk sorang minah ni beli air nescafe 1 tin ponnnn nak mntk plastik. haihhh

derqdnl said...

kalau plastik kecit cinonet nk buat plastik smph mendanya. buat sampah ada

intoxicated-catastrophe™ said...

smlm g JJ maluri.. cashier dia pakai satu badge ni, tulis "NO PLASTICBAG PLEASE" (lebih kurang camtu la) pastu kmas beli satu bear promotion tu.. rm5.90 tuuu.. pastu dia punch, kmas baya, dan dia amik bear tu tarok dalam plasticbag.. pastu kmas baca balik mende yg dia pakai tu kuat2.. pastu dia senyum je.. tatau nk ckp apa.. kmas ckp aa "apsal JJ xsdiakan paperbag instead?" hahahaha.. saje buat lawak bodo.. wakakaka

derqdnl said...

tu la pasal. dorang ni da jadi habit. sket2 sumabt dlm paper bag. kalau time ieda pg NZ dulu punyalah payah nak dpt plastic bag.
tp bagos kak mas. clap clap! :)