mata duitan

Monday, October 25, 2010

membatuk di tengah malam

i masuk tidur awal dari B sebab B kena stay up siapkan presentation materials dia. mmh kesiannya B macam dah overwork dah badan dia.

time together now is very limited. tapi kenalah faham walaupun dalam hati macam mmh tak apalah tak payah cerita. redha.

nak pergi dating pun susah. okay tak apa sambung cerita.

then, dia masuk tidur dan datang kiss me and baby and selimutkan. i mamai makan ubat batuk. lepas tu tak tau B bebel apa tapi i ingat dia kata hunny, baby tendang! dia macam excited sebab dia susah nak dapat rasa or tengok perut i bergelombang. hihi. sebab baby suka malu bila orang tengok dia diam.

lepas tu i tak sure tapi dia ada kata, sorry sayang b busy sangat lately. bla bla bla. and i put my head on his chest sebab dah mengantuk sangat2 so tak terkata apa.

tiba2 batuk non stop. tak boleh jadi. tak boleh nak cuddle2 dah macam niii.
hanya dapat tidur beberapa jam sahaja semalam. kerana batuk2. batuk tiada kahak, kering. tekak gatal. sakit urat perut nak membatuk woh.

memang kalau dulu2 pun, bab batuk ni alamak ai. memang akan lama lah nak hilang. tapi ni sebab ada baby dalam perut, macam kasihan pulak lah dia. dia pun guling2 dalam perut mesti tak selesa asyik dengar mummy dia uhuk uhuk.

dan janganlah B pun terjangkit sama. kesian dia pun asyik tersedar bila i bangun nak batuk, duduk atas katil - batukkk, bangun nak batuk kat toilet, bangun nak minum air supaya hilang gatal kat tekak. tiba2 dia kata, yang, jom pergi hospital. ingat ni macam emergency case ke. hihi

i terus hah, tak payah kot. sorry B to keep u awake.

tak apa. dia kata sambil tepuk2 belakang lepas tu kroh kroh sambung tidur.

memang rasa nak je pergi tidur bilik lain sebab tak nak kacau dia tidur since this morning B ada presentation. tapi macam pentakut okay nak pergi.

boleh baru teringat kat handbag ada gula2 hacks hitam tuu. dah berzaman rasanya gula2 tu. tapi sebab nak hilangkan jugak batuk, i kemam gula2 tu. sampai tertidur. ewwwwww i know. tapi it helps kot. sikit. tapi lepas tu bangun balik. macam every hour bangun untuk batuk.

ni bukan setakat batuk sampai terkeluar air mata tapi sampai terkencing sikit okay. dahla memang asyik ada je kan air kencing kat pundi kencing ni. haha. mujurlah tak basah bedsheet yang crisp and clean yang baru tukar. hoh!

lepas tu tiba2 dangggg! dah pukul 630am! tak cukup tidurrrrrr.

huhh. B suruh pergi jumpa dr - my gynae Dr Zarul sendiri sebab tak nak dr lain prescribe ubat yang tak sesuai. tapi malasnya. it still drugs kan. so i thought of trying remedies instead.

i ada google a few. nak try lah. harap2 jadilah. kesian anak mummy.

jap, betul ke ice and ice cream worsen cough? i tau dia bukan penyebab tapi worsen? mmmh errrr since pregnant ni anak i sangat2lah cool asyik minta menda berais and nak makan aiskrim je. sundae singgit mcD pun jadilah okay. stok baskin robbin dah habis. kalau worsen, i have to stop dulu la kot. any advice?

anyway, ni link few cough remedies yang i googgle. sila jangan taruh harapan tinggi i nak try yang pelik2. hihih.

http://www.natural-homeremedies.com/homeremedies_cough.htm
http://tipnut.com/cough-remedies/
http://www.ayushveda.com/homeremedies/cough.htm

ingin ucapkan semoga cepat sembuh, ederq!

10 comments:

syiekin azam said...

mmm..take care ederq..mayb u kene minum air kosong byk skit..uhuhuuh..dulu mase pregnant, aku tak makan pon ubat2 yg diprescribe oleh doktor especially ubt batok, ubt selsema..dulu mase H1N1, siap dpt mc seminggu sbb demam + batok2 truk..tp sbb takut baby mengantok kesan makan ubt batok(not so sure effect the baby ke tak)tp aku tak makan pon..ahahah..minum air kosong byk2 smpi terkencing2 byk kali...uhuhuhuh..

take care ye mami ederq..sian ko..get well soon..>:D<

Najihah Razali said...

Salam,

Ohh, kecian nyer la hai batuk2 time pregnant..Actually, current study have shown that there's no significant improvement in term of the use cough mixture in treating dry cough except it will help to get better sleep at night since most of them contained codeine(give drowsy effect)...So, Ederq bleh try to gargle warm salty water n use vicks vaporub on top of it...InshaAllah, it will help with ur dry cough...n at the same time, drink plenty of water n eat lots of fruits...Hopefully, u will get better soon...Amin...(^__^)

d.O.n.A.t said...

mak aku selalu suh makan habbatus sauda dgn madu.. it works actually. aiman masa kecik2 pun kalau dh ada tanda2 nak batuk tu terus bagi habbatus sauda. kalau teruk sgt baru makan ubt batuk.
setitik habbatus sauda dan setitik madu. madu tu nak bg rasa manis2 sebab habbatus sauda tu pure rasanya seperti.. erkkkkk

ederq said...

syikin: ha mungkin betul. kurang air. huhu

najihah: salty water? ok nt i try! and yes nt nak beli vicks tuuu!

azza: oh yekee. mana nak dapat menda tu.

oh thank u, u lot! muahhhhh

NURUL said...

nurul pun skrg tgh batuk tp dah nak baik

d.O.n.A.t said...

beli kt kedai ubat-ubatan kot.. mak aku beli kt mekah.. apakata ko pesan kat ummy ko beli habbatus sauda kat mekah. boleh buat macam2.
masa aiman kecil2 baby masa dlm pantang aku sapu habbatus sauda kt kulit Aiman. mak aku ckp nanti kulit baby gebu mulus gitu..

ederq said...

nuru: musim kot ya sekarang ni. huhu

azza: o yekeee. okeh bagos mcm tu. aku akan kirim kat ummy aku! tq darl!

Mrs. Eeza Herman said...

iza pun sama gk, kalo batuk, mak aiii..teruk gile..sama mcm ederq la sampai nangis2, sebab gatal tekak yg terlampau..bab2 batuk nie la paling takut sekali kalo kena..sampai lebey 2bln..
bila check kt hosp, mesti dorg ingt kena batuk kering/tibi..niaya je..
padahal mmg dah selalu mcm tu..
kalo iza cough ms pregnant, Dr Kamal DDMC selalu bg iza ubat batuk yg herba punye...ubat tu mmg bagus, slalu ubat batuk iza makan mesti lambat nak baik, sampai mcm2 ubat tukar..tp ubat nie mmg bagus...

ederq said...

iza: i pergi klinik biasa. tula patut kna jumpa gynae trus baru dpt ubat yg betul kot.
adoii 2 bulann tidakkkkk. penat batukk. i siang ok lagi. tp malam tu dia trigger la. huhuhu

Mrs. Eeza Herman said...

iza xkira siang malam pun...
bila tekak gatal mengenyam je..
abisla..mmg tak leh nak ckp pun..
dah macam sempot pun ader gk..
tu y risau je kalo da start batuk2 kecik...