mata duitan

Thursday, October 21, 2010

baby apa? :p

masa bujang2 dulu (haha bujang!) okaylah masa student dulu, kita orang memang tak ada perkara berfaedah sangat nak buat. jadi sukalah sangat buat perkara yang entah apa2.

antaranya adalah menilik nasib sesama sendiri. antaranya:

  1. tekan kat pergelangan tangan, tengok berapa bijik ketulan keluar. aku punya ada 3. so makna akan ada 3 anak. anak sulung seorang, kedua dan ketiga kembar sebab dia bercantum.
  2. gunakan cincin belah rotan, ikat dengan benang hitam, goyangkan atas tapak tangan. tengok dia pusing secara bulatan atau sisi. lupalah macam mana lagi. tapi hasilnya, anak pertama aku lelaki, kemudian anak ke 2 sampai 4 semua perempuan.
hahah! aku tak tahu mana dia orang belajar tu semua. tapi kita orang macam seronok gila masa tu berangan pasal kahwin dan anak2. gatal, belajar pun belum habis masa tu.

semasa saya sedang buat anak, saya macam nak boy as first baby sebab saya jadi kakak sulung macam tak best. rasa macam bestnya kalau ada abang (yang kacak dan gagah). hehe.

tapi B macam prefer girl for first baby. sebab dia kata nanti ada kakak sulung boleh jaga adik2. ehem dia tak ada kakak, mesti dia tengok saya sebagai kakak yang baik kepada adik2 saya okay fine shadap you.

lepas dah tahu termerandung, (eleh ter ke?!) saya mulalah membuat kajian di internet mengenai kemungkinan jantina bayi saya. siap buat kuiz segala. semua kuiz pun cakap, you are carrying a boy!

semasa saya mabuk teruk, makanan saya hanyalah buah dan air. dan sayur. tu pun tak boleh nak makan sayur tumis hatta sayur air pun sebab rasa bawang. orang kata kalau early stage banyak makan sayur dan buah, dapat girl pulak.

orang kata juga kalau mabuk teruk2, ni girl kot. mmmh. tak praktikal sebab ummy girl ke boy ke semua mabuk teruk gila. sama je.

bila saya tak larat nak pergi shopping, pergi kedai makan, tak boleh masuk dapur orang kata boy.

dan disebabkan morning sickness mungkin, saya nampak lemah, tak glowing langsung.

saya hanya rasa saya glowing bila bangun dari tidur yang cukup. hihi. perasan. lepas tu, tak makan, penat, dah muka kusammm.

so masa dah selera makan sikit2, tibalah mengidam daging kerbau, rusa, itik, serati. ish masa tu orang kata saya bawak boy. pulak dahh.

bercakap tentang pakaian dan mekap, saya rajin je mekap masa keluar dan pergi kerja. tapi tak adalah nak reapply bila dah lepas solat ke apa. macam biasa. macam sebelum mengandung je.

so orang kata, girl.

ada makcik ni, dia tengok saya dan kata, aunty yah rasa awak ni bawak girl ni. tengok perut dan tengok muka. sah girl!

puan rohaya orang sirim pula bila jumpa saya dekat lab kata, i tengok perut u ni mesti boy. bulat ke depan.

ala2 macam2 lah. kejap boy kejap girl. tapi i memang ingat boy. tapi dah lama2 kadang2 rasa macam girl.

tapi B selalu cakap dia ingat girl. and dia kata tak apalah nanti kita scan. jangan nanti baby kecik hati if dia bukan macam yang kita teka2.

actually, we dont mind pun either one. as long as baby sihat walafiat. :)

masa scan 4 bulan, tak nampak lagi.

masa 5 bulan, Dr Zarul kata mmm nampaknya macam . . . saya terus snap and said, BOY!

