mata duitan

Thursday, October 7, 2010

man+chores=????


how about your man? does he help you with the chores?

i was listening to HotFM sekejap this morning and they were discussing this. tapi sempat dengar sikit je coz i kept changing the stations.

my abah does help on laundry (from hand wash his own clothes, machine wash, sidai and lipat (lipat better than i do) ), kadang2 basuh pinggan, kalau time masak, boleh lah harap kupas bawang ke, potong sayur ke. masa my mom alahan teruk, he does the cooking. masa anak2 kecil, he woke up at night to change the diapers and all. pendek kata dia memang rajin. cumanya dah berusia sekarang ni, anak2 dah besar, dia tolong apa yang dia larat jelah.

mmh masa before kahwin i dah pesan kat B. i would appreciate very very much if he does not relying 100% on me on chores. both of us are working so we should be considerate on the chores and help each other. we agreed.

now that we are married. how are we doing? i mean with the chores. okay perhaps i can share how does he helps me at home.

in the kitchen

when i cook, he will clean. or vice versa. however, this depends very much on his mood and energy. if he's too tired, he'll just wash his own plate. which i dont mind because okay lah i understand he's tired and all.

if i'm too tired then i wont be cooking at all. but when he in his happy and rajin mood, i'll make him scrub/shine the sink, wash the pots and dishes. hehe. but there are times when i will just do everything and he will just eat. depends on my mood! :p

and i cant stand unwashed dishes left, to be washed tomorrow. euw that would be disgusting! so penat macam mana pun, basuh lah yang minyak2 tu. lagipun rezeki mahal nanti kata orang.

laundry

masa mula2 kahwin (until now) i cant understand why dirty clothes can also be on bed, or hanged behind the doors. like why not in the laundry baskettttt? oh guys! i cant help to nag (coz it happens gazillions times!).

and he cant understand why cant i just pick it up and dump them into the basket, without nagging. DUH! oh wait i actually did few times, but cant be like everytimeeee.

sorry sweetheart. :) yeah yeah i know there are times you forget!

i will never let him handle the washing machine unless if he wants to take out the washed clothes to sidai. becauseeeee, he will never sort colors, he will simply put everything and he will never check the pockets and he will never bother to terbalik kan baju. so i wash ( and also hand wash certain items like tudung, lingerie, baju batik, baju kurung and such), then he will help to sidai. most of the timelah.

lipat kain! urghh forgive me god i hate to lipat kain! when i was still single, i will watch tv. baring and my abah lipat kain. menyampah sungguh tengok anak dara huha huha tengok tv tapi tak tolong dia lalu dia baling kain kat i. lipattttt baju niiii! hehehe barulah nak terhegeh2.

dah kahwin ni? tolonglah masih kurang gemar lipat tapi tak adalah sampai nak pakai tu kena cari dalam timbunan kain. ini kerana suami saya adalah rajin melipat kain (saya pun terpaksa lipatttt) dan dia suka berlagak bahawa lipatan dia lebih cantik dari saya. okay fine suami fine. saya akur. lagipun gen rajin lipat kain mungkin diwarisi dari papa dia. papa memang rajin sidai kain and lipat kain. heheh. kenapa aku tak warisi dari abah? :p

tetapi suami hanya rajin lipat tetapi yang rajin kemas dan letak dalam almari adalah isteri dia. hehe give and take!

mentekan baju (ironing)

malas jugak. tapi kan terpaksa. hehe. yes i do press, for both of us. tapi ada jugak time he'd rather do it himself. or sometimes i asked him to do mine untuk bermanja2. hehe. jarang2 je apa salahnya. tapi most of the time dapat eh b tak reti iron baju perempuann. huhu

masa i mabuk tu jarang sangat i iron. tapi sekarang, i buat lah. kadang2 dia iron sendiri je. lagipun dia cerewetttttttt. and yes dia iron lagi cantik dari i! i tau nak cepat je. hehe and kalau malas nak iron i pakai jeans je pergi kerja.

there was one time, i penat sangat2. dah letak2 baju nak iron. tapi nak take a nap. cakap kat dia suruh kejut lagi 15 minit so that i can iron his clothes. tapi he only kejut me like an hour later, with all clothes all pressed, and kejut i untuk solat isya and sambung tidur. i felt guilty tapi suka lah jugak. heheh.

house cleaning

this. i can't do it all alone. i must whine and scream for help. usually, i will kemas, he will vacuum (suka grumpy kalau i suruh kemas sebab dia tau nak sedut dengan vacuum je), he will bersihkan habuk kat atas almari or mana2 sebab i alah habuk yang melampau sampai kemerahan hidung and i will do the floor mopping. tapi porch punya mop B yang selalu buat. suka main air ke apa mungkin.

tapi since i was pregnant, masa mabuk2 tu dia jelah yang buat semua. i buat mana yang mampu and asyik2 duduk bila mengah. tapi masa dah tak mabuk ni, selamba aku pergi angkat baldi pergi mop2, vacuum. ni masa merajuk kot. macam i do not need help! i can do ALL by myself! :p

bed

konon je nak buat prinsip siapa bangun last dia kemas katil. hehe tapi susah nak apply sebab orang itu kadang2 je ingat. hehehe. dahla suka main tipu ajak baring2 lepas tu dia bingkas bangun. okay hunny last, hunny kemas! fineeeee

tapi kalau bab tukar cadar baru, i will pick which to put on and dia akan pasang cadar. then kerjasama kemas sama2. coz i cant lift tilam beratttttt nak selitkan bed sheet. hehe. so selalunya kerjasamalah. tapi ada jugak time dia tak ada kenalah buat sendiri. tapi time dia buat sendiri i malas lah nak dengar dia berlagak dia susun bantal lagi cantik lah, apa lah. yang penting i tarik cadar lagi tegang! la la la la

kesimpulannya!