Girl. errr tapi kita tak sure lagi. nanti u pergi detail scan, Dr Anson tu mata dia tajam sikit. B kata masa ni muka Dr Zarul macam serba salah sikit sebab dia ingat i hope for a boy. hehe

so masa detailed scan tu, Dr Anson tanya, you dah tau ke baby girl or boy?

last time Dr Zarul kata maybe girl tapi tak confirm lagi.

oh meh saya confirmkan untuk you. it's a girl!


oh and we both just smiled. alhamdulillah.

cheeseburger rupanya bukan hotdog! hehe

lepas tu bagitahu family and close friends. mostly semua kata, habislah kau nanti nak shopping baju je kerjanya nanti. hahha

so yes my lovely readers, i'm carrying a girl! insya allah. i dont want to be too confident about her sex though. sebab ada orang kata, ada je kes scan semua japgi kuar tak sama. hihi. and no matter what our child is, a she or a he, we will love him/her just as the same. :)

so i wont buy too much pink stuffs, (tapi cloth diaper putih with pink love dots tu wajib beli B!) so that adik2 dia nanti boleh guna pada masa hadapan. uhuk uhuk uhukkk. adikkk adikkkk? haha. thinking ahead!

belum pun start beli apa2. list pun belum ada lagi. nanti dah 6 bulan lebih kot baru start beli apa2 yang perlu dan penting. stroller, car seat semua tu rasa lepas bersalin pun boleh beli kan. so B, jangan excited sangat. :p

due date dah terawal sehari, bukan 22022011. tapi 21022011. ala macamlah nanti dia keluar exact date pun. hihih.

doakan semua baik2 aja! thank you.

note: eh tiba2 kan ramai kan bloggers yang due date February. or january, march. hehe seronokkkk. korang baby girl ke boy???

14 comments:

syiekin azam said...

ololololol...scan gegerl ye..cute2..aku mase scan dulu doctor ckp "haaa nampak die punye batang? tue die punye bijik.." ahahahha..tp sumer brg2 aku beli takde blue, takde pink..senang if scan boy, tetibe kuar girl..(mak aku dulu mcm tue..scan punye la boy, lastly kuar je gurl yg cun,..ahahah aku la tue..:)) so mostly brg2 aish aku beli kaler mcm2..amik ko oren, ijau, merah, kuning sumer ade..:D

tp tue laa..suke aku mase mengandung dulu..mcm2 je org teka..tgk perut kejap boy, kejap gurl..lebeh makan asam skit, baby gurl..ahahahha..

due date 21/2/2011? baby kuar 20/2 ye..t cun n kiut just like aunty syiekin..ahahahha..opss..over arr mama aish nie..:P

ok la ederq..smakin excited aku dgn ur entry nie..take care ye mami n baby..muah3..

murn!e said...

memang nnt seriyes la rambang mata nak beli baju bb girl.awal2 mmg kate tak beli banyak der..tup tup tgk..penuh dah 1st& 2nd drawer. hahaha.

pastu nanti kan..baju dorang yang cantik cantik dan lawa lawa tu kan.. semua lagi mahal dari baju kerja kita.

kami aritu..once dah tau jantina, terus pagil bb ngan tat name. between me n my husben je la. so ekceli.sebelum dia kua dr perut..dia dah tahu dah name dia aleesya. :)

ederq said...

kin: hehe aku akan cuba tahan nafsu aku. aku akan beli menda yg unisex! hehehe boleh caya ke tak? haha dgr tu baby, aunty syikin suruh kuar 20/2. hehe mummy tak kisah.

murnie: kannn baju baby memanglah mahal dari baju kita. haha. dahla pakai kejap je kot. nanti dia besar.

aahkan nama! i still panggil dia baby coz belum finalise lagi nak kasi nama apaaaaaaa. :p

Mrs. Eeza Herman said...

last year kwn iza check up kat PMc gk,Dr Zarul ckp girl..then, mmg kuar girl, siap nak dekat due tu Dr Zarul teka berat baby berapa..bila da lahir mmg tepat je..kwn iza ckp, apa yg Dr Zarul ckp tu betul..
btw, gender bb kita berbeza la...hehe..dlm byk2 doc yg iza gi check up utk tau gender, Dr Zarul je yg ckp mcm ayat kt awk, "nampak mcm boy" ms tu br 18weeks..tp doc lain xgak jumpa2 tuttt baby..bila scan lg last weeks, Dr Zarul ckp lg, insyaAllah boy..hehehe..sama mcm instinct iza..
hubby lak nak girl, sbb dier suka tgk baby bb girl nie comel2..next week lak, check up ngn Dr Kamal kt DDMC, nak tgk apa kata Dr Kamal lak..hehehe

ederq said...

iza: hihi yeke. tak kisah lah mana2 kan. asal sume ok. tak sabar nya i nak sopin. hihihi.

oh urs is boy ke? congrats!! my aunty suruh pegi kt dr kamal kt DDMC tu sebab dia kata dr kamal lagi gentle dari dr zarul. haha yeke? i pegi kt PMC sebab dekat je dengan rumah. :)

d.O.n.A.t said...

aku salah teka la ni.. boleh la jadi awek aiman pasni.. hahahaha

ederq said...

haha ramai jugak ingat boy. hihi. aiman macho baby, meh jadi menantu mummy mehhh. hahaha

Mrs. Eeza Herman said...

gentle erkk??? hm, okla..tp mmg okla..hehehe..
kalo compare ngn Dr Zarul, Dr Kamal nie xreti joking sgt..serius jela..
Dr Zarul tu ader gk la joke2 sket..
Tp cuma kat DDMC tu, labour room tu sama level ngan bilik rest..so, xpayah la nak naik lif/tangga mcm kat PMC...
tryla jalan2 gi survey je kat DDMC tu..mane tau kot2 berkenan ati nak deliver kat sana, leh jumpa nanti...hehehe...

ederq said...

haha yeke. oh labour room tu xpyh risau. kalau nk beranak ke, masuk ward ke, nt dia akan bwk kita nek lift, pki wheelchair or apa nama tu. stretcher eh? haha.

masa i masuk ward dulu, da sihat pun dia tak bagi turun sndiri. dia anta pki wheelchair smpi depan pintu kereta. hihih

DDMC jauh skett dr umah. hhehe

Mrs. Eeza Herman said...

yup..mmg kena guna wheelchair tu..aritu masa gi check up ader sorg patient nie air ketuban da pecah, so, staf lelaki kt situ yg amik wheelchair tu pastu sorong patient tu naik lif..best gk..
yela, sama ngn iza gk, PMC tu jauh sket la, kalo jem la dr tol sg buloh smpai ke the store, mmg terberanak dlm kete..hehehe..

NURUL said...

gambar baby ni yg nurul letak kat desktop comp di opis. selalu tenung muka dia. so masa mula2 raina kuar dulu masa dia kecik pipi tgh naik tembam hidung, pipi dah mcm baby dlm gmbr ni. agaknya dulu nurul suka dok tenung gambar ni kot. hehe

ederq said...

iza: hehehe baik jgn ya. sila branak tmpt yg dekat dgn umah. hihih.

nurul: haha yekeee? comel kan rasa nak makan budak ni. haha. raina si pipi labuh lagi gebu tu mmg menggeramkan ok. so i kena tgk gmbr bb ni byk2 la. n gmbr raina baru bb i pipi labuh. hahahha

miss b said...

ederq, gmbr baby ni i save jd wallpaper my bb. keje dok nengok gmbar ni je.. tp my danial idok le ghope ini pn bila kuar.. *sniff*.. yet he's a cute boy.. (prsn lg tu ibu nye puji anak senirik!)

ederq said...

hahah sah2 ni rupa mat saleh cik b oi. heyy danial cute laaaaaaa!