kadang2 ada je bergaduh sebab dengki tengok dia relax2. or bila dia keep buat the sameeee thing yang buat kita nak meletop! dan kadang2 nak suruh tu kena lah cakap elok2 manja2 and all. baruuu buat.

kalau kena cara memang dia akan rajinnnn gila.

kalau suruh yang garang2 memang kena marah je la lepas tu. cis. mentekankan i je. dari kita nak marah, kita dimarahi. heheh. makanya lebih baik kalau rasa nak marah tu, buat je sorang2 sampai dia perasan kita keletihan lalu baru angkat buntot buat sama2. tapi kadang2 kadar keinsafan dia datang lambat sikit. biasalahh ikut anginnn. hehe.

and kadang2 i pun sengal. dia dah buat, banyak komplen suruh buat like MY way. kadang2 orang tu nak merajuk lah kan. elelele manja tau. tu bukan komplen. tu berkongsi pendapat. hehe.

tapi sekarang kan kita orang duduk dengan my parents. segan jugak bila ummy yang banyak buat kerja rumah. so tak adalah banyak sangat nak kena buat macam dulu2.

betullah orang kata, masa bercinta kita jumpa masa dah wangi2 (tapi i pernah je keluar tak mandi sebab pagi2 pergi breakfast. hehe) , tak duduk serumah, tak kongsi apa2.

tapi dah kahwin, barulah kita tahu macam mana. sorang ni cerewet bab ni, sorang tu tak kisah. kenalah faham. wajib cuba! kalau tak memang nak bertekakkkk je kerja. kalau nak kira, i gaduh sebab kecil lagi banyakkk dari perkara besar. haha. macam budak2. main dengki2 buat kerja. :p

kalau dengan adik2 i, memang selalu lah kena marah dengan i. kalau i ada, automatik jadi pemalas semua tu. tapi kalau i tak ada, rajin pulak. ummy la kata. cissss!

tapi dengan suami nak marah pun tak boleh nak marah macam marah adik. naya je nanti. hihi.

dan suami tak boleh malas! tak bolehhhh! kasihan lah isteri. penatttt kerja, kerja rumah lagi, mengandung lagi, mabuk lagi. hehehe.

kerja rumah bukan tanggungjawab isteri seorang pun. kalau rajin, nanti lagiiii isteri sayanggg. heheh

oh ya lagi satu, ummy pernah pesan, tempat tidur tu kena jaga elok2. biar sentiasa bersih , menenangkan dan cadar selimut bantal mesti bersih. jangan bagi orang luar masuk suka2 hati nak baring2, lompat2. dah ada anak pun nanti kena jaga.

mmmhhh. baiklah ummy. tapi kadang2 terlepas jugak terlambat vacuum ke, terlambat kemas baju ke dalam almari ke. hehe.

oh ya, ada juga baca, bilik tidur bersih adalah salah satu cara untuk tingkatkan kesuburan suami isteri. apakah ia benar? tak tahulah, tapi bersih itu kan sihat? betul lah kot.

aku bukanlah orang yang pengemas gila. tapi pada aku dalam satu2 rumah tu tempat yang paling penting bersihnya adalah - toilet, dapur dan bilik tidur.

source as stated

to B, thank you sangat2 tolong hunny. tapi pleaseeee apa yang hunny tak suka pleaseeeee jangan buatttttttttttt. nanti hunny muncung / bising / merajuk, b tak suka kannn kannnn.

apa yang penting? KERJAAAASAMA!


7 comments:

susudalambotol said...

Saya tak suka semuanya yang berkaitan dengan kain kecuali pilih kain atau beli baju. Haha.

ederq said...

hidd, hihih tersangatlah betul! haha

d.O.n.A.t said...

situasi kite hampir sama. ada masa aku malas.ada masa dia rajin. ada masa dia malas. ada masa aku rajin.

kalau dedua malas. satu ape tak jadi. kalau dedua rajin. berkilat rumah.

hahaha

NURUL said...

nurul dah ada anak sorang pun bab masak selalu yg buat suami sbb dia suka masak. nurul cuma basuh baju, lipat, sapu rumah, mop rumah, kemas rumah.

ederq said...

azza: haha tak suka bab dedua malas tu. nt mesti tak puas hati sapa nak stat dulu. haha

nurul: serious? beshyaaa!! xpyh masak. hehe tapi i lg sggp msk sbb i malas nk habuk n lipat kain. hihihihihi

aNoi said...

ederq,
aku pon tak suka bila kena lipat baju!!! amik masa berjam-jam okeh kalo nk melipat tue.. huhuh

takde sape nk buat mesin lipat baju ke? haha

ederq said...

aku boleh lipat cepat2 tp xcantik mcm orang tu lipat. haha who cares!
aku sakit pinggang ler nk duduk lama2. aku lg rela keja yg jln2, duduk bangun. :